Ezt készítsd a vega húsból! Svéd húsgolyók tejszínes-bazsalikomos szósszal

A svédek fasírtja egy szuper izgalmas fogás, főleg, ha egy jó adag krémes szósz és egy-egy kanál fanyar bogyósgyümölcs-ragu is kerül mellé. Ha megtudod, mennyire egyszerű az egész még vegetáriánus változatban is, nem sok érdved marad az ellen, hogy kipróbáld.

Az ABBA, a menő bútoráruházak és a mandulatortájuk óta gyanús, hogy a svédek tudnak valamit, amitől az egyszerű dolgok náluk világszenzációvá válnak. Nincs ez másképp a svéd fasírttal sem, amit a szósszal és a gyümöcszselével addig pimpeltek, hogy egy isteni, izgalmas fogás lett belőle. Mutatjuk, hogyan készítsd vega változatban, a legegyszerűbb szósszal!

Egy kis áfonyalekvár is elfér mellette.
Egy kis áfonyalekvár is elfér mellette.Fotó: Yulia_Kotina

Hozzávalók 2 személyre:

A húsgolyókhoz

  • 1 doboz növényi fehérjéből készült vega hús (kb. 275 gramm)
  • 2 nagy evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kisebb fej felaprított vöröshagyma
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál mustár
  • a sütéshez olaj
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

A szószhoz

  • 2 deci tejszín
  • 2 deci húsalaplé (3 deci tejszínbe kevert leveskockával is helyettesítheted)
  • 2 nagy evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kisebb csésze apróra vágott friss bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A húsgolyókhoz dolgozz el egymással minden összetevőt jó alaposan, formázz belőlük kis golyókat, és süsd meg őket forró olajban, közepes lángon úgy 8-10 percen át. 

A mártáshoz olvaszd fel a vajat kis lángon, és keverd a liszttel néhány percen át. Ekkor add hozzá a tejszínt és az alaplevet, és keverd addig, amíg sűrű szósz lesz belőle. Ha elkészült, sózd és borsozd, ha szükséges, majd add hozzá a friss bazsalikomot. 

Ha maradt még energiád, egy bögre gyümölcsből dobj össze mellé egy bogyósgyümölcs-ragut egy kevés cukorral, vajjal és borssal. Tálald egy jó nagy adag vajas-tejszínes krumplipürével. 

 

 

Mit esznek a svédek, amikor nem húsgolyót?
Mit esznek a svédek, amikor nem húsgolyót?

Mutatunk egy olyan menüt, amivel a világon mindenkit elkápráztathat. Előétel, főétel, desszert, skandináv módra.

Tovább »

Még több recept

Tökös-almás muffin – ezt készítsd el, ha szereted az egészséges különlegességeket!

Ha valami újat próbálnál ki muffinok terén, kezdd ezzel a tökös-almás finomsággal. Ha bevállalós vagy, kedvenc keleti fűszereidből is szórj bele egy adagot!

június18., 12:52

Sült pasztinák mézzel – fokhagymás-mustáros szósszal lesz igazán finom köret

Ha a sült krumpli helyett valami izgalmasabbat választanál, van egy remek ötletünk. A szószhoz csak melegíts össze egy kis vajat, mascarponét, egy kevés sült fokhagymát és egy kis mustárt. Sózd és borsozd, és már el is készültél!

június16., 12:52

Nagymama mazsolás kalácsa

Ha éppen akad otthon egy érett bionarancs, annak a leve és héja is belekerül egy kevés vanília társaságában. Így lesz igazán nyári hangulatú ez a kalács.

június19., 11:24

Gombás-csirkemájas falatkák

A gomba és a csirkemáj győztes páros, főleg, ha egy kevés majoránna is akad, hogy a végeredmény még tökéletesebb legyen. Bebizonyítjuk.

június17., 10:24

Duplán fügés-ricottás pirítós

Ha a gazdag, kolbászos és szalonnás reggelik után valami egyszerűbbet, kalóriaszegényebbet, mégis izgalmasat próbálnál ki, kezdd ezzel a fügés finomsággal. Talán egy kis kanálnyi méz is elfér a gyümölcsök tetején.

június17., 10:44

Készíts salátát a grillezett steakből – kukoricásan, olívával a legfinomabb

Egy nagy adag steak az édeskés-fanyar saláta tetején – így lesz szuper izgalmas vacsora a legegyszerűbb alapanyagokból.

június21., 10:24

Mustra