Éleszd fel a tegnapi sültet! Pulykaszeletek fahéjas szilvacsatnival és zsályás gombaraguval

Ez a finomság akkor a legjobb, ha maradt tegnapról egy kis sült hús, amit új ruhában egy kis friss, fűszeres gyümölcsraguval és vajas-zsályás gombafejekkel tálalhatsz.

Úgy tűnik, mintha egy menő étterem karácsonyi étlapján olvasnánk, aztán miután megcsináltad, rájössz, hogy semmiség az egész. Süthetsz csak emiatt is pulykát serpenyőben vagy sütőben, de a legjobb, ha a tegnapi húst mented át, ezt tuningolod még finomabbra, mint bármikor. A semleges húsból, a fűszeres csatnival és a gombákkal elég menő fogás lesz belőle, viszonylag gyorsan. 

Nyamika.
Nyamika.Fotó: cobraphoto

Hozzávalók 2 személyre:

A pulykához

  • 40 deka pulykamell
  • 1 deci olívaolaj
  • egy fél citrom leve
  • 1-1 teáskanál só, bors, fokhagymapor és fűszerpaprika

A csatnihoz

  • 1 csésze szilva apróra felkockázva
  • 1 csésze aszalt szilva felkockázva
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál konyak
  • 1-1 teáskanál rozmaring, fahéj, szegfűszeg
  • 1-1 teáskanál só, bors
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál barna cukor

A gombaraguhoz

  • 2 bögre apró csiperke
  • 2-2 evőkanál vaj és olaj a sütéshez
  • ízlés szerint zsálya, só és bors
  • 1 kisebb fej hagyma felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

A pulykához keverd el a citromot az olajjal és a fűszerekkel, majd alaposan forgasd meg benne a szeleteket. Ha ezzel megvagy, mehet lefedve a sütőbe úgy 50 percre. Tálalás előtt legalább 10 percet álljon az elkészült hús. 

A csatnihoz csak olvassz fel egy nagy kanál vajat, aztán mehet hozzá a hagyma 5 percre, majd a fűszeres gyümölcsragu többi összetevője szépen sorban: a szilvák, fokhagyma, a fűszerek, a konyak, az ecet a só, cukor és bors. Hagyd 5-10 percen át összeforrni, utána tedd félre hűlni. 

A gombaragu elkészítése is nagyon egyszerű lesz: hevítsd fel a zsiradékot, párold rajta üvegesre a hagymát, most mehetnek bele a kis gombafejek úgy 10 percre. Az utolsó percekben fűszerezd sóval, borssal és zsályával, végül kanalazd a paprikás pulyka és fűszeres csatni mellé. 

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével
Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Tovább »

Még több recept

Klasszikus új ruhában: pimpeld a franciasalátát sült pulykával, friss zellerrel és ementálival

Ha szereted a franciasalátát és szívesen összedobnál belőle valamit, ami már vacsorára is teljes értékű fogás, keverd el sült pulykacsíkokkal, sajttal, friss zellerrel és almával.

január29., 06:04

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Egyszerű vacsora: pulykaszeletek erdei gombás, aszalt barackos raguval

A sovány pulykahús segít abban, hogy a diétád könnyebben betartsd, ez a ragu ráadásul elég izgalmas ahhoz, hogy ne kelljen hozzá semmi más, csak egy adag frissen párolt rizs.

január30., 06:04

Majonézes káposztasalátával szeretjük a legjobban ezeket a csípős pulykaszárnyakat

Ha szereted a sovány pulykahúst, készítsd el mézes-csípős változatban! Ha megvagy vele, akár mázat is készíthetsz hozzá szójaszósszal, gyömbérrel, csilivel, ketchuppal és néhány kanál olívaolajjal.

január29., 06:04

Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

2020. december27., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.