Olasz étel, ami az ünnepi asztalon is finom: házi tészta csípős garnélával, friss fűszerekkel

Na de ki eszik garnélát karácsonykor? Például az olaszok, akiknél az ünnepek első napja inkább a halakról és egyéb tengeri herkentyűkről szól. Miért ne tehetnénk mi is hozzájuk hasonlóan?

A garnélával és a frissen főtt, házi tagliatellével egy olyan isteni fogást készíthetsz, amivel akár az ünnepi menüben is sikert arathatsz, de egy szimpla hétköznapot is fél óra alatt feldobhatsz vele. Ha a tésztát a tintahal tintájával feketére színezed, senki nem mossa le rólad, hogy titokban mesterszakács vagy.

Garnéla is kerülhet bele.
Garnéla is kerülhet bele.Fotó: luchezar

Hozzávalók 2 személyre:

A tésztához:

  • 5 tojás
  • fél kiló liszt
  • fél deci olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére:

  • 2 bögre megtisztított garnéla
  • friss bazsalikom, snidling és oregánó
  • 5 evőkanál édes-csípős szósz (házilag is elkészítheted)
  • fél deci olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csésze fekete olíva
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet és a tojásokat dolgozd az olajjal simára, majd gyúrd legalább 10 percen át. Pihentesd alufóliában a hűtőben legalább negyedórát, majd lisztes felületen nyújtsd 1 milliméteresre. Vágd úgy félcentis csíkokra (ehhez össze is hajtogathatod, úgy egyszerűbb). Lobogó, sós vízben maximum öt perc kell neki, aztán mehet egy kanál vaj a tetejére, majd keverd el benne a zsiradékot. 

Önts a garnélákra édes-csípős szószt és olajat, vagy ha ilyet nem találsz, keverj össze csípőspaprika-krémet, ketchuppal, egy kanál balzsamecettel, borssal, sóval és növényi olajjal, ebben hagyd őket egy fél órán át. Ha az idő letelt, mehetnek a forró serpenyőbe néhány percre az olajos keverékkel együtt.

Kanalazd az elkészült garnélákat a tészta tetejére, szórd meg az olívabogyóval, friss oregánóval, snidlinggel és bazsalikommal. Néhány szelet lime-mal és aszalt paradicsommal is fedobhatod tálaláskor. 

 

Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával
Az igazi dőzs: garnéla gyömbéres répával

Egy olyan párosítás, amivel még a legsznobabb ismerősöket is el lehetne kápráztatni. Ha nem lenne annyira finom, Ha nem falnánk fel magunk az egészet.

Tovább »

Még több recept

Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

december6., 11:00

Menő karácsonyi street food: ünnepi halburger kapribogyós remuládmártással

Testre szabható és nagyon finom, tökéletes a két ünnep közé, amikor már senkinek nincs kedve főzni.

december5., 10:52

Variációk töltött káposztára: íme az erdélyi recept

Elég egy kis csombor, egy kis kapor, amivel egészen új oldalát mutatja meg a legnagyobb kedvencünk.

november29., 11:20

Most leszel mesterszakács: szűzpecsenye borskéregben, fügés, vajas rizzsel

Az egész a fügés rizstől lesz izgalmas, ami mellé egy adag tejszínes-majoránnás kelkáposzta is készülhet köretként.

december2., 12:04

Egy kis velőt valaki? Velővel töltött karaj, mazsolás, fehérboros szőlőraguval

A velős pirítós óta tudjuk, hogy a velő tényleg a legegyszerűbb ételeket is feldobja, de ha ez nem lenne elég, készítettünk mellé egy nagy adag fehérboros, mazsolás ragut is.

december6., 09:24

Egy könnyű halas fogás: Tonhalhalfasírtok articsókás caprese-vel, friss olasz fűszerekkel

Jól fog esni egy nehéz malacsültes-töltött káposztás nap után az ünnepek között egy ilyen könnyű fogás vacsorára.

december2., 10:44

Mustra