Éleszd fel a tegnapi sültet! Pulykaszeletek fahéjas szilvacsatnival és zsályás gombaraguval

Ez a finomság akkor a legjobb, ha maradt tegnapról egy kis sült hús, amit új ruhában egy kis friss, fűszeres gyümölcsraguval és vajas-zsályás gombafejekkel tálalhatsz.

Úgy tűnik, mintha egy menő étterem karácsonyi étlapján olvasnánk, aztán miután megcsináltad, rájössz, hogy semmiség az egész. Süthetsz csak emiatt is pulykát serpenyőben vagy sütőben, de a legjobb, ha a tegnapi húst mented át, ezt tuningolod még finomabbra, mint bármikor. A semleges húsból, a fűszeres csatnival és a gombákkal elég menő fogás lesz belőle, viszonylag gyorsan. 

Nyamika.
Nyamika.cobraphoto

Hozzávalók 2 személyre:

A pulykához

  • 40 deka pulykamell
  • 1 deci olívaolaj
  • egy fél citrom leve
  • 1-1 teáskanál só, bors, fokhagymapor és fűszerpaprika

A csatnihoz

  • 1 csésze szilva apróra felkockázva
  • 1 csésze aszalt szilva felkockázva
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál konyak
  • 1-1 teáskanál rozmaring, fahéj, szegfűszeg
  • 1-1 teáskanál só, bors
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál barna cukor

A gombaraguhoz

  • 2 bögre apró csiperke
  • 2-2 evőkanál vaj és olaj a sütéshez
  • ízlés szerint zsálya, só és bors
  • 1 kisebb fej hagyma felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

A pulykához keverd el a citromot az olajjal és a fűszerekkel, majd alaposan forgasd meg benne a szeleteket. Ha ezzel megvagy, mehet lefedve a sütőbe úgy 50 percre. Tálalás előtt legalább 10 percet álljon az elkészült hús. 

A csatnihoz csak olvassz fel egy nagy kanál vajat, aztán mehet hozzá a hagyma 5 percre, majd a fűszeres gyümölcsragu többi összetevője szépen sorban: a szilvák, fokhagyma, a fűszerek, a konyak, az ecet a só, cukor és bors. Hagyd 5-10 percen át összeforrni, utána tedd félre hűlni. 

A gombaragu elkészítése is nagyon egyszerű lesz: hevítsd fel a zsiradékot, párold rajta üvegesre a hagymát, most mehetnek bele a kis gombafejek úgy 10 percre. Az utolsó percekben fűszerezd sóval, borssal és zsályával, végül kanalazd a paprikás pulyka és fűszeres csatni mellé. 

kapcsolódó Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével
Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

szeptember18., 12:52

Pakisztáni fűszeres burgonya: vegáknak tejföllel, húsevőknek köretként tálald!

Még egy burgonyás fogás, amire aztán senki nem foghatja rá, hogy unalmas, hiszen nem megszokott módon, hagymásan vagy paprikásan készül, hanem egy kicsit csípős, keleti változatban.

szeptember18., 10:44

Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

2020. december27., 06:04

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Mustra