Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Érdemes bármihez egy kis extra rostot adni, azt is elmondjuk, miért. Az ízében egyáltalán nem lesz változás, ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

Egy évekkel ezelőtt készült tanulmány eredményei szerint egy-egy szívinfarktust követően a magas rosttartalmú étrend követése mellett tovább éltek a megvizsgáltak. Egy másik, több mint 23.000 embert vizsgáló tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik csak kevés rostot fogyasztanak, nagyobb az elhízás, a metabolikus szindróma és a kardiovaszkuláris eredetű betegségek előfordulásának valószínűsége. Ezért érdemes főzés közben, amihez csak lehet, egy kis extra rostot adagolni. Ebben a gofriban tök jól elfér. 

Gyümölcsökkel is finom, virágokkal pedig látványos.
Gyümölcsökkel is finom, virágokkal pedig látványos.Ceneri

Hozzávalók 3 személyre

  • 1 evőkanál puha vaj
  • 4 nagy evőkanál (teljes kiőrlésű) liszt
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint cukor (vagy édesítő) (kb. 4 evőkanál)
  • 4 evőkanál zabkorpa
  • 1 deci tej
  • banán, mogyoróvaj, juharszirup (a tálaláshoz)
  • 1 csapott teáskanál
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 darab alma lereszelve (vagy 2 nagy evőkanál almaszósz)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Verd fel a tojások fehérjét, majd keverd el egymással az összes többi hozzávalót. Legvégül forgasd át a keverékben a tojások fehérjét is, majd süsd ki a gofrikat a hagyományos módon.

Tálald mogyoróvajjal, banánszeletekkel és juharszirupppal, garantáltan elég lesz belőle egy. Ha pedig ez a változat nem jön be, készíts mellé gyümölcsragut fűszerekkel és egy kevés mézzel vagy édesítővel, esetleg tálald diétás dzsemmel, fahéjjal és egy jó adag házi tejszínhabbal. 

kapcsolódó Édes gofri, sós gofri - jó gofri!
Édes gofri, sós gofri - jó gofri!

Hogy reggelire, vacsorára, desszertként, vagy gyerekzsúr “attrakciójaként” prezentáljuk a gofrit, az részletkérdés, csak ne spóroljuk ki belőle az anyagot.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

2021. szeptember23., 10:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Amiért érdemes a szekrény mélyéről elővarázsolni a gofrisütőt: gofri tökkel és gyömbérrel

Csak egy kis tejszínhab és esetleg egy kevés étcsokoládé-forgács kell hozzá.

2019. október7., 12:13

Ehhez a levendulás gofrihoz már szinte kötelező a fehér csokis sajtkrém

A fehér csokis krémsajtot ki ne hagyd, és ha hedonista napot tartasz, fekete ribizliből készíts forró gyümölcsragut a tetejére.

2020. július12., 06:04

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

2022. február11., 06:32

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

2022. február13., 06:24

Mustra