Variációk töltött káposztára: íme az erdélyi recept

Idén akár ezt is kipróbálhatod a karácsonyi menüben, nincs benne semmi trükk, csak néhány extra fűszer. Elég egy kis csombor, egy kis kapor, amivel egészen új oldalát mutatja meg a legnagyobb kedvencünk.

Töltött káposztából tényleg soha nem elég. Még finomabb, amikor már 1-2 napos, sőt akadnak olyanok is, akik szerint hidegen is bevágható belőle egy-két adag. Akárhogy is, most az erdélyi változatot mutatjuk meg, amiből persze ahány ház, annyi recept. A mienk egy kis kaportól és borsikafűtől lesz különleges.

Másnap az igazi.
Másnap az igazi.SilviaJansen

Hozzávalók 6 személyre

  • 50 deka apró savanyú káposzta (ha szeretitek, duplázhatod is a mennyiséget)
  • 1 fej savanyú káposzta
  • 1 kiló darált sertéshús
  • 25 deka füstölt kolozsvári szalonna
  • 15 deka rizs
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • étolaj
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika, kapor és csombor (borsikafű)
Recept idők

Elkészítés:

A húsos töltelékhez a hagymát felkockázzuk, megfonnyasztjuk egy kevés olajon. Hozzáadjuk a megmosott rizst, alaposan átforgatjuk, míg a rizsszemek kissé áttetszőek lesznek. Hozzáöntjük a darált húshoz, sóval, borssal és pirospaprikával fűszerezzük, majd jól összedolgozzuk. 

Ezt betöltjük a káposztalevelekbe, és ha marad belőle, azt is hozzáaprítjuk az aprókáposztához. 

A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a vízzel leöblített savanyúkáposztát. Sózzuk, pirospaprikával megszórjuk, aztán alaposan összekeverjük az egészet. Ennek a keveréknek a fele mehet egy nagy lábas aljára, (van, ahol ilyenkor kolbász és egy jó adag fehérbor is kerül a keverékhez.) Mehet rá egy-egy evőkanál kapor és a csombor is, majd a töltelékek, utána az aprókáposzta másik fele. 

A fazék tetején a káposztára szórj egy-két babérlevelet, kaprot és még egy kis kanál csombort. Az egészet öntsd fel vízzel, hogy éppen ellepje, és legalább másfél órán át főzd kis lángon. Másnap tálald friss kenyérrel és egy vödör tejföllel. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek