Az ABBA, a menő bútoráruházak és a mandulatortájuk óta gyanús, hogy a svédek tudnak valamit, amitől az egyszerű dolgok náluk világszenzációvá válnak. Nincs ez másképp a svéd fasírttal sem, amit a szósszal és a gyümöcszselével addig pimpeltek, hogy egy isteni, izgalmas fogás lett belőle. Mutatjuk, hogyan készítsd vega változatban, a legegyszerűbb szósszal!
Hozzávalók 2 személyre
A húsgolyókhoz
- 1 doboz növényi fehérjéből készült vega hús (kb. 275 gramm)
- 2 nagy evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- só és bors ízlés szerint
- 1 kisebb fej felaprított vöröshagyma
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál mustár
- a sütéshez olaj
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
A szószhoz
- 2 deci tejszín
- 2 deci húsalaplé (3 deci tejszínbe kevert leveskockával is helyettesítheted)
- 2 nagy evőkanál liszt
- 1 evőkanál vaj
- 1 kisebb csésze apróra vágott friss bazsalikom
Elkészítés:
A húsgolyókhoz dolgozz el egymással minden összetevőt jó alaposan, formázz belőlük kis golyókat, és süsd meg őket forró olajban, közepes lángon úgy 8-10 percen át.
A mártáshoz olvaszd fel a vajat kis lángon, és keverd a liszttel néhány percen át. Ekkor add hozzá a tejszínt és az alaplevet, és keverd addig, amíg sűrű szósz lesz belőle. Ha elkészült, sózd és borsozd, ha szükséges, majd add hozzá a friss bazsalikomot.
Ha maradt még energiád, egy bögre gyümölcsből dobj össze mellé egy bogyósgyümölcs-ragut egy kevés cukorral, vajjal és borssal. Tálald egy jó nagy adag vajas-tejszínes krumplipürével.