Maradva a klasszikusoknál: karácsonyi halászlé

Tudjuk: halászlében senki ne adjon tippeket, mert mindenkinek van otthon receptje, ami sokkal jobb a többinél. Mi most egy klasszikus, karácsonyi változatot mutatunk.

Lehet szegedi vagy bajai, dunai, tiszai, mohácsi vagy balatoni, a legfontosabb, hogy a halat frissen szerezzük be hozzá. Sokak szerint a titka az, hogy vegyesen készüljön többféle halból, na és persze friss kenyér és az erős paprika. 

Ebből egy kevés már hiányzik.
Ebből egy kevés már hiányzik.Fotó: nzphotonz

Hozzávalók 6 személyre:

  • 80 deka ponty
  • fél kiló harcsa
  • 2 fej hagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 3 paradicsom
  • 2 paprika
  • haltej ízlés szerint
  • 4-5 pontyfarok és fej
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 citrom
Recept idők

Elkészítés:

Vágd nagyon apróra a zöldségeket, a halszeleteket pedig mosd meg alaposan. Dörzsöld be őket sóval, egy kis citrom is mehet rájuk, majd tedd félre őket.

A hagymát aprítsd fel, és a zsiradékon dinszteld meg. Amikor üveges, szórd rá a pirospaprika felét. Engedd fel úgy 8 deci meleg vízzel, majd mehet rá a pontyfarok, a fej és az apróra vágott zöldségek. Kis lángon főzd egy-másfél órán át, aztán vedd ki a nagyobb darabokat, és passzírozd át egy paszírozón (vagy egy tésztaszűrőn) egy másik edénybe az alaplevet.

Add hozzá a paprika másik felét, igény szerint legalább fél liter vizet, sót és borsot, majd mehetnek bele a halszeletek (és ha szereted, a haltej) is. Adj neki még negyedórát. Ha elkészült, erőspaprikával és friss kenyérrel tálald. 

 

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!
Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

Tovább »

Még több recept

Ez a gyors tésztaétel a krémes avokádótól lett még egészségesebb

Az avokádóból semleges íze miatt remek tésztaszószok készülhetnek: ízesítheted fokhagymásra, lehet borsos és céklás, mindenképpen finom lesz majd a tésztán, a kedvenc sajtoddal a tetején.

október16., 06:04

Egy szuper süti az ünnepekre: narancsos mézeskalácstorta gyömbéres-konyakos töltelékkel

Ha lenne a karácsonynak hivatalos desszertje, az egészen biztosan valami ehhez hasonló, mézeskalácsfűszeres, narancsos, habos édesség lenne, pedig még igazi mézeskalács sincs benne.

2019. december20., 12:04

Reggeli csokis avokádósmoothie – kávéval még finomabb!

Ha a reggeli kávédat összekötnéd egy egészséges turmixszal, dobj a smoothie-makerbe egy érett avokádót, egy adag kávét és jó sok jó minőségű kakaóport. Nálunk mindig kerül ebbe az italba egy adag kurkuma és fahéj is – állítólag mindkettő nagyon egészséges.

október18., 06:08

Ebben van a maradék mézeskalácsok tökéletes helye: mézeskalács-sajttorta levendulamézzel

Egy jó kis mézes alap, egy savanykás-joghurtos sajtkrém, és nagyon különleges mézes öntet lesz az egésznek a végeredménye.

2019. december24., 09:24

Rajtad nem fog ki a vegán karácsony – puha fahéjas csigák, narancsos cukormázzal

A vegánok nem csak répát esznek uborkával – ennek az életmódnak is megvannak a maga bűnös élvezetei. Már aki szerint bűnös, szerintünk inkább csak nagyon-nagyon finom.

2019. december18., 09:24

Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lesz, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

2019. december24., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.