Úgy tűnik, mintha egy menő étterem karácsonyi étlapján olvasnánk, aztán miután megcsináltad, rájössz, hogy semmiség az egész. Süthetsz csak emiatt is pulykát serpenyőben vagy sütőben, de a legjobb, ha a tegnapi húst mented át, ezt tuningolod még finomabbra, mint bármikor. A semleges húsból, a fűszeres csatnival és a gombákkal elég menő fogás lesz belőle, viszonylag gyorsan.
Hozzávalók 2 személyre
A pulykához
- 40 deka pulykamell
- 1 deci olívaolaj
- 1 fél citrom leve
- 1-1 teáskanál só, bors, fokhagymapor és fűszerpaprika
A csatnihoz
- 1 csésze szilva apróra felkockázva
- 1 csésze aszalt szilva felkockázva
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál konyak
- 1-1 teáskanál rozmaring, fahéj, szegfűszeg
- 1-1 teáskanál só, bors
- 1 nagy evőkanál vaj
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál barna cukor
A gombaraguhoz
- 2 bögre apró csiperke
- 2-2 evőkanál vaj és olaj a sütéshez
- ízlés szerint zsálya, só és bors
- 1 kisebb fej hagyma felkockázva
Elkészítés:
A pulykához keverd el a citromot az olajjal és a fűszerekkel, majd alaposan forgasd meg benne a szeleteket. Ha ezzel megvagy, mehet lefedve a sütőbe úgy 50 percre. Tálalás előtt legalább 10 percet álljon az elkészült hús.
A csatnihoz csak olvassz fel egy nagy kanál vajat, aztán mehet hozzá a hagyma 5 percre, majd a fűszeres gyümölcsragu többi összetevője szépen sorban: a szilvák, fokhagyma, a fűszerek, a konyak, az ecet a só, cukor és bors. Hagyd 5-10 percen át összeforrni, utána tedd félre hűlni.
A gombaragu elkészítése is nagyon egyszerű lesz: hevítsd fel a zsiradékot, párold rajta üvegesre a hagymát, most mehetnek bele a kis gombafejek úgy 10 percre. Az utolsó percekben fűszerezd sóval, borssal és zsályával, végül kanalazd a paprikás pulyka és fűszeres csatni mellé.