Húsimádók ünnepi menüje: sörben sült csülök meleg tormamártással, baconos krokettel

Szeretjük mi a csülköt sokféle változatban, ráadásul ebben a meleg tormás szósszal készült verzióban egy kicsit érdekesebb, mint a hagyományos hagymás-burgonyásban.

A csülök elkészítése sem egy nagy dolog, idő kell neki és gondoskodás, végül is olyasmi, mint a bonszai. Eltekintve attól, hogy ahhoz nem illik ennyire szuperül a meleg és tejszínes tormaszósz és ez az izgalmas krokett. Ha vegák is jönnek, süss mellé egy fokhagymás szejtánszeletet, néhány krokettből hagyd ki a szalonnát, így ők is jóllaknak.

A háttérben rotyog a mártás.
A háttérben rotyog a mártás.dashu83

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz és a mártáshoz

  • 1.5 kiló sertéscsülök
  • 1 üveg ecetes torma
  • 4 deci tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • só, fűszerkömény, bors és fehér bors ízlés szerint
  • 5 deci sör
  • 2 fej fokhagyma összevágva
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 nagy evőkanál vaj

A körethez

  • 70 deka főtt burgonya
  • 15 deka bacon
  • a panírozáshoz zsemlemorzsa, tojás és liszt
Recept idők

Elkészítés:

A húsokat megmossuk, egyforma darabokra vágjuk és agyagedénybe tesszük. A fokhagymát is meghámozzuk, a gerezdeket félbevágjuk, a húst megsózzuk, borsozzuk, leöntjük a sörrel és mehet hozzá egy kis őrölt kömény is. Süljön úgy két és fél órán át 170-180 fokon, majd még fedő nélkül is kapjon 30 percet. 

A tormamártáshoz a vajat megolvasztjuk, ekkor mehet bele a liszt. Kicsit átpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel kevergetve, kis lángon besűrítjük a szószt. Ezek után jöhet hozzá a torma, a cukor és egy kis fehér bors. 

A krokettekhez süsd meg a szalonnát, vágd a lehető legapróbb kockákra, majd pürésítsd a frissen főtt krumplit és keverd el vele. Formázz belőlük kroketteket és egyesével panírozva süsd meg őket bő, forró olajban. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek