Nem kell a lencsétől megijedni, éppen eléggé semleges íze van ahhoz, hogy szuper legyen ezekben a finom, olaszos és paradicsomos ragukban. Már csak egy kis friss pizzatészta kell és egy jó adag mozzarella vagy ementáli, és kész is a kedvencünk újévi változatban. (Ha túl hosszú volt a szilveszteri buli, ez a finomság zacskós bolognaialappal is működik, de nem tőlem hallottad.)
Szórj a tetejére egy nagy adagot a kedvenc sajtodból, és ha elkészült, egy kis friss, hideg rukkolával és olasz fűszerekkel is fodobhatod a forró sajtos, paradicsomos falatokat!
Hozzávalók 2 személyre
A pizzatésztához
- 1 nagy bögre liszt (2,5 decis, hagyományos bögre)
- 1 mokkáskanál friss élesztő
- 4 evőkanál olaj
- 1.5 deci langyos víz
- 2 teáskanál cukor
- 2 mokkáskanál só
A pizzához
- 1 bögre lencse
- só és bors ízlés szerint
- 3 deci paradicsompüré
- 1 csapott evőkanál oregano, bazsalikom, zsálya (összesen)
- 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
- 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 apróra vágott zellerszár (elhagyható)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 bögre lereszelt ementáli sajt
- 2 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt
- 1 deci vörösbor
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 2 nagy evőkanál ketchup
Elkészítés:
A pizzatésztához futtasd fel az élesztőt a cukorral a langyos víz felében, majd úgy negyedóra múlva, ha felfutott, add a sóval átszitált liszthez. Ekkor mehet hozzá az olaj és annyi víz, hogy egy lágy, de még kezelhető tésztát kapj. Dolgozd össze, és tedd félre 45 percre. Ha megkelt, felezd el, formázd az adagokat kör alakúra, és mehet az előmelegített sütő legmagasabb fokozatára 6-7 percre. Ha egy kicsit elősütöd, a ragu nem áztatja majd el a tésztát. (Nem kell neki sok idő utána sem, maximum 10 perc alatt elkészül, ha igazán forró a sütő.)
A raguhoz főzd meg a lencsét 35-40 perc alatt sós vízben. Közben készísd el a szószt úgy, hogy az olívaolajat felhevíted, megpuhítod rajta egy kicsit a hagymákat és a nagyon apróra vágott szárzellert, majd mehet hozzá a paradicsompüré, a bor, a ketchup és a fűszerek és ízesítők is. Forrald jól össze 10 perc alatt fedő nélkül, majd ezt keverd el a lencsével, és kóstold meg, ilyenkor még könnyen ízesítheted.
Kanalazd a ragut az elősütött tésztára, majd szórd rá a sajtot (a parmezánt elég sütés után), és mehet a sütő legmagasabb fokozatára úgy 10-15 percre.