Íme a klasszikus korhelyleves egyik gazdag változata, ami nálunk a legegyszerűbb recept szerint készült el úgy, hogy lehetőleg az aprításon kívül más dolgod ne is nagyon legyen vele szilveszter szent napján.
Hozzávalók 4 személyre
- 60 deka savanyú káposzta
- 1 fej felaprított vöröshagyma
- 4 darab összevágott fokhagymagerezdek
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 20 deka összevágott csípős kolbász
- 10 deka felkockázott füstölt szalonna
- 1.5 liter víz
- só, bors és őrölt kömény ízlés szerint
- 2 nagy evőkanál tejföl
Elkészítés:
Dobd a forró olajba a hagymákat, a kolbászt és a szalonnát, és adj nekik 7-8 percet. Közben kicsit aprítsd fel a káposztát, és ha nagyon savanyú, mosd át egy kevés vízben. Ha ezzel megvagy, mehet rá a káposzta és legalább másfél liter víz, majd hagyd kis lángon főni úgy fél órán át.
Ha ezzel megvagy, keverd el a tejfölt a paprikával és egy merőkanálnyi forró főzőlével, majd add hozzá a levesedhez, és adj neki még néhány percet így is. Amikor már nem forró, kóstold meg, és add hozzá a köményt, a sót és a borsot ízlés szerint. A forró levest jó hideg tejföllel, apróra vágott petrezselyemmel és friss kenyérrel tálald.