Látványos és különleges desszert: vaníliás aszúzselé szőlőszemekkel

Egyszerű, de különleges édesség, amit akár órákkal tálalás előtt is elkészíthetsz. A sűrű vaníliakrém tökéletesen összeillik az édes aszúban megdermedt, friss szőlőszemekkel.

Készíts egy friss vaníliakrémet, sűríts be zselésítővel egy kis aszút, dobj bele szőlőszemeket, utána fogadd a bókokat! Senki nem fog panaszkodni, amiért nem dagasztottad és kelesztetted a karácsonyi desszertet órákon át. Finom, izgalmas, nem túl édes, felnőtt finomság.

Fontos, hogy elég szilárd legyen a vaníliakrém.
Fontos, hogy elég szilárd legyen a vaníliakrém.Szabó E

Hozzávalók 4 személyre:

A krémhez:

  • 1 fél mokkáskanál
  • 0.5 liter tej
  • 1 pudingpor (tejszín- vagy vaníliaízű)
  • 1 vaníliarúd
  • 4 csapott evőkanál cukor

A zseléhez:

  • 1 nagy bögre szőlőszemek
  • 2.5 deci Tokaji aszú
  • 2.5 deci víz
  • 1.5 zacskó zselatin
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Előbb késztísd el a zselét. Ha biztosra akarsz menni, ez kerüljön a poharak aljára. Áztasd be a zselatinlapokat, forrald össze a bort, a vizet és a cukrot, add hozzá a zselatint, majd tedd félre egy kis időre. Még folyékony állapotban mehet a poharakba a folyékony keverék. Ha elosztottad, dobd bele a szőlőszemeket is. 

A legjobb, ha készítesz egy sűrű, friss, vaníliás főzött krémet, de egyszerű dessszerteket ígértünk, úgyhogy akár pudingproból is készítheted a krémet a leírás alapján. Tedd a tűzre a tejet, keverd el a port néhány kanál tejben, majd öntsd össze őket, és keverd kis lángon, amíg besűrűsödik. Ha elkészült, adj hozzá egy evőkanál vajat, egy vanília kikapart magjait és egy fél mokkáskanál sót. Kanalazd a vaníliakrémet a már megszilárdult zselére, végül tedd a hűtőbe néhány órára. 

 

kapcsolódó Miért drága a tokaji aszú?- szüreteltünk
Miért drága a tokaji aszú?- szüreteltünk

Egy asszony egy nap 6-10 kiló tökéletes aszúszemet tud leszedni többéves gyakorlattal. Nekünk mindössze két szem sikerült fél óra alatt. A szüret nem tartozik az álommunkák közé.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Dióval töltött mézes-vaníliás nektarinok

Hidegen és melegen is finom ez a remek desszert, amit akár vegán változatban is egyszerűen elkészíthetsz.

július7., 12:52

Készíts tiramisugolyókat, sokkal gyorsabban összedobhatod, mint a jól ismert változatot

Ha éppen nem dolgoznál vele túl sokat, de mégis hiányoznak a tiramisu ízei, ezekkel a klassz golyókkal idézheted meg azt a legegyszerűbben. Ha marad belőle, fagyaszd le, mert vendégváróként is tökéletes.

május9., 10:44

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

szeptember17., 12:52

Szőlővel és kekszből készül az egyik legegyszerűbb, tengerentúlról érkezett édesség

Egy doboz mag nélküli szőlőhöz az év bármely szakában könnyen hozzájuthatsz. Nálunk akkor készül leggyakrabban ez a desszert, amikor a vásárolt szőlő nem lett éppen a legédesebb – ebben a gyors édességben kifejezetten előny, ha egy kicsit savanykás.

május8., 11:24

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Ramentészta édes-csilis változatban, sertéshússal

Egy gazdag egytálételt hoztunk mindazoknak, akik szintén impulzusvásárlók és szintén megvettek egy többadagos ramentésztát, amihez már csak néhány recept kellene. Íme!

szeptember19., 10:40

Mustra