A zabkorpával nagyon jóban vagyunk, mert visszafogott íze nem uralkodik el az ételeken, ráadásul segíti a fogyást és a koleszterinszint-csökkenést. Ezért adjuk hozzá, amihez csak lehet, főleg januárban, amíg tart az újévi fogadalmak lendülete.
Hozzávalók 2 személyre
A fasírtokhoz
- 25 deka babkonzerv (vagy főtt fehér-, vagy tarkabab)
- 0.5 bögre durvára aprított pirított dió
- 0.5 bögre zabkorpa
- 1 evőkanál (füstölt) paprikapor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 darab tojás
- só és bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi őrölt kömény
- 0.5 csokor felaprított friss petrezselyem
- olaj (a sütéshez)
- 1 nagy evőkanál mustár
- 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
A körethez
- 60 deka megtisztított és felkockázott édesburgonya
- 2 nagy evőkanál reszelt parmezán
- 2 evőkanál puha vaj
- só és bors ízlés szerint
- 1.5 deci tejszín
Elkészítés:
Enyhén sós vízben tedd fel főni az édesburgonyát, majd ha kissé megpuhult, még melegen pürésítsd és keverd el a többi hozzávalóval. Sózd és borsozd, ha szükséges.
A fasírtokhoz egy aprítógépben pürésítsd a főtt babot, majd tedd át egy tálba, és keverd el vele a többi hozzávalót. Formázz belőle pogácsákat, rudakat vagy golyókat, és forgasd meg egy kis zsemlemorzsában. Bő, forró olajban, néhány perc alatt süsd készre a fasírtokat.