Újévkor lencsét kell enni, és ha már a babona szerint pénzt hoz, akkor nyilván annyi helyről, ahányféleképpen esszük. Erre tökéletes ez a lencsesaláta, ami savanykás ízével és a ropogós hagymafalatokkal tökéletes kísérője lehet az újévi malacnak.
Hozzávalók 3 személyre
- 1 nagy bögre lencse
- 1 kisebb darab lila hagyma
- 2 evőkanál fehérborecet
- 0.5 bögre langyos víz
- 1 csapott teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
Főzd meg a lencsét sós vízben legalább fél óra alatt, majd tedd félre hűlni. A lila hagymát vágd vékony karikákra vagy apró kockákra, és mehet az is a keverékhez.
Az öntethez keverd el a langyos vizet a cukorral, az ecettel és a sóval. (Szerencsés, ha kóstolgatod közben – ha savanyúbban vagy sósabban szereted, ekkor még simán változtathatsz az önteten.) Ha kihűlt és összeértek az ízek, akkor az egészből egy klassz, könnyű, savanykás saláta lesz, ami tökéletes például az újévi malacsült mellett, de néhány falat maradék sülttel és egy kis majonézes kukoricával összekeverve már készítettél is belőle egy egyszerű, hideg vacsorát.