Erről nem mondják meg, hogy vega: karácsonyi töltött káposzta szejtánnal

A szejtánban az a jó, hogy otthon is egyszerűen összedobható, tetszőlegesen fűszerezheted és nincs mellékíze vagy fura állaga, mint sok más húspótlónak. Ezzel simán készíthető nagyon is élvezhető karácsonyi töltött káposzta.

Ha nem találsz a boltban szejtánt, te is elkészítheted. Egy nagyjából harminc dekás adaghoz nem kell más, csak 250 gramm búzasikér, 50 gramm liszt, egy csapott evőkanál szódabikarbóna, fűszerek (vagy egy leveskocka), esetleg füstaroma és 3 deci víz. Dolgozd el a fűszereket a vízben, majd keverd el a száraz összetevőkkel, és dobd a kis gömböcöt lobogó vízbe úgy egy fél órára. Ha kihűlt, mehet az aprítógépbe, így lett egy jó adag kamu darált húsod. Semleges ízű, rugalmas valami lesz belőle, ami tökéletes vega ragukhoz, rántva, fasírtként és bárhol, ahol húst ennél.

Például egy jó adag töltött káposztában, amiből egy egyszerű változatot mutatunk. Még rántás sem kell hozzá, mégis sűrű leve lesz a káposztádnak. El ne felejtsd jó nagy adag tejföllel és friss kenyérrel tálalni. 

Olyan, mint a húsos.
Olyan, mint a húsos.Fotó: The Washington Post

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 deka rizs
  • 60 deka szejtán ledarálva
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 1 nagy fej savanyú káposzta
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált szejtánt, ízlés szerint sót, borsot, tojást és egy evőkanál pirospaprikát, majd összegyúrjuk a keveréket. A káposztaleveleket kimossuk, a levelekbe göngyöljük a tölteléket. A megmaradt káposztaleveleket apróra feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk 2-3 kanál növényi olaj tetejére. Ekkor jöhet rászitálva úgy másfél evőkanál liszt és egy teáskanál fűszerpaprika keveréke. Erre rakjuk a megtöltött káposztaleveleket, jöhet még egy lisztes szitálás, aztán felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Adj neki egy órát, így el is készültél.

Hogyan vészeld át a karácsonyt, ha egyedül vagy?
Hogyan vészeld át a karácsonyt, ha egyedül vagy?

Lehet egész nap pizsamában filmet nézni, vagy valami más kellemes dolgot megengedni magadnak

Tovább »

Még több recept

Levendulás sajttorta szilvalekvárral – még egy sütés nélkül készülő, izgalmas desszert

Ha a lekvár túl sűrű lenne, egy nagyon kevés forró vízzel, szilvapálinkával vagy mandulalikőrrel is javíthatsz a helyzeten – a süti ízének csak jót tesznek az izgalmas hozzávalók.

július12., 06:04

Szuper gyors édesség süti helyett – 3 összetevős mini mogyorókrémfalatok

Gyors és menő desszert a sok karácsonyi süti után, helyett vagy mellett, aminek a készítését a legtapasztalatlanabb segítőkre is rábízhatod.

2019. december18., 10:40

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

július13., 06:04

Borsos-csilis forralt bor málnasziruppal – így még biztosan nem kóstolták a vendégeid!

Egy kis málnaszörp, fekete bors, egy kevés Cayenne-csili, és máris még finomabb lett az, amit ezek nélkül is szerettünk.

2019. december19., 09:20

Máj angolosan: borsóval és csirkemájjal készült pásztorpite

Néhány baconkockával azért feldobtuk ezt a tölteléket, vesztükre tökéletesen illenek a májas fogásokba.

július15., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.