Erről nem mondják meg, hogy vega: karácsonyi töltött káposzta szejtánnal

A szejtánban az a jó, hogy otthon is egyszerűen összedobható, tetszőlegesen fűszerezheted és nincs mellékíze vagy fura állaga, mint sok más húspótlónak. Ezzel simán készíthető nagyon is élvezhető karácsonyi töltött káposzta.

Ha nem találsz a boltban szejtánt, te is elkészítheted. Egy nagyjából harminc dekás adaghoz nem kell más, csak 250 gramm búzasikér, 50 gramm liszt, egy csapott evőkanál szódabikarbóna, fűszerek (vagy egy leveskocka), esetleg füstaroma és 3 deci víz. Dolgozd el a fűszereket a vízben, majd keverd el a száraz összetevőkkel, és dobd a kis gömböcöt lobogó vízbe úgy egy fél órára. Ha kihűlt, mehet az aprítógépbe, így lett egy jó adag kamu darált húsod. Semleges ízű, rugalmas valami lesz belőle, ami tökéletes vega ragukhoz, rántva, fasírtként és bárhol, ahol húst ennél.

Például egy jó adag töltött káposztában, amiből egy egyszerű változatot mutatunk. Még rántás sem kell hozzá, mégis sűrű leve lesz a káposztádnak. El ne felejtsd jó nagy adag tejföllel és friss kenyérrel tálalni. 

Olyan, mint a húsos.
Olyan, mint a húsos.The Washington Post

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 deka rizs
  • 60 deka szejtán ledarálva
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 1 nagy fej savanyú káposzta
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A rizst megmossuk, hozzáadjuk a darált szejtánt, ízlés szerint sót, borsot, tojást és egy evőkanál pirospaprikát, majd összegyúrjuk a keveréket. A káposztaleveleket kimossuk, a levelekbe göngyöljük a tölteléket. A megmaradt káposztaleveleket apróra feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk 2-3 kanál növényi olaj tetejére. Ekkor jöhet rászitálva úgy másfél evőkanál liszt és egy teáskanál fűszerpaprika keveréke. Erre rakjuk a megtöltött káposztaleveleket, jöhet még egy lisztes szitálás, aztán felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Adj neki egy órát, így el is készültél.

Hogyan vészeld át a karácsonyt, ha egyedül vagy? Hogyan vészeld át a karácsonyt, ha egyedül vagy?

Lehet egész nap pizsamában filmet nézni, vagy valami más kellemes dolgot megengedni magadnak

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Készítsd a zöldségfasírtot karalábéval, mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!

Akár burgonyapüré mellett, de pitával töltve, zöldségekkel és joghurttal is remek ez a fasírt. Ha épp azon gondolkodsz, hogy kevesebb húst ennél, mindenképpen adj neki egy esélyt.

2021. május5., 12:52

Ezek a halfasírtok tökéletesek akár karácsonyra is

Előételként, szendvicsbe, de édesburgonyacsipsszel és lilaburgonya-pürével akár különleges főételként is tálalhatod ezeket a pikk-pakk összedobható, egészséges falatokat. Snidlinges-szerecsendiós majonézt érdemes kínálnod mellé.

2020. december23., 06:04

Ez a kéksajtos zöldborsópogácsa remek szendvicsekben és sült krumpli mellett is

Hús nélkül is remek fogásokat dobhatunk össze, erre bizonyíték ez a zöldségfasírt, amit most tárkonyos-kéksajtos változatban készítettünk el. Ha így megunod, ízesítsd köménnyel, fokhagymával és füstöltpaprika-porral.

2021. május6., 10:44

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek