A somlói galuska az a desszert, amiből talán még a rossz, áruházi, ízetlen, diabetikus, cukormentes és tartósítós is belefér valamiért. Nem mintha ne lenne ég és föld a házival összehasonlítva, de az egész egy olyan jól kitalált desszert, hogy sokszor még a rossz is jó belőle. Gesztenyével és egy kis rummal pedig igazi ünnepi édesség lesz, amit legjobb, ha kelyhekbe, poharakba kanalazol adagonként. Mi kihagytuk belőle a mazsolát, nehogy ezen múljon a mazsolaellenesek boldogsága.
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához
- 8 evőkanál liszt
- 8 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 2 csapott evőkanál kakaópor
- 8 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
A rétegezéshez
- 5 deci habtejszín felverve
- 25 deka gesztenyemassza
- 1 evőkanál rum
- néhány evőkanál narancslekvár (elhagyható)
- 3 evőkanál cukor
- 4 evőkanál durvára tört, pirított dió
A csokiöntethez
- 15 deka nem túl keserű étcsoki
- 2 deka kakaópor
- 1 csapott evőkanál porcukor
- 0.5 mokkáskanál só
A vaníliakrémhez
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 4 deci tej
- 4 darab tojássárgája
- 1 mokkáskanál só
- 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A legegyszerűbben úgy készítheted el a tészta sárga és kakaós rétegeit, ha felvered a tojások fehérjét, és aztán összeforgatod a többi, egymással jól elkevert hozzávalóval. Kivéve a kakaót, az majd csak a tészta egyik felébe kerül. Az elkészült sárga süti felét tedd egy szilikonformába, a másik feléhez add a kakaóport, és a csokis réteget kanalazd a tésztába, hogy szép foltos legyen. A legvégén úgyis összevágod, így minden pohárba kerül majd csokis és vaníliás tészta is, viszont így nem kell külön megsütnöd őket. Mehet a sütőbe, 170 fokon úgy 40 percre.
A vaníliakrémhez keverd el a tojásokat a cukorral, sóval, vaníliával és a keményítővel, majd mehet a langyos tejbe, ahol kevergesd, amíg (kis lángon) besűrűsödik.
A gesztenyés réteghez keverd el a cukrozott masszát a rummal, és adj hozzá a 3 evőkanál cukorral felvert tejszínból három evőkanálnyit. Ez mehet majd két tésztaréteg közé a pohárba, a tetejére pedig a frissen készült csokiszósz, a tejszínhab és egy-egy evőkanál pirított dió kerül. Ha van éppen otthon narancslekvár, abból készülhet egy réteg a tészta és gesztenyés krém közé.
A csokiöntettel nem sok dolgod lesz, csak olvaszd össze a hozzávalóit. A diót pirítsd meg, és kezdheted is a rétegezést. Kerüljön minden pohárba piskóta, gesztenyés réteg, vaníliakrém, tejszínhab és csokiöntet is. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen szép, ez egy rusztikus desszert, ami mindenképpen gyöngyörű a tetején a tejszínnel, a csokicsíkokkal és a pirított dióval.