Ebben a formában a karácsonyi hal már nem hagyományos bundás ponty, hanem egy izgalmas, citrusos fogás, amihez – ha szereted – egy kis szegfűszeget is adhatsz.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 szelet lazac
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
- 1 bionarancs
- 2 deci tejszín
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 50 deka burgonya
- 1 evőkanál kapor
- 2 tojássárgája
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál barna cukor
- 1 deci narancslé
- fél deci a burgonyához főzőtejszín
Elkészítés:
A hercegnőburgonyához kockázd fel a krumplit és főzd meg legalább fél óra alatt. Ha már puha, még melegen törd össze, adj hozzá egy evőkanál vajat és sót. Ha már langyos, mehet hozzá a tojás és a kapor, majd habzsákba kanalazva nyomj belőle diónyi adagokat egy sütőpapírra. 190 fokos sütőben negyedóra alatt süsd aranybarnára a burgonyákat. (Édesburgonyából is készítheted.)
A szószhoz melegítsd fel a tejszínt, majd sűrítsd be a (néhány kanál tejjel elkevert) keményítővel. Adj hozzá sót, fehér borsot, barna cukrot és a narancs héját. Ha már sűrű, vedd le a tűzről, szűrd bele a narancs levét is, majd keverj rajta néhányat és ezt kanalazd a halszeletek alá.
Süsd meg a kissé besózott, borsozott, szobahőmérsékletű halszeleteket olívaolajon, vastagságtól függően úgy 4-5 perc alatt mindkét oldalukon. Ha ezzel megvagy, akkor még két percig nagy lángon forrald alatta a narancslevet, majd emeld ki őket a tányérba a narancsszószra.