Olasz étel, ami az ünnepi asztalon is finom: házi tészta csípős garnélával, friss fűszerekkel

Na de ki eszik garnélát karácsonykor? Például az olaszok, akiknél az ünnepek első napja inkább a halakról és egyéb tengeri herkentyűkről szól. Miért ne tehetnénk mi is hozzájuk hasonlóan?

A garnélával és a frissen főtt, házi tagliatellével egy olyan isteni fogást készíthetsz, amivel akár az ünnepi menüben is sikert arathatsz, de egy szimpla hétköznapot is fél óra alatt feldobhatsz vele. Ha a tésztát a tintahal tintájával feketére színezed, senki nem mossa le rólad, hogy titokban mesterszakács vagy.

Garnéla is kerülhet bele.
Garnéla is kerülhet bele.Fotó: luchezar

Hozzávalók 2 személyre:

A tésztához:

  • 5 tojás
  • fél kiló liszt
  • fél deci olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére:

  • 2 bögre megtisztított garnéla
  • friss bazsalikom, snidling és oregánó
  • 5 evőkanál édes-csípős szósz (házilag is elkészítheted)
  • fél deci olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csésze fekete olíva
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet és a tojásokat dolgozd az olajjal simára, majd gyúrd legalább 10 percen át. Pihentesd alufóliában a hűtőben legalább negyedórát, majd lisztes felületen nyújtsd 1 milliméteresre. Vágd úgy félcentis csíkokra (ehhez össze is hajtogathatod, úgy egyszerűbb). Lobogó, sós vízben maximum öt perc kell neki, aztán mehet egy kanál vaj a tetejére, majd keverd el benne a zsiradékot. 

Önts a garnélákra édes-csípős szószt és olajat, vagy ha ilyet nem találsz, keverj össze csípőspaprika-krémet, ketchuppal, egy kanál balzsamecettel, borssal, sóval és növényi olajjal, ebben hagyd őket egy fél órán át. Ha az idő letelt, mehetnek a forró serpenyőbe néhány percre az olajos keverékkel együtt.

Kanalazd az elkészült garnélákat a tészta tetejére, szórd meg az olívabogyóval, friss oregánóval, snidlinggel és bazsalikommal. Néhány szelet lime-mal és aszalt paradicsommal is fedobhatod tálaláskor. 

 

Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával
Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával

Egy olyan párosítás, amivel még a legsznobabb ismerősöket is el lehetne kápráztatni. Ha nem lenne annyira finom, Ha nem falnánk fel magunk az egészet.

Tovább »

Még több recept

Egy gyors reggeli ajándékba: füstölt paprikás-fokhagymás muffin üvegben

Ezzel a szuper muffinnal abban segíted a megajándékozottat, hogy egy-egy nagyon extra hétvégi reggelit süssön magának, szinte nulla energiabefektetéssel.

december10., 09:24

Meglepetés, amivel nem tudsz tévedni: fehér csokoládé liofilizált eperrel

Nem is kérdés, hogy bármilyen csokiból és gyümölcsből készítheted, a mi kedvencünk ez az epres változat, amivel nem nagyon lehet mellélőni.

december9., 12:04

Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni

Húsok mellé, gyümölcsköretek ízesítésére, de egy egyszerű vajas pirítóson is imádjuk ezt karácsonyi hangulatú, kicsit forraltbor-ízű csatnit.

december10., 11:20

Sütiajándék, amiről később is eszébe jutsz: mandulás-fehér csokis muffin üvegben

A megajándékozottat megkíméled a piszkos munkától, és épp a süti legjobb részével ajándékozod meg: azzal, hogy ő készítheti el, ráadásul be is falhatja éppen akkor, amikor jólesik.

december9., 11:24

Egy tuti gasztroajándéktipp: borsos-mézes limoncello

Egyrészt nem túl erős kontyalávaló, másrészt nem csak inni jó: teheted pohárkrémekbe, citromos tiramisuba, gyümölcsköretek mellé, de egy hétvégi reggeli, friss gyümölcssmoothie-t is feldobhatsz vele.

december9., 12:41

Különleges ajándék, akár magadnak is: vaníliás sós karamell

Nyammogni rajta is csodálatos, remekül feldobja a latyakos-stresszes napokat, de morzsolható pohárkrémekbe, olvasztható tejbe, és ezerféleképpen felhasználható.

december10., 10:40

Mustra