Hal elegánsan: narancsszószos sült lazac kapros hercegnőburgonyával

A narancsos lazac ismert fogás, ám nálunk krémes, fűszeres narancsszósszal készül majd, és a hercegnőburgonyát is feldobtuk egy kis kaporral, hogy még különlegesebb legyen.

Ebben a formában a karácsonyi hal már nem hagyományos bundás ponty, hanem egy izgalmas, citrusos fogás, amihez – ha szereted – egy kis szegfűszeget is adhatsz.

A burgonya éppen sül.
A burgonya éppen sül.dulezidar

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 szelet lazac
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • olaj a sütéshez
  • 1 bionarancs
  • 2 deci tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 50 deka burgonya
  • 1 evőkanál kapor
  • 2 tojássárgája
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 deci narancslé
  • fél deci a burgonyához főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A hercegnőburgonyához kockázd fel a krumplit és főzd meg legalább fél óra alatt. Ha már puha, még melegen törd össze, adj hozzá egy evőkanál vajat és sót. Ha már langyos, mehet hozzá a tojás és a kapor, majd habzsákba kanalazva nyomj belőle diónyi adagokat egy sütőpapírra. 190 fokos sütőben negyedóra alatt süsd aranybarnára a burgonyákat. (Édesburgonyából is készítheted.)

A szószhoz melegítsd fel a tejszínt, majd sűrítsd be a (néhány kanál tejjel elkevert) keményítővel. Adj hozzá sót, fehér borsot, barna cukrot és a narancs héját. Ha már sűrű, vedd le a tűzről, szűrd bele a narancs levét is, majd keverj rajta néhányat és ezt kanalazd a halszeletek alá. 

Süsd meg a kissé besózott, borsozott, szobahőmérsékletű halszeleteket olívaolajon, vastagságtól függően úgy 4-5 perc alatt mindkét oldalukon. Ha ezzel megvagy, akkor még két percig nagy lángon forrald alatta a narancslevet, majd emeld ki őket a tányérba a narancsszószra. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek