Látványos és különleges desszert: vaníliás aszúzselé szőlőszemekkel

Egyszerű, de különleges édesség, amit akár órákkal tálalás előtt is elkészíthetsz. A sűrű vaníliakrém tökéletesen összeillik az édes aszúban megdermedt, friss szőlőszemekkel.

Készíts egy friss vaníliakrémet, sűríts be zselésítővel egy kis aszút, dobj bele szőlőszemeket, utána fogadd a bókokat! Senki nem fog panaszkodni, amiért nem dagasztottad és kelesztetted a karácsonyi desszertet órákon át. Finom, izgalmas, nem túl édes, felnőtt finomság.

Fontos, hogy elég szilárd legyen a vaníliakrém.
Fontos, hogy elég szilárd legyen a vaníliakrém.Szabó E

Hozzávalók 4 személyre

A krémhez:

  • 1 fél mokkáskanál
  • 0.5 liter tej
  • 1 pudingpor (tejszín- vagy vaníliaízű)
  • 1 vaníliarúd
  • 4 csapott evőkanál cukor

A zseléhez:

  • 1 nagy bögre szőlőszemek
  • 2.5 deci Tokaji aszú
  • 2.5 deci víz
  • 1.5 zacskó zselatin
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Előbb késztísd el a zselét. Ha biztosra akarsz menni, ez kerüljön a poharak aljára. Áztasd be a zselatinlapokat, forrald össze a bort, a vizet és a cukrot, add hozzá a zselatint, majd tedd félre egy kis időre. Még folyékony állapotban mehet a poharakba a folyékony keverék. Ha elosztottad, dobd bele a szőlőszemeket is. 

A legjobb, ha készítesz egy sűrű, friss, vaníliás főzött krémet, de egyszerű dessszerteket ígértünk, úgyhogy akár pudingproból is készítheted a krémet a leírás alapján. Tedd a tűzre a tejet, keverd el a port néhány kanál tejben, majd öntsd össze őket, és keverd kis lángon, amíg besűrűsödik. Ha elkészült, adj hozzá egy evőkanál vajat, egy vanília kikapart magjait és egy fél mokkáskanál sót. Kanalazd a vaníliakrémet a már megszilárdult zselére, végül tedd a hűtőbe néhány órára. 

 

Miért drága a tokaji aszú?- szüreteltünk Miért drága a tokaji aszú?- szüreteltünk

Egy asszony egy nap 6-10 kiló tökéletes aszúszemet tud leszedni többéves gyakorlattal. Nekünk mindössze két szem sikerült fél óra alatt. A szüret nem tartozik az álommunkák közé.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gyors desszert: avokádópuding narancsos habbal és kávéval

A vegán és növényi alapú desszertek azért jók, mert általában sokkal gyorsabban elkészülnek, mint a hagyományos, sütőben készült édességek. Ez a klassz csokihab nálunk egy réteg narancslikőrrel elkevert narancslekváros réteget is kapott, a tetején lévő tejszínhabhoz pedig egy bionarancs héját is hozzáadtuk. És még a sütőt sem kellett bekapcsolni hozzá.

2021. november2., 11:24

Piña colada golyók – hidegen készülő, izgalmas nyári édesség

Ha szereted a kókuszt és az ananászt, imádni fogod ezt a remek édességet, ami energiaszeletként és egy adag citromos tejszínhab tetején desszertként is megállja a helyét.

2021. június30., 12:52

Muffin őszi hangulatban fügével, ricottával és mandulával

Ha te is szívesen készíted az egyik legegyszerűbb desszertet, a hideg hónapokban a legjobb, ha őszi hangulatban dobod össze. A tetejére a céklalével színezett, fahéjjal és porcukorral kikevert vajkrém lesz a legfinomabb, így akár szép cupcake-ek is készülhetnek belőle.

2021. október18., 12:52

Kókuszos-lime-os vajas piskóta – remek, izgalmas nyári desszert

A fő ízesítőkkel felpimpelt sajtkrémmel a tetején még finomabb ez a remek desszert. A tetejére szórj porcukrot, reszelj rá egy kevés lime-héjat és már tálalhatod is.

2021. július2., 10:44

Jeges málnamousse máklikőrrel – gyors és nagyon finom nyári desszert

A málnás édességekhez remekül illik a máklikőr, de ha épp az nincs kéznél, a málnás és a mandulás változatokkal meglocsolva is nagyon finom lesz ez a desszert.

2021. augusztus7., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek