Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

Ebben a formában a karácsonyi hal már nem hagyományos bundás ponty, hanem egy izgalmas, citrusos fogás, amihez – ha szereted – egy kis szegfűszeget is adhatsz.

A burgonya éppen sül.
A burgonya éppen sül.dulezidar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 szelet lazac
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • olaj a sütéshez
  • 1 bionarancs
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 50 deka burgonya
  • 1 evőkanál kapor
  • 2 tojássárgája
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 deci narancslé
  • fél deci a burgonyához főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A hercegnőburgonyához kockázd fel a krumplit és főzd meg legalább fél óra alatt. Ha már puha, még melegen törd össze, adj hozzá egy evőkanál vajat és sót. Ha már langyos, mehet hozzá a tojás és a kapor, majd habzsákba kanalazva nyomj belőle diónyi adagokat egy sütőpapírra. 190 fokos sütőben negyedóra alatt süsd aranybarnára a burgonyákat. (Édesburgonyából is készítheted.)

A szószhoz melegítsd fel a tejszínt, majd sűrítsd be a (néhány kanál tejjel elkevert) keményítővel. Adj hozzá sót, fehér borsot, barna cukrot és a narancs héját. Ha már sűrű, vedd le a tűzről, szűrd bele a narancs levét is, majd keverj rajta néhányat és ezt kanalazd a halszeletek alá. 

Süsd meg a kissé besózott, borsozott, szobahőmérsékletű halszeleteket olívaolajon, vastagságtól függően úgy 4-5 perc alatt mindkét oldalukon. Ha ezzel megvagy, akkor még két percig nagy lángon forrald alatta a narancslevet, majd emeld ki őket a tányérba a narancsszószra. 

kapcsolódó Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok
Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok

A füstölt lazac már rég nem az az elérhetetlen burzsujtermék, ami valaha volt, szinte mindenhol kapható. De nagyon nem mindegy, melyiket veszi.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Télen sincs megtiltva egy-egy szelet nyáridéző, grillezett lazac

A legfinomabb köret mellette pár darab cukkini, lila hagyma és padlizsán, amiket ha megsütsz a kontaktgrillben, elég egy joghurtos-kapros öntet a tökéletes, könnyű vacsorához.

február27., 06:00

Lazacos-avokádós spagetti

Ha van egy kevés lazac otthon, de többen ennétek belőle, készítsd el ezt a gyors tésztát, így mindenkinek jut majd belőle!

június10., 12:52

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

szeptember18., 12:52

Lazacos raguleves borsóval és fokhagymával – egészséges és isteni fogás

Ha csak egy kevés lazac van otthon, de összedobnál belőle egy remek kétszemélyes vacsorát, készítsd el ezt a sűrű levest, amit mi fokhagymával és friss kaporral dobtunk fel.

május23., 12:52

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Mustra