Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

Majdnem fogadni is mernék arra, hogy ehhez a különlegességhez 2 alapanyagnál nem kell többet vásárolnod. Ez tipikusan olyan étel, aminek összetevőiből gyakran van otthon, csak épp ebben a formában nem párosítottuk még. Készítsd el az ünnepekre, szuperkönnyű mézes-gyömbéres vacsora lehet belőle, ami után még az egész családnak marad energiája a karácsonyi bulihoz is.

nyamika.
nyamika.cometary

Hozzávalók 4 személyre

A pulykához

  • 1 kiló pulykamell
  • 2 deci cider
  • 1.5 deci olaj
  • ízlés szerint a páchoz fokhagymapor, tárkony, só és fehér bors
  • 8 kisebb darab fehérrépa, vékonyan felszeletelve

A körethez

  • 4 bögre alma, körte, birs, ananász vegyesen, felkockázva
  • ízlés szerint őrölt gyömbér
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Készítsd el a húsnak és a fehérrépának az olajos pácot, majd alaposan forgasd meg benne a húst és a zöldséget. Mehet egy jénaiba a répa, rá a hús és az egészre az olaj. Ezek után a cidert is öntsd alá. 45 percig süsd (legalább 30 percig alufólia alatt ), többször meglocsolva a lével. Ha van kedved, a húsnak egy csilis-mézes mázat is készíthetsz egy kis olajjal, sóval és Cayenne-borssal. Ezzel megkenve még pikánsabbak lesznek a frissen sült szeletek. 

Közben a forró vajra dobd rá a felkockázott gyümölcsöket, forgasd meg benne őket, és fedő alatt puhítsd 10 percig az egészet. Ekkor mehet rá egy kis só, a méz és egy kevés gyömbér. Ha a hús elkészült, tálald a sós-fokhagymás répákkal és a mézes, vajban párolt gyümölcsökkel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek