Ezt készítsd a vega húsból! Svéd húsgolyók tejszínes-bazsalikomos szósszal

A svédek fasírtja egy szuper izgalmas fogás, főleg, ha egy jó adag krémes szósz és egy-egy kanál fanyar bogyósgyümölcs-ragu is kerül mellé. Ha megtudod, mennyire egyszerű az egész még vegetáriánus változatban is, nem sok érdved marad az ellen, hogy kipróbáld.

Az ABBA, a menő bútoráruházak és a mandulatortájuk óta gyanús, hogy a svédek tudnak valamit, amitől az egyszerű dolgok náluk világszenzációvá válnak. Nincs ez másképp a svéd fasírttal sem, amit a szósszal és a gyümöcszselével addig pimpeltek, hogy egy isteni, izgalmas fogás lett belőle. Mutatjuk, hogyan készítsd vega változatban, a legegyszerűbb szósszal!

Egy kis áfonyalekvár is elfér mellette.
Egy kis áfonyalekvár is elfér mellette.Yulia_Kotina

Hozzávalók 2 személyre

A húsgolyókhoz

  • 1 doboz növényi fehérjéből készült vega hús (kb. 275 gramm)
  • 2 nagy evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kisebb fej felaprított vöröshagyma
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál mustár
  • a sütéshez olaj
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

A szószhoz

  • 2 deci tejszín
  • 2 deci húsalaplé (3 deci tejszínbe kevert leveskockával is helyettesítheted)
  • 2 nagy evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kisebb csésze apróra vágott friss bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A húsgolyókhoz dolgozz el egymással minden összetevőt jó alaposan, formázz belőlük kis golyókat, és süsd meg őket forró olajban, közepes lángon úgy 8-10 percen át. 

A mártáshoz olvaszd fel a vajat kis lángon, és keverd a liszttel néhány percen át. Ekkor add hozzá a tejszínt és az alaplevet, és keverd addig, amíg sűrű szósz lesz belőle. Ha elkészült, sózd és borsozd, ha szükséges, majd add hozzá a friss bazsalikomot. 

Ha maradt még energiád, egy bögre gyümölcsből dobj össze mellé egy bogyósgyümölcs-ragut egy kevés cukorral, vajjal és borssal. Tálald egy jó nagy adag vajas-tejszínes krumplipürével. 

 

 

kapcsolódó Mit esznek a svédek, amikor nem húsgolyót?
Mit esznek a svédek, amikor nem húsgolyót?

Mutatunk egy olyan menüt, amivel a világon mindenkit elkápráztathat. Előétel, főétel, desszert, skandináv módra.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Olcsó, kiadós és isteni: tejszínes-tárkonyos burgonyaleves baconnel

Ha a magyaros változatot már próbáltad, itt az ideje annak, hogy ezt a francia hangulatút is összedobd!

2022. február9., 06:24

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

2022. február13., 06:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Mustra