Lehet még finomabb a kedvenced: somlói karácsonyi változatban, gesztenyével és rummal

A somlói mondjuk jöhet akár reggeli előtt is, még a hagyományos változatban is. Tuningolni nem kell rajta semmit, ám ha mégis megtennéd, egy kis rumos gesztenyemasszával teheted ünnepivé. Mutatunk egy egyszerű receptet!

A somlói galuska az a desszert, amiből talán még a rossz, áruházi, ízetlen, diabetikus, cukormentes és tartósítós is belefér valamiért. Nem mintha ne lenne ég és föld a házival összehasonlítva, de az egész egy olyan jól kitalált desszert, hogy sokszor még a rossz is jó belőle. Gesztenyével és egy kis rummal pedig igazi ünnepi édesség lesz, amit legjobb, ha kelyhekbe, poharakba kanalazol adagonként. Mi kihagytuk belőle a mazsolát, nehogy ezen múljon a mazsolaellenesek boldogsága.

Ha szereted a mazsolát, ne sajnáld belőle azt sem.
Ha szereted a mazsolát, ne sajnáld belőle azt sem.Ray Kachatorian

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához

  • 8 evőkanál liszt
  • 8 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 2 csapott evőkanál kakaópor
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

A rétegezéshez

  • 5 deci habtejszín felverve
  • 25 deka gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rum
  • néhány evőkanál narancslekvár (elhagyható)
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál durvára tört, pirított dió

A csokiöntethez

  • 15 deka nem túl keserű étcsoki
  • 2 deka kakaópor
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • 0.5 mokkáskanál

A vaníliakrémhez

  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 4 deci tej
  • 4 darab tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A legegyszerűbben úgy készítheted el a tészta sárga és kakaós rétegeit, ha felvered a tojások fehérjét, és aztán összeforgatod a többi, egymással jól elkevert hozzávalóval. Kivéve a kakaót, az majd csak a tészta egyik felébe kerül. Az elkészült sárga süti felét tedd egy szilikonformába, a másik feléhez add a kakaóport, és a csokis réteget kanalazd a tésztába, hogy szép foltos legyen. A legvégén úgyis összevágod, így minden pohárba kerül majd csokis és vaníliás tészta is, viszont így nem kell külön megsütnöd őket. Mehet a sütőbe, 170 fokon úgy 40 percre. 

A vaníliakrémhez keverd el a tojásokat a cukorral, sóval, vaníliával és a keményítővel, majd mehet a langyos tejbe, ahol kevergesd, amíg (kis lángon) besűrűsödik. 

A gesztenyés réteghez keverd el a cukrozott masszát a rummal, és adj hozzá a 3 evőkanál cukorral felvert tejszínból három evőkanálnyit. Ez mehet majd két tésztaréteg közé a pohárba, a tetejére pedig a frissen készült csokiszósz, a tejszínhab és egy-egy evőkanál pirított dió kerül. Ha  van éppen otthon narancslekvár, abból készülhet egy réteg a tészta és gesztenyés krém közé. 

A csokiöntettel nem sok dolgod lesz, csak olvaszd össze a hozzávalóit. A diót pirítsd meg, és kezdheted is a rétegezést. Kerüljön minden pohárba piskóta, gesztenyés réteg, vaníliakrém, tejszínhab és csokiöntet is. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen szép, ez egy rusztikus desszert, ami mindenképpen gyöngyörű a tetején a tejszínnel, a csokicsíkokkal és a pirított dióval. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek