Ez egy olyan fogás, ami előző napi libamájból percek alatt elkészül, mondjuk, karácsony másnapján, amikor már semmi kedved főzni, csak a Reszkessetek betörőket megnézni századszorra. Krémes libamáj, fűszeres csatni és egy kicsit megpirított buci egy kis mustárral vagy vajjal. A húspogácsa már nem is hiányzik ebből az ünnepi streetfoodból.
Hozzávalók 4 személyre
A burgerekhez
- 4 szelet sült libamáj
- 1 nagyobb birsalma
- 1 evőkanál vaj
- 4 édes hamburgerzsömle
- a csatni fűszerezéséhez oregánó, só, fehér bors
- 2 marék rukkola
- 1 nagy evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- 4 evőkanál majonéz
- 4 teáskanál mustár
A libamájhoz
- 40 deka hízott libamáj
- 40 deka libazsír
Elkészítés:
A sült májhoz a zsírt felhevítjük egy lábasban. Beletesszük a májat, 10 percig sütjük, majd megfordítjuk, és hagyjuk még ugyanennyit sülni. Ezt akár előző nap is elkészítheted, ekkor hőálló tában, a zsírral leöntve tedd a hűtőbe másnapig.
A csatnihoz hevíts vajat, majd dobd bele a megtisztított, apró kockákra vágott birsalmát. Mehet hozzá a cukor, az ecet, a kis kanál só és a fűszerek. Fedő alatt puhítsd. Várd meg, míg szinte szétfő. Ha szükséges, közben 1-1 deci vizet vagy fehébort löttyints alá.
A hamburgerekhez vajazd és pirítsd meg a félbevágott zsömléket, vékonyan kend meg őket mustárral, majd mehet rá egy-egy adag rukkola is. Erre kerüljön egy kanál majonéz, arra a libamájszeletek megsózva és borsozva, végül rá a fűszeres csatni.