Olasz étel, ami az ünnepi asztalon is finom: házi tészta csípős garnélával, friss fűszerekkel

Na de ki eszik garnélát karácsonykor? Például az olaszok, akiknél az ünnepek első napja inkább a halakról és egyéb tengeri herkentyűkről szól. Miért ne tehetnénk mi is hozzájuk hasonlóan?

A garnélával és a frissen főtt, házi tagliatellével egy olyan isteni fogást készíthetsz, amivel akár az ünnepi menüben is sikert arathatsz, de egy szimpla hétköznapot is fél óra alatt feldobhatsz vele. Ha a tésztát a tintahal tintájával feketére színezed, senki nem mossa le rólad, hogy titokban mesterszakács vagy.

Garnéla is kerülhet bele.
Garnéla is kerülhet bele.Fotó: luchezar

Hozzávalók 2 személyre:

A tésztához:

  • 5 tojás
  • fél kiló liszt
  • fél deci olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére:

  • 2 bögre megtisztított garnéla
  • friss bazsalikom, snidling és oregánó
  • 5 evőkanál édes-csípős szósz (házilag is elkészítheted)
  • fél deci olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csésze fekete olíva
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet és a tojásokat dolgozd az olajjal simára, majd gyúrd legalább 10 percen át. Pihentesd alufóliában a hűtőben legalább negyedórát, majd lisztes felületen nyújtsd 1 milliméteresre. Vágd úgy félcentis csíkokra (ehhez össze is hajtogathatod, úgy egyszerűbb). Lobogó, sós vízben maximum öt perc kell neki, aztán mehet egy kanál vaj a tetejére, majd keverd el benne a zsiradékot. 

Önts a garnélákra édes-csípős szószt és olajat, vagy ha ilyet nem találsz, keverj össze csípőspaprika-krémet, ketchuppal, egy kanál balzsamecettel, borssal, sóval és növényi olajjal, ebben hagyd őket egy fél órán át. Ha az idő letelt, mehetnek a forró serpenyőbe néhány percre az olajos keverékkel együtt.

Kanalazd az elkészült garnélákat a tészta tetejére, szórd meg az olívabogyóval, friss oregánóval, snidlinggel és bazsalikommal. Néhány szelet lime-mal és aszalt paradicsommal is fedobhatod tálaláskor. 

 

Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával
Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával

Egy olyan párosítás, amivel még a legsznobabb ismerősöket is el lehetne kápráztatni. Ha nem lenne annyira finom, Ha nem falnánk fel magunk az egészet.

Tovább »

Még több recept

Barackos joghurttorta (cukormentes recept)

Akik szeretik a könnyű, üdítő nyalánkságokat, azok nyárra mindenképp tervezzék be ezt a tortát, mert kellőképpen behűtve fagyi helyett is tökéletes választás.

július13., 06:04

Levendulás-citromos linzer – ezért érdemes rászokni az ötórai teázásra

Rendszeres gondozás mellett egy levendulabokor akár 20-25 évig is élhet, és különösebben nagy odafigyelést sem igényel, így ha van egy kis kerted, nagyon érdemes adni neki egy esélyt.

július12., 06:04

Gyömbéres garnéla lime-mal és üvegtésztával – percek alatt összedobható, könnyű fogás

Ha még egészségesebbre szeretnéd, vágj extra vékony csíkokra szárzellert, répát és káposztát, hagyd őket negyedórára egy szójaszószos-balzsamecetes-mézes keverékben, és ezt is keverd a frissen elkészült, garnélás tésztához.

május20., 06:04

A németek tudják, mi a jó: marcipános stollen

Egy szuper téli desszert, ami nagyon sokáig eláll.

2019. december20., 10:44

Ez a lime-os-levendulás fehércsoki-fagylalt pont jó lesz, ha valami izgalmasat készítenél

Nem kell a levendulából sok – nem az a cél, hogy egy erős, markáns ízt adjon a desszertnek, annyi épp elég belőle, amitől klassz virágos, nyári hangulata lesz.

július11., 06:04

Sárgabarackfagyi kókusztejjel – egy kis mentaszörppel még finomabb

Ha kehelyben készíted, szuper mellette egy gombóc étcsoki, a narancsos hab és egy kevés csokiöntet a tetején.

július11., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.