Éleszd fel a tegnapi sültet! Pulykaszeletek fahéjas szilvacsatnival és zsályás gombaraguval

Ez a finomság akkor a legjobb, ha maradt tegnapról egy kis sült hús, amit új ruhában egy kis friss, fűszeres gyümölcsraguval és vajas-zsályás gombafejekkel tálalhatsz.

Úgy tűnik, mintha egy menő étterem karácsonyi étlapján olvasnánk, aztán miután megcsináltad, rájössz, hogy semmiség az egész. Süthetsz csak emiatt is pulykát serpenyőben vagy sütőben, de a legjobb, ha a tegnapi húst mented át, ezt tuningolod még finomabbra, mint bármikor. A semleges húsból, a fűszeres csatnival és a gombákkal elég menő fogás lesz belőle, viszonylag gyorsan. 

Nyamika.
Nyamika.cobraphoto

Hozzávalók 2 személyre

A pulykához

  • 40 deka pulykamell
  • 1 deci olívaolaj
  • 1 fél citrom leve
  • 1-1 teáskanál só, bors, fokhagymapor és fűszerpaprika

A csatnihoz

  • 1 csésze szilva apróra felkockázva
  • 1 csésze aszalt szilva felkockázva
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál konyak
  • 1-1 teáskanál rozmaring, fahéj, szegfűszeg
  • 1-1 teáskanál só, bors
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál barna cukor

A gombaraguhoz

  • 2 bögre apró csiperke
  • 2-2 evőkanál vaj és olaj a sütéshez
  • ízlés szerint zsálya, só és bors
  • 1 kisebb fej hagyma felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

A pulykához keverd el a citromot az olajjal és a fűszerekkel, majd alaposan forgasd meg benne a szeleteket. Ha ezzel megvagy, mehet lefedve a sütőbe úgy 50 percre. Tálalás előtt legalább 10 percet álljon az elkészült hús. 

A csatnihoz csak olvassz fel egy nagy kanál vajat, aztán mehet hozzá a hagyma 5 percre, majd a fűszeres gyümölcsragu többi összetevője szépen sorban: a szilvák, fokhagyma, a fűszerek, a konyak, az ecet a só, cukor és bors. Hagyd 5-10 percen át összeforrni, utána tedd félre hűlni. 

A gombaragu elkészítése is nagyon egyszerű lesz: hevítsd fel a zsiradékot, párold rajta üvegesre a hagymát, most mehetnek bele a kis gombafejek úgy 10 percre. Az utolsó percekben fűszerezd sóval, borssal és zsályával, végül kanalazd a paprikás pulyka és fűszeres csatni mellé. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek