A bulgur nem egy újfajta trendi köret, hanem hosszú ideje a közel-keleti és a török konyha népszerű hozzávalója. Előállításához a búzaszemeket hántolás után gőzben párolják, majd kiszárítják, és végül szemcsésre törik. Nagy előnye, hogy a rizzsel ellentétben nem ragad össze. Ezt a paradicsomos változatot egy adag friss petrezselyemmel kínáld, amihez akár mentát és egy adag felkockázott sült paprikát is keverhetsz. Ha még izgalmasabbá tennéd, a fahéj, a csili és néhány kanál ajvár is elfér mellette.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 csokor felaprított petrezselyem
- 1 bögre bulgur
- 1 darab felkockázott vöröshagyma
- 1 darab felaprított, hámozott paradicsom
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 bögre zöldségalaplé
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fahéj (elhagyható)
Elkészítés:
Az olívaolajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a paradicsomot és a fahéjat. Sózd és borsozd, majd adj a keveréknek öt percet. Ezek után mehet hozzá a sűrített paradicsom és a bulgur, majd néhány perc kevergetés után az alaplé. Hagyd forrni 2-3 percen át, majd pihentesd fedő alatt negyedórán át, amíg a bulgur megpuhul.