Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Érdemes bármihez egy kis extra rostot adni, azt is elmondjuk, miért. Az ízében egyáltalán nem lesz változás, ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

Egy évekkel ezelőtt készült tanulmány eredményei szerint egy-egy szívinfarktust követően a magas rosttartalmú étrend követése mellett tovább éltek a megvizsgáltak. Egy másik, több mint 23.000 embert vizsgáló tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik csak kevés rostot fogyasztanak, nagyobb az elhízás, a metabolikus szindróma és a kardiovaszkuláris eredetű betegségek előfordulásának valószínűsége. Ezért érdemes főzés közben, amihez csak lehet, egy kis extra rostot adagolni. Ebben a gofriban tök jól elfér. 

Gyümölcsökkel is finom, virágokkal pedig látványos.
Gyümölcsökkel is finom, virágokkal pedig látványos.Fotó: Ceneri

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 evőkanál puha vaj
  • 4 nagy evőkanál (teljes kiőrlésű) liszt
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint cukor (vagy édesítő) (kb. 4 evőkanál)
  • 4 evőkanál zabkorpa
  • 1 deci tej
  • banán, mogyoróvaj, juharszirup (a tálaláshoz)
  • 1 csapott teáskanál
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 darab alma lereszelve (vagy 2 nagy evőkanál almaszósz)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Verd fel a tojások fehérjét, majd keverd el egymással az összes többi hozzávalót. Legvégül forgasd át a keverékben a tojások fehérjét is, majd süsd ki a gofrikat a hagyományos módon.

Tálald mogyoróvajjal, banánszeletekkel és juharszirupppal, garantáltan elég lesz belőle egy. Ha pedig ez a változat nem jön be, készíts mellé gyümölcsragut fűszerekkel és egy kevés mézzel vagy édesítővel, esetleg tálald diétás dzsemmel, fahéjjal és egy jó adag házi tejszínhabbal. 

Édes gofri, sós gofri - jó gofri!

Hogy reggelire, vacsorára, desszertként, vagy gyerekzsúr “attrakciójaként” prezentáljuk a gofrit, az részletkérdés, csak ne spóroljuk ki belőle az anyagot.

Tovább »

Még több recept

Brokkolileves parmezáncsipsszel

Parmezáncsipsszel, sült fokhagymával, de akár napon szárított sonkával a tetején is készülhet ez a gyors fogás, ami a diétádba is remekül beilleszthető.

június16., 10:44

Van otthon egy adag kelt tészta? Készítsd el ezeket a gyors, almás csigákat!

Nincs is jobb reggeli ezeknél a remek almás-fahéjas csigáknál, és ha ezt a fűszert megunod, készítsd keleti hangulatban: szerecsendióval és sáfránnyal.

június18., 10:44

Gombás-csirkemájas falatkák

A gomba és a csirkemáj győztes páros, főleg, ha egy kevés majoránna is akad, hogy a végeredmény még tökéletesebb legyen. Bebizonyítjuk.

június17., 10:24

Édes és sós tökéletes párosa: gofri csirkével és juharsziruppal

A tengerentúlon teljesen megszokott gyorsétel a csirke juharsziruppal és gofrival, ami nálunk egy gyors és egyszerű változatban készült el. Ha nem ragaszkodsz a megszokott kombinációkhoz, és imádod például a kissé édes, kínai mázas, szezámmagos csirkét, akkor ezt is szeretni fogod.

2020. február29., 09:24

Tökös-almás muffin – ezt készítsd el, ha szereted az egészséges különlegességeket!

Ha valami újat próbálnál ki muffinok terén, kezdd ezzel a tökös-almás finomsággal. Ha bevállalós vagy, kedvenc keleti fűszereidből is szórj bele egy adagot!

június18., 12:52

Duplán fügés-ricottás pirítós

Ha a gazdag, kolbászos és szalonnás reggelik után valami egyszerűbbet, kalóriaszegényebbet, mégis izgalmasat próbálnál ki, kezdd ezzel a fügés finomsággal. Talán egy kis kanálnyi méz is elfér a gyümölcsök tetején.

június17., 10:44

Mustra