Kiderült, melyik a világ legmegnyugtatóbb dala. Teszteld te is!

Kutatók összeszedték azt a tíz zeneszámot, amelyek bizonyítottan a legjobban képesek oldani a stresszt. Íme a kutatás módszere és az eredmény.

A stressz és a szorongás kezelésének számos módja ismert, ezek közé tartozik a hangterápia, vagyis az elmére nyugtatóan ható hangok, rezgések hallgatása. Brit idegtudósok megvizsgálták, mely dalok oldják a legjobban a feszültséget, majd összeállítottak egy tízes listát ezekből – számol be az Inc. Magazine.

A nyertes 65 százalékkal csökkenti a stresszt

A sussexi székhelyű Mindlab International kutatóintézet munkatársai két évvel ezelőtt önkénteseket kértek fel, hogy oldjanak meg bonyolult kirakós feladványokat a lehető leggyorsabban, miközben érzékelők segítségével mérték agytevékenységüket, pulzusukat, vérnyomásukat és légzésszámukat. A megterhelő feladat elvégzése közben az alanyoknak különböző zeneszámokat kellett hallgatniuk.

A kísérlet bizonyította, hogy egyes zenék valóban oldják az elmére és a testre nehezedő nyomást. A legnyugtatóbb hatású zeneszám címet a brit ambient trió, a Marconi Union Weightless című szerzeménye érdemelte ki, mely a kutatók szerint 65 százalékkal csökkentette a hallgatók stressz-szintjét. Nem véletlen, hiszen a dal pont erre a célra született 2011-ben, a Brit Hangterápia Akadémia és a zenészek közötti együttműködés eredményeként.

 A kutatás vezetője, dr. David Lewis-Hodgson szerint a zenehallgatás ideális módszer arra, hogy kizárjunk minden zavaró környezeti hatást – a beérkező e-maileket és SMS-eket jelző csengetést, a telefonhívásokat, a sürgető határidőket –, és elengedjük magunkat, arra az időre kilépve a mókuskerékből. Ez már csak azért is fontos, mert az állandó stressz hosszú távon rendkívül károsan hat az egészségre, a szívbetegségtől az elhízáson át a depresszióig számtalan probléma forrása lehet.

A top 10-es lista a kutatók szerint:

10. Rue du Soleil (Café Del Mar): We Can Fly

9. Wolfgang Amadeus Mozart: Canzonetta sull’aria (A grófnő és Susanna duettje a Figaro házasságából)

8. Adele: Someone Like You

7. All Saints: Pure Shores

6. Barcelona: Please Don’t Go

5. Coldplay: Strawberry Swing

4. Enya: Watermark

3. DJ Shah: Mellomaniac (Chill Out Mix)

2. Airstream: Electra

1. Marconi Union: Weightless

Neked is jó volt?

Oszd meg másokkal is!
Mustra