Kevés munkával szeretnél isteni desszertet? Ez a gesztenyetorta meggyel biztos siker lehet!

Ha karácsony, akkor gesztenye, ha gesztenye, akkor süti, ha süti, akkor nem akarunk vele sokat vesződni, de legyen látványos és finom. Tádám!

Egy gyors tésztás alap, egy isteni, krémes és édes gesztenyetöltelék és egy pár falat savanykás meggy teszi ezt a sütit tökéletessé. Nem lesz nagy adag, ha sok vendéget vársz, akár duplázhatod is a mennyiséget. 

Nyami.
Nyami.ivanmateev

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához

  • 5 darab tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 0.5 mokkáskanál
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A gesztenyekrémhez

  • 30 deka gesztenyemassza (cukrozott)
  • 15 deka vaj
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 1 teáskanál rum
  • 2 evőkanál meggylekvár
  • 1.5 deci tejszínhab felverve
  • 2 nagy evőkanál porcukor
  • 1 bögre meggy

A vaníliakrémhez

  • 3 deci tej
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 1 mokkáskanál
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 deka fehér csoki, vízgőz fölött felolvasztva
  • 10 deka vaj
Recept idők

Elkészítés:

Állítsd össze a piskóta tésztáját úgy, hogy szétválasztod a tojásokat, a fehérjét felvered, és ha már kemény, összeforgatod a többi, egymással eldolgozott hozzávalóval. Öntsd 20-24 centi átmérőjű tortaformába, és előmelegített sütőben 150 fokon 10-15 perc alatt süsd meg. Ha kihűlt, felezd el úgy, hogy két kör alakú piskótát kapj. 

Keverj krémet a gesztenyéből, rumból, puha vajból, felvert tejszínből, cukorból és sóból, majd forgasd meg benne a lecsöpögetett meggyet. Kend meg az egyik lapot a lekvárral, és mehet rá a krém, majd a másik lap a krém tetejére.

A vaníliás bevonathoz készíts egy sűrű pudingot a tejből, cukorból és a pudingporból, majd mehet bele a felolvasztott fehér csoki, a só és a vaj is. Dolgozd el alaposan, majd vond be a háromnegyedével a tészta oldalát és tetejét. A maradékból nyomózsákkal díszítheted a torta tetejét, amit ehető csillámmal, szelídgesztenye-morzsával, csokireszelékkel, durvára tört mogyoróval, olvasztott csokival és meggyel is klasszul ki tudsz dekorálni. 

kapcsolódó A gesztenye sokoldalúbb, mint gondolnád
A gesztenye sokoldalúbb, mint gondolnád

Variációkat mutatunk gesztenyés krémlevesre, mártásra és desszertre.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Kókuszos halcurry – gyors, nyári fogás, amiben a kedvenc zöldségeid is elférnek

Percek alatt összedobható, igazán különleges és nagyon finom fogás, ami a téli esték mellett nyáron is tökéletes.

július29., 10:44

Thai salátahajó darált hússal – szénhidrátszegény, egzotikus finomság

Ha épp spórolnál a szénhidrátokkal, jöjjön egy izgalmas darált húsos fogás, ami mellől sem a kenyér, sem a rizs nem hiányzik majd.

július28., 10:44

Mustra