A csülök elkészítése sem egy nagy dolog, idő kell neki és gondoskodás, végül is olyasmi, mint a bonszai. Eltekintve attól, hogy ahhoz nem illik ennyire szuperül a meleg és tejszínes tormaszósz és ez az izgalmas krokett. Ha vegák is jönnek, süss mellé egy fokhagymás szejtánszeletet, néhány krokettből hagyd ki a szalonnát, így ők is jóllaknak.
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz és a mártáshoz
- 1.5 kiló sertéscsülök
- 1 üveg ecetes torma
- 4 deci tejszín
- 2 evőkanál liszt
- só, fűszerkömény, bors és fehér bors ízlés szerint
- 5 deci sör
- 2 fej fokhagyma összevágva
- 1 teáskanál cukor
- 2 nagy evőkanál vaj
A körethez
- 70 deka főtt burgonya
- 15 deka bacon
- a panírozáshoz zsemlemorzsa, tojás és liszt
Elkészítés:
A húsokat megmossuk, egyforma darabokra vágjuk és agyagedénybe tesszük. A fokhagymát is meghámozzuk, a gerezdeket félbevágjuk, a húst megsózzuk, borsozzuk, leöntjük a sörrel és mehet hozzá egy kis őrölt kömény is. Süljön úgy két és fél órán át 170-180 fokon, majd még fedő nélkül is kapjon 30 percet.
A tormamártáshoz a vajat megolvasztjuk, ekkor mehet bele a liszt. Kicsit átpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel kevergetve, kis lángon besűrítjük a szószt. Ezek után jöhet hozzá a torma, a cukor és egy kis fehér bors.
A krokettekhez süsd meg a szalonnát, vágd a lehető legapróbb kockákra, majd pürésítsd a frissen főtt krumplit és keverd el vele. Formázz belőlük kroketteket és egyesével panírozva süsd meg őket bő, forró olajban.