Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac, kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

Ebben a formában a karácsonyi hal már nem hagyományos bundás ponty, hanem egy izgalmas, citrusos fogás, amihez – ha szereted – egy kis szegfűszeget is adhatsz.

A burgonya éppen sül.
A burgonya éppen sül.Fotó: dulezidar

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 szelet lazac
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • olaj a sütéshez
  • 1 bionarancs
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 50 deka burgonya
  • 1 evőkanál kapor
  • 2 tojássárgája
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 deci narancslé
  • fél deci a burgonyához főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A hercegnőburgonyához kockázd fel a krumplit és főzd meg legalább fél óra alatt. Ha már puha, még melegen törd össze, adj hozzá egy evőkanál vajat és sót. Ha már langyos, mehet hozzá a tojás és a kapor, majd habzsákba kanalazva nyomj belőle diónyi adagokat egy sütőpapírra. 190 fokos sütőben negyedóra alatt süsd aranybarnára a burgonyákat. (Édesburgonyából is készítheted.)

A szószhoz melegítsd fel a tejszínt, majd sűrítsd be a (néhány kanál tejjel elkevert) keményítővel. Adj hozzá sót, fehér borsot, barna cukrot és a narancs héját. Ha már sűrű, vedd le a tűzről, szűrd bele a narancs levét is, majd keverj rajta néhányat és ezt kanalazd a halszeletek alá. 

Süsd meg a kissé besózott, borsozott, szobahőmérsékletű halszeleteket olívaolajon, vastagságtól függően úgy 4-5 perc alatt mindkét oldalukon. Ha ezzel megvagy, akkor még két percig nagy lángon forrald alatta a narancslevet, majd emeld ki őket a tányérba a narancsszószra. 

Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok
Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok

A füstölt lazac már rég nem az az elérhetetlen burzsujtermék, ami valaha volt, szinte mindenhol kapható. De nagyon nem mindegy, melyiket veszi.

Tovább »

Még több recept

Pimp my Fanta-szelet: narancslikőrös túrótorta kandírozott narancshéjjal és dupla narancsos réteggel

Tortaformában készítve nagyon klassz karácsonyi süti lesz a nagymama klasszikusából. Főleg így, hogy az alapját egy nagy adag vajas Oreo-keksszel készítettük.

2019. december19., 10:52

Vegán, paradicsomos csicseriborsó-leves, tésztával és friss bazsalikommal

Nem tudunk ellenállni annak, hogy ha egy fogás durván paradicsomos, ahhoz ne adjunk friss bazsalikomot, oregánót és jó sok borsot. Így lesz nálunk minden ilyen étel kicsit olaszos, de ez alkalommal sem bántuk meg a fűszerezést.

október21., 06:16

Ma csak egy személyre főzöl? Ezt a szicíliai lazacot érdemes összedobnod

Pillanatok alatt kész, egy főre sem nehéz összedobni, és tökéletes akkor, ha úgy döntöttél, hogy az egyedül elköltött vacsorának is megadod a módját. Ha marad valamennyi hal a hűtőben, másnap egy egzotikus, kókusztejes levesben tökéletes helye lesz.

szeptember10., 06:04

Kevés munkával szeretnél isteni desszertet? Ez a gesztenyetorta meggyel biztos siker lehet!

Ha karácsony, akkor gesztenye, ha gesztenye, akkor süti, ha süti, akkor nem akarunk vele sokat vesződni, de legyen látványos és finom. Tádám!

2019. december18., 12:31

Dobj össze egy egyszerű angol desszertet az ünnepekre: málnás-mandulás trifle

Csak a Jóbarátok óta gondoljuk, hogy a trifle egy elrontható édesség, valójában nagyon kell koncentrálni, hogy az ember ne rétegezze jól egymásra a hozzávalókat.

2019. december18., 11:30

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.