Újévi lencsefőzelék füstölt paprikával és sült fokhagymával – egy kicsit feldobtuk a klasszikust

Nyilván az év első napján nem maradhat ki a lencsefőzelék, amiről azért kevesen gondolják, hogy nincs is nála prímább flamó. Azért ebben a füstös ízben a finom, édeskés fokhagymafalatokkal már egészen más a helyzet: egyrészt könnyű finomság a karácsonyi trakta után, másrészt teljesen új szintje a lisztes menzakajának.

Az egész akkor a legjobb, ha otthon egy adag hús is sül, és mellette, a hús zsírjában puhára és édesre sülhet 3-4 fej fokhagyma. A füstös paprikával és a klassz, fűszeres lencsével olyan fogás lesz belőle, amit egész évben szívesen ennénk.

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 nagy bögre lencse
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál füstöltpaprika-por
  • 1 nagy evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál mustár
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a lencsét a hagymával, sóval, borssal és az ecettel annyi vízben, amennyi ellepi, úgy 35-40 percen át. Ha elkészült, add hozzá, a cukrot, fokhagymaport és a mustárt, majd habard be a liszt, a paprika és a tejföl keverékével, és keverj rajta néhányat, amíg besűrűsödik.

A fokhagymát félbevágva, olívaolajjal megkenve, sózva és borsozva süsd meg egy jénaiban úgy, hogy vagy lefedve készítsd, vagy alufóliába csomagold a fokhagymákat. Adj neki 190 fokon úgy 40 percet, majd tálald a főzelékek tetején. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek