Az olaszok valamiért imádják karácsonykor a spenótos raviolit, úgyhogy most megmutatjuk, hogy nem is olyan nehéz összedobni az egészet otthon sem. Hogy az egész még finomabb legyen, mi édesbugonyát és egy pofonegyszerű füstöltsajt-szószt készítettünk hozzá.
Miért ne telhetnének az ünnepek (vagy akár a hétközapok) olasz hangulatban? Ez a ravioli verhetetlen, egészséges és véletlenül vega is, így szuper fogás akkor, ha a vendégeid között olyan is van, aki nem eszik húst. Jó sok fokhagymás, ricottás spenóttal megtöltve az igazi, a langyos, krémes sajtszósszal.
Hozzávalók 2 személyre
A raviolihoz
- 3 tojás
- 30 deka liszt
- 1 csésze fagyasztott spenót
- 1 csésze ricotta
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
- só és bors ízlés szerint
A körethez
- 2 édesburgonya
- 1 bögre füstölt sajt lereszelve
- 1 deci tejszín
- 1-1 csipet fehér bors és szerecsendió
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Készítsd el a tölteléket a spenótból, ricottából, fokhagymaporból, majd ízesítsd sóval és borssal.
A friss tésztához dolgozd el a lisztet a tojásokkal úgy 10 perc alatt, majd amikor már rugalmas a tésztád, tedd legalább egy fél órára műanyag fóliában a hűtőbe. Ha ezzel megvagy, nyújtsd ki 1-2 milliméteresre. Felezd el a kinyújtott tésztát, majd kanalazz rá egymás mellé sorban a spenótos krémből. Helyezd rá a tészta másik felét, majd hullámos tésztavágóval készítsd el a kis négyszeteket. Dobd sós, lobogó vízbe, 5-7 perc alatt el is készül benne. Ha nem szeretnél hozzá köretet, dupla adagben készítsd és néhány evőkanál parmezánnal tálald, úgy is nagyon finom.
Ha viszont szeretnéd még izgalmasabbá tenni, főzd meg az édesburgonyát, melegen pürésítsd, keverd el egy nagy kanál vajjal és egy deci tejszínnel. Ízesítsd sóval és borssal.
A sajtszószhoz melegítsd fel a tejszínt, add hozzá a reszelt sajtot, egy kis kanál vajat és a fűszereket. Ha szükséges, egy kis tejjel tudod folyékonyabbá tenni. Nem kell sokáig melegíteni, elég, ha megvárod, amíg a sajt elolvad.