Gyors, vega muszaka kecskesajttal – ugyanolyan tökéletes, mint a hagyományos, görög változat

A muszaka tényleg vitán felül csodálatos étel, főleg, ha az ember nem hagyja ki belőle azt, ami megosztó lehet: a pikáns kecskesajtot és a fahéjat. Ebben a vega változatban ráadásul a vörös húsok miatt sem kell aggódnod, mégis ugyanolyan finomat eszel, mintha Dimitra néni személyesen rétegezte volna neked valahol Görögországban.

Puha burgonyaszeletek, sült padlizsán, paradicsom és sajt, na meg egy adag fűszeres vega hús – nem kell ennél finomabb életmódváltó fogás! Mutatjuk, hogy készítheted el a legegyszerűbben a görög muszaka húsmentes változatát a nagyáruházakban már kapható, növényi fehérje alapú húspótlóval!

Így még szép is, nemcsak finom.
Így még szép is, nemcsak finom.Renato Arap

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 doboz növényi fehérje alapú darált hús (kb. fél kiló)
  • 60 deka burgonya
  • 4 darab padlizsán
  • 6 darab karikára felszeletelt paradicsom
  • ízlés szerint só, bors és fokhagymapor
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 deci tej
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 20 deka kecskesajt
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 1 csésze reszelt gouda
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 nagyobb darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 közepes üveg paradicsompüré (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel héjában főni a krumplit, a padlizsánt pedig hámozd meg, és kissé megolajozva süsd meg egy kontaktgrillben (vagy olajban) a szeleteket. Ha egy kicsit több időd van, a padlizsánoknak jót tesz, ha besózva egy fél órán át pihennek sütés előtt. 

Dobd a hagymát a forró olajba, adj neki 4-5 percet, majd puhítsd meg a vega húst az olajon, közben add hozzá a sót, a borsot, a fokhagymaport (vagy apróra vágott, friss fokhagymagerezdeket) és az oregánót is. Puhítsd meg úgy 10 perc alatt, kis lángon.

Két muszakaiskola van (legalább): az egyik szerint a hús így tökéletes, mások paradicsompürével készítik. Ha van otthon, és szeretnéd a fogást még paradicsomosabbra, ezen a ponton keverj bele egy közepes üveg paradicsompürét és egy csapott evőkanál fahéjat, és keverd még 5 percen át. 

Egy kiolajozott jénaiban kezdd rétegezni az összevágott burgonyaszeleteket, paradicsomot, padlizsánt és a húst, közben figyelj arra, hogy a paradicsomos réteg egy adag fahéjat is kapjon, ha korábban nem került a szószba belőle. A burgonyás és paradicsomos rétegeket sózd is meg egy kicsit. 

A tetején szuper egy jó sajtos besamel, amihez nincs más dolgod, csak kis lángon vajat olvasztani, kissé megpirítani benne a lisztet, majd hozzáadni a tejet, és keverni rajta néhányat, amíg besűrűsödik. Ekkor sózd, borsozd, és a reszelt sajtot is add hozzá. Ez megy a zöldséges-húsos rétegek tetejére – utána már csak a kecskesajtot kell rámorzsolnod, és úgy 25 perc alatt készre sütnöd. Már félig kihűlve, langyosan a legfinomabb. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek