Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

Ebben a formában a karácsonyi hal már nem hagyományos bundás ponty, hanem egy izgalmas, citrusos fogás, amihez – ha szereted – egy kis szegfűszeget is adhatsz.

A burgonya éppen sül.
A burgonya éppen sül.Fotó: dulezidar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 szelet lazac
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • olaj a sütéshez
  • 1 bionarancs
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 50 deka burgonya
  • 1 evőkanál kapor
  • 2 tojássárgája
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 deci narancslé
  • fél deci a burgonyához főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A hercegnőburgonyához kockázd fel a krumplit és főzd meg legalább fél óra alatt. Ha már puha, még melegen törd össze, adj hozzá egy evőkanál vajat és sót. Ha már langyos, mehet hozzá a tojás és a kapor, majd habzsákba kanalazva nyomj belőle diónyi adagokat egy sütőpapírra. 190 fokos sütőben negyedóra alatt süsd aranybarnára a burgonyákat. (Édesburgonyából is készítheted.)

A szószhoz melegítsd fel a tejszínt, majd sűrítsd be a (néhány kanál tejjel elkevert) keményítővel. Adj hozzá sót, fehér borsot, barna cukrot és a narancs héját. Ha már sűrű, vedd le a tűzről, szűrd bele a narancs levét is, majd keverj rajta néhányat és ezt kanalazd a halszeletek alá. 

Süsd meg a kissé besózott, borsozott, szobahőmérsékletű halszeleteket olívaolajon, vastagságtól függően úgy 4-5 perc alatt mindkét oldalukon. Ha ezzel megvagy, akkor még két percig nagy lángon forrald alatta a narancslevet, majd emeld ki őket a tányérba a narancsszószra. 

Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok
Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok

A füstölt lazac már rég nem az az elérhetetlen burzsujtermék, ami valaha volt, szinte mindenhol kapható. De nagyon nem mindegy, melyiket veszi.

Tovább »

Még több recept

Idén már ennél finomabb meglepetés nem sok lesz: Nutella krémlikőr narancshéjjal

Megint valami olyasmi, amit a családnak is elkészíthetsz, és ajándékba is szuper. A Nutellát a legtöbben szeretik, ebben a krémes likőrben pedig egy új oldalát ismerhetik meg a rajongói.

december13., 09:24

Egy gyors reggeli ajándékba: füstölt paprikás-fokhagymás muffin üvegben

Ezzel a szuper muffinnal abban segíted a megajándékozottat, hogy egy-egy nagyon extra hétvégi reggelit süssön magának, szinte nulla energiabefektetéssel.

december10., 09:24

Céklalében kandírozott rumos narancshéjak – így még szebb lesz a klasszikus gasztroajándék

A kandírozott narancs szuper, és még szebb, ha kap egy kis színt és egy kis extra aromát. Így már nemcsak sütiben lesz szép, hanem akár egy szalaggal átkötve gasztroajándékként is átadhatod.

december13., 11:24

Különleges ajándék, akár magadnak is: vaníliás sós karamell

Nyammogni rajta is csodálatos, remekül feldobja a latyakos-stresszes napokat, de morzsolható pohárkrémekbe, olvasztható tejbe, és ezerféleképpen felhasználható.

december10., 10:40

Egy tuti gasztroajándéktipp: borsos-mézes limoncello

Egyrészt nem túl erős kontyalávaló, másrészt nem csak inni jó: teheted pohárkrémekbe, citromos tiramisuba, gyümölcsköretek mellé, de egy hétvégi reggeli, friss gyümölcssmoothie-t is feldobhatsz vele.

december9., 12:41

Bevállalósaknak keresel gasztromeglepetést? Ez a karamellizálthagyma- és bacondzsem csilivel tökéletes lesz!

Valódi macsóknak, csípőset kedvelő nőknek, bevállalósaknak és tulajdonképpen bárkinek príma ajándék, aki imádja a finomságokat és szerinted lesz kedve ezt az izgalmas triót kipróbálni.

december11., 11:24

Mustra