Az édeskés levesnek jól áll a borsban és paprikában megforgatott fűszeres tökmag, ez ráadásul egy olyan étel, aminek a nagy része már el is készül azzal, hogy a tököt előző nap megsütöd. Mi imádjuk benne a tökmagot, de ha szeretnéd, akkor helyette akár kandírozott naracshéjjal és sült baconkockákkal is tálalhatod.
Hozzávalók 3 személyre
- 2 bögre sült tök
- 2 bögre víz
- 2 deci tejszín
- 1 bionarancs
- 1 fél mokkáskanál gyömbér
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3 evőkanál cukor
- fél mokkáskanál só
- 1 csésze megtisztított tökmag
- a tökmag fűszerezéséhez paprika, só és bors
Elkészítés:
Dolgozd össze egy tumixgépben a puha tököt a vízzel, a tejszínnel és a keményítővel, majd tedd fel melegedni kis lángon. Elég, ha a legvégén fűszerezed, amikor már besűrűsödött, úgy 5-10 perc után. Ekkor mehet hozzá egy nagyobb narancs leve és lereszelt héja, a cukor, a só és a gyömbér. Keverd el ezekkel is, majd vedd le a tűzről.
Pirítsd meg a tömagot, majd még melegen forgasd meg a fűszerekben, így tálald az adagok tetejére.
Vegán változatban tejszín helyett kókusztejszínnel is készítheted.