Ha zabkorpával, egészséges édesítőkkel és jó sok gyümölccsel készíted, nem kell aggódnod egy-egy szelet almás pite miatt. A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.
Hozzávalók 10 adaghoz
A tésztához
- 3.5 bögre zabpehelyliszt (hagyományos, 2,5 decis)
- 4 evőkanál zabkorpa
- 1 csapott teáskanál só
- ízlés szerint cukor vagy édesítő
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 10 deka puha vaj
- 3 deci tejföl
- 1 zacskó sütőpor
- 1 tojássárgája
A töletékhez
- 1.5 kiló alma
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- ízlés szerint cukor vagy édesítő
- 1 teáskanál vaníliakivonat (fahéjat is használhatsz helyette)
Elkészítés:
Reszeld le az almát, add hozzá a cukrot, a vaníliát és a citromlevet, majd keverd el benne az étkezési keményítőt is.
Közben dolgozd el jól egymással a tészta hozzávalóit, felezd el a tésztát, és tedd az egyik felét kinyújtva egy sütőpapírral kibélelelt tepsi aljára. Erre jön az almás keverék (a leve nélkül), majd a tetejére a tészta másik fele. Kend meg tojássárgájával, és szurkáld meg egy kicsit villával a tészta tetejét, majd előmelegített sütőben, 170-180 fokon süsd aranybarnára.