Maradva a klasszikusoknál: karácsonyi halászlé

Tudjuk: halászlében senki ne adjon tippeket, mert mindenkinek van otthon receptje, ami sokkal jobb a többinél. Mi most egy klasszikus, karácsonyi változatot mutatunk.

Lehet szegedi vagy bajai, dunai, tiszai, mohácsi vagy balatoni, a legfontosabb, hogy a halat frissen szerezzük be hozzá. Sokak szerint a titka az, hogy vegyesen készüljön többféle halból, na és persze friss kenyér és az erős paprika. 

Ebből egy kevés már hiányzik.
Ebből egy kevés már hiányzik.nzphotonz

Hozzávalók 6 személyre:

  • 80 deka ponty
  • fél kiló harcsa
  • 2 fej hagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 3 paradicsom
  • 2 paprika
  • haltej ízlés szerint
  • 4-5 pontyfarok és fej
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 citrom
Recept idők

Elkészítés:

Vágd nagyon apróra a zöldségeket, a halszeleteket pedig mosd meg alaposan. Dörzsöld be őket sóval, egy kis citrom is mehet rájuk, majd tedd félre őket.

A hagymát aprítsd fel, és a zsiradékon dinszteld meg. Amikor üveges, szórd rá a pirospaprika felét. Engedd fel úgy 8 deci meleg vízzel, majd mehet rá a pontyfarok, a fej és az apróra vágott zöldségek. Kis lángon főzd egy-másfél órán át, aztán vedd ki a nagyobb darabokat, és passzírozd át egy paszírozón (vagy egy tésztaszűrőn) egy másik edénybe az alaplevet.

Add hozzá a paprika másik felét, igény szerint legalább fél liter vizet, sót és borsot, majd mehetnek bele a halszeletek (és ha szereted, a haltej) is. Adj neki még negyedórát. Ha elkészült, erőspaprikával és friss kenyérrel tálald. 

 

kapcsolódó Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!
Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal!

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Paradicsomos rizottó: csirkés húsgolyókkal még tartalmasabb

Ha te is szereted az olasz konyhát, és most valami újat is kipróbálnál a tészták és a pizza után, ezt a remek, fűszeres rizst próbáld ki! Készíts belőle darált húsból bazsalikomos húsgolyókat egy nagy adag tejbe áztatott kalácsszelettel, és ezekből tálalj néhányat a tetején.

szeptember25., 11:24

Süss vaníliás céklát a forrólevegős sütőben, nem fogod megbánni!

Ha elkészült, locsold meg egy kevés balzsamecettel, mehet hozzá só és frissen tört rózsabors, és egy kevés vajban forgasd meg, amíg meleg. Így lesz igazán tökéletes. És természetes: a hagyományos sütőben is ugyanolyan finom lesz.

szeptember25., 12:52

Mézes-narancsos tengeri hal – hideg lencsesalátával még tartalmasabb

Egy jó kis tartalmas nyári fogás, ami a kissé narancsos-snidlinges hideg lencse mellett lesz igazán finom.

augusztus1., 10:24

Sajtos-mascarponés burgonya tárkonnyal és citrommal

A hagyományos burgonyaköret is lehet jóval finomabb a megszokottnál akkor, ha egy kis adag krémes mascarponét és egy-két izgalmas fűszert is hozzáadsz. Fehér húsok mellett a legtökéletesebb.

szeptember25., 10:24

Télen sincs megtiltva egy-egy szelet nyáridéző, grillezett lazac

A legfinomabb köret mellette pár darab cukkini, lila hagyma és padlizsán, amiket ha megsütsz a kontaktgrillben, elég egy joghurtos-kapros öntet a tökéletes, könnyű vacsorához.

február27., 06:00

Ez az egyszerű avokádó-cékla saláta tökéletes őszi köret lesz

Az avokádótól krémes, a céklától különleges ez a remek saláta, és naná, hogy mivel ősz van, egy kevés friss zöld alma és ropogós, pirított dió sem maradt ki belőle.

szeptember26., 12:52

Mustra