Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

Mindent imádunk, ami finom, érdekes és szinte magától készül el. Ez a borban átgőzölt, gesztenyével tálalt fogás pont ilyen. Burgonya nélkül, sovány hússal készül, így talán a diétába is belefér. Az alatta, a borban sült körte (vagy akár birsalma) már csak ráadás.

Sült gyümölcsökkel az igazi.
Sült gyümölcsökkel az igazi.Liliboas

Hozzávalók 2 személyre

A húshoz:

  • 2 pulykamell (combból is készítheted)
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál a sütéshez növényi olaj
  • 1 teáskanál rozmaring
  • só és bors
  • 3 deci vörösbor
  • 4 körte

A körethez:

  • 40 deka pasztinák
  • 20 deka natúr gesztenyepüré
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só és fehér bors
Recept idők

Elkészítés:

Sózd és borsozd a pulykát, majd melegítsd fel a vajat és néhány kanál olajat, ebben forgasd meg a szeleteket. Ezek után mehet a húsra egy kevés rozmaring, és az egész a felkockázott körtékre egy jénaiba. A zsiradékot se dobd ki, mehet a gyümölcsös hús tetejére az is. Tedd a sütőbe, lefedve süsd 20 percen át, majd mehet alá a bor. Lefedve még adj neki legalább ugyanennyi időt, így a körte és a hús egy kicsit átveszi a bor aromáját. 

A zöldségpüréhez főzd meg a pasztinákot, pürésítsd, majd keverd össze a gesztenyepürével, egy evőkanál vajjal, sóval és borssal. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek