Egy évekkel ezelőtt készült tanulmány eredményei szerint egy-egy szívinfarktust követően a magas rosttartalmú étrend követése mellett tovább éltek a megvizsgáltak. Egy másik, több mint 23.000 embert vizsgáló tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik csak kevés rostot fogyasztanak, nagyobb az elhízás, a metabolikus szindróma és a kardiovaszkuláris eredetű betegségek előfordulásának valószínűsége. Ezért érdemes főzés közben, amihez csak lehet, egy kis extra rostot adagolni. Ebben a gofriban tök jól elfér.
Hozzávalók 3 személyre
- 1 evőkanál puha vaj
- 4 nagy evőkanál (teljes kiőrlésű) liszt
- 2 darab tojás
- ízlés szerint cukor (vagy édesítő) (kb. 4 evőkanál)
- 4 evőkanál zabkorpa
- 1 deci tej
- banán, mogyoróvaj, juharszirup (a tálaláshoz)
- 1 csapott teáskanál só
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 darab alma lereszelve (vagy 2 nagy evőkanál almaszósz)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Verd fel a tojások fehérjét, majd keverd el egymással az összes többi hozzávalót. Legvégül forgasd át a keverékben a tojások fehérjét is, majd süsd ki a gofrikat a hagyományos módon.
Tálald mogyoróvajjal, banánszeletekkel és juharszirupppal, garantáltan elég lesz belőle egy. Ha pedig ez a változat nem jön be, készíts mellé gyümölcsragut fűszerekkel és egy kevés mézzel vagy édesítővel, esetleg tálald diétás dzsemmel, fahéjjal és egy jó adag házi tejszínhabbal.