Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Érdemes bármihez egy kis extra rostot adni, azt is elmondjuk, miért. Az ízében egyáltalán nem lesz változás, ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

Egy évekkel ezelőtt készült tanulmány eredményei szerint egy-egy szívinfarktust követően a magas rosttartalmú étrend követése mellett tovább éltek a megvizsgáltak. Egy másik, több mint 23.000 embert vizsgáló tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik csak kevés rostot fogyasztanak, nagyobb az elhízás, a metabolikus szindróma és a kardiovaszkuláris eredetű betegségek előfordulásának valószínűsége. Ezért érdemes főzés közben, amihez csak lehet, egy kis extra rostot adagolni. Ebben a gofriban tök jól elfér. 

Gyümölcsökkel is finom, virágokkal pedig látványos.
Gyümölcsökkel is finom, virágokkal pedig látványos.Fotó: Ceneri

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 evőkanál puha vaj
  • 4 nagy evőkanál (teljes kiőrlésű) liszt
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint cukor (vagy édesítő) (kb. 4 evőkanál)
  • 4 evőkanál zabkorpa
  • 1 deci tej
  • banán, mogyoróvaj, juharszirup (a tálaláshoz)
  • 1 csapott teáskanál
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 darab alma lereszelve (vagy 2 nagy evőkanál almaszósz)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Verd fel a tojások fehérjét, majd keverd el egymással az összes többi hozzávalót. Legvégül forgasd át a keverékben a tojások fehérjét is, majd süsd ki a gofrikat a hagyományos módon.

Tálald mogyoróvajjal, banánszeletekkel és juharszirupppal, garantáltan elég lesz belőle egy. Ha pedig ez a változat nem jön be, készíts mellé gyümölcsragut fűszerekkel és egy kevés mézzel vagy édesítővel, esetleg tálald diétás dzsemmel, fahéjjal és egy jó adag házi tejszínhabbal. 

Édes gofri, sós gofri - jó gofri!

Hogy reggelire, vacsorára, desszertként, vagy gyerekzsúr “attrakciójaként” prezentáljuk a gofrit, az részletkérdés, csak ne spóroljuk ki belőle az anyagot.

Tovább »

Még több recept

Sajtos rudak – így készítheted el legegyszerűbben nagymama kedvenc vendégváróját

Szinte bármelyik kedvenc sajtod felhasználható ehhez a gyors, sós sütihez, ami mellett akár paprikát, színesbors-keveréket vagy parmezánt is adhatsz a tésztához.

február22., 12:01

Glutén- és tejmentes zöldségpüré

Az édesburgonya-püré legegyszerűbb házi receptje.

február25., 10:40

Csokimousse glutén-, tojás- és cukormentes verzióban

A tökéletes csokikrém diétásan, percek alatt.

február24., 10:40

Amire mindig is vágytál: házi pizzás csiga gluténmentesen

Mi legyen kedvenc pizzafeltéteinkből, amikor nem szeretnénk pizzát enni? Mondjuk pizzás csiga. Bűnözésmentes (értsd: gluténmentes, tojásmentes, élesztőmentes) változatban akár vacsorára is.

február24., 12:04

Egyszerűen összedobható, mégis különleges: lazacccal és savanyú uborkás sajtkrémmel töltött burgonya

Egy nagy adag újhagymás tejföllel lesz igazán olyan ez a fogás, amit biztosan nem egyszer készítesz majd el. Egyszerű, ismerős és mégis különleges, ráadásul nem kell mellette szobroznod a konyhában. Amíg sül a krumpli, összekevered a tölteléket, és jó hidegen kanalazod a langyos burgonyák közepébe.

február23., 09:20

Itt az egészséges, ropogós házi gofri receptje – így hagyhatod ki a búzalisztet az egyik legfinomabb reggeliből!

A mi gofrink egyszerű, bögrés finomság, kinek van kedve szombat reggel patikamérlegen adagolni a hozzávalókat? Kapj fel egy bögrét és egy evőkanalat, nagyjából 3 perc alatt kész lesz a tésztád ehhez az egészséges gofrihoz!

február16., 10:44

Mustra