Ha valami olaszosat ennél, pizza helyett próbáld ki a raviolilevest!

Annyi biztos, hogy pizzát enni eléggé bűnös élvezet, amiről illik időnként lemondani. Vannak persze az erős, jellemes emberek, akik kibírják nélküle, és vagyunk mi, a szánalmas halandók, akik inkább alkudoznak a sorsukkal. Nekünk tökéletes ez az olaszos leves, aminek ugye nagy része víz, egy másik része zöldfűszer, a többiről pedig nem beszélünk.

A házi ravioli elkészítése nem egy nagy dolog, egy kis rutinnal negyedóra alatt összedobhatod, aztán pedig mehet a levesbe, paradicsomszószba vagy a sajtok és saláták közé.  Készülhet darált hússal, ricottával, spenóttal vagy gombával, lehet szardellás, baconös, tonhalas, kecskesajtos-snidlinges. Nálunk kéksajtos-olívás tölteléket kapott. 

 

Már csak egy nagy adag zöldfűszer hiányzik a tetejéről.
Már csak egy nagy adag zöldfűszer hiányzik a tetejéről.LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre

A raviolihoz

  • 4 darab tojás
  • 30 deka liszt
  • 10 deka kéksajt
  • 3 evőkanál ricotta
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kisebb csésze felaprított fekete olíva
  • 10 deka búzadara
  • 1 darab kissé felvert tojás

A leveshez

  • 1 csokor paradicsom, oregánó, rozmaring és kakukkfű (lehetőleg frissen)
  • 2 deci paradicsompüré
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 4 evőkanál reszelt parmezán
Recept idők

A tésztában nem lesz só, így fontos, hogy kifejezetten sós vízben főjön. A helyiek azt mondják, akkor jó, ha az íze a tengervízéhez hasonló, aminek tökéletes mennyisége valahol a kis marék és az óriáscsipet között van.

Elkészítés:

Dolgozd el egymással a 4 tojást, a lisztet és a búzadarát rugalmas tésztává. Felezd el, és formázz belőle cipókat, amiket beolajozva hagyj legalább 20 percet pihenni. Ezek után nyújtsd a tésztát minél vékonyabbra. Egyikre halmozod majd a kis töltelékadagokat, a másikkal pedig befeded, és végül késsel vagy egy derelyevágóval össze tudod vágni őket. A megtöltött ravioli szélét kend meg a felvert tojás felével, ettől könnyebben összeállnak majd.

A töltelékhez keverd össze a ricottát a kéksajttal és az olívával, majd add hozzá a felvert tojás másik felét, és sózd, borsozd a keveréket ízlés szerint. Amikor elkészültél, főzd ki a raviolikat sós vízben, majd tedd félre. Vastagságtól függően 7-12 perc alatt elkészülnek.

A leves összeállításához forrald össze az alaplét a paradicsompürével, majd ízesítsd sóval, ha még szükséges. Kanalazd bele az elkészült raviolikat, szórd meg parmezánnal és jó sok friss zöldfűszerrel. Ha még kalóriaszegényebben készítenéd, próbáld ki tonhalas-bazslikomos töltelékkel!

 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek