Kicsit angol, kicsit távol-keleti: mentás borsó kókusztejjel

Az édeskés borsónak nagyon jól áll a friss menta és a krémes kókusz, ami mellé nagyjából bármit kínálhatsz, az biztosan egzotikus fogás lesz. Finom csirkével, halakkal, vegáknak pedig sült fokhagymával és grillezett tofuval kínáld.

A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, ami nagyjából a burgonyáéval azonos, így lehet belőle tápláló köret. Fehérjetartalma viszonylag magas, értékes tápanyagai a folsav, a B1- és B2-vitamin és egy kevés C-vitamin is van benne. Mentával és kókusztejjel főzelékként és akár angolosan, püré formájában is elkészítheted. 

Fehér és vörös húsokhoz is illik.
Fehér és vörös húsokhoz is illik.Fotó: nerudol

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka zöldborsó
  • 1 doboz kókusztej (legalább 2 deci)
  • 1 csokor friss mentalevél
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint só, bors és méz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben, add hozzá a vöröshagymát, majd úgy két perc után a borsót is forgasd meg a vajas keverékben. Közben két evőkanál kókusztejet dolgozz el az étkezési keményítővel, aztán add hozzá a borsóhoz a maradék kókusztejjel együtt. Keverd a főzeléket addig, amíg sűrűsödni kezd. Ízesítsd sóval, borssal és egy kis mézzel, majd ha kellően besűrűsödött, tálald apróra vágott friss mentával összekeverve. Jól illenek hozzá a fűszeres vörös húsok is, de egy egyszerű vajas, fokhagymás halat és csirkehúst is feldob ez a különleges köret.

Főzzön borsólevest nagymama módra
Főzzön borsólevest nagymama módra

A borsólevest mindenki szereti. És bárki meg is tudja főzni, még leveskocka sem kell hozzá.

Tovább »

Még több recept

Céklás bulgur kecskesajttal – köretként és salátának is tökéletes

A világ egyik legegyszerűbben összedobható finomsága ez a céklás-kecskesajtos változat, amit köretként és salátaként is elkészíthetsz. Mutatjuk, hogyan!

január16., 09:20

Imádni fogod: afrikai kókuszos pite

Afrikai hangulatban készülnek e heti receptjeink, amelyek között ez a kókuszos pite az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb fogás. Nem is kellenek hozzá egzotikus alapanyagok, elég egy kis idő és nyitottság egy kissé fűszeres édességre.

szeptember16., 06:04

Nálad is van a fagyasztóban zöldborsó? Ebben a tejszínes csirkelevesben tökéletes helye lesz!

A zöldborsóleves friss borsóból, hagyományos változatban is finom, főleg, ha egy kevés karalábé és indokolatlan mennyiségű grízgaluska is kerül bele. Ha még egy változatban kipróbálnád, legyen ez a tejszínes verzió.

április12., 06:00

Sznoboskodj velünk ma is: háromsajtos-szerecsendiós karfiol au gratin

Csőben sültnek is hívhatnánk, de ugye, hogy mennyivel menőbb ezen a néven?

augusztus14., 06:04

Ez az almás-szilvás süti az ősz egyik kihagyhatatlan desszertje

Az alma és a szilva az ősz megkerülhetetlen gyümölcsei, a süti pedig minden tisztességes édesszájúnál a mindennapok része. Ha nálad is ez a helyzet, dobd össze ezt a desszertet, ami ráadásul édesítővel és alternatív cukorhelyettesítőkkel is ugyanolyan finom, mint hagyományos változatban.

szeptember18., 06:04

Cukkinis-kecskesajtos pasta primavera – egy főre is könnyen összedobható

Akkor a legjobb ilyet készíteni, ha épp maradt egy-egy kis adag zöldség a hűtőben, amit már nagyon esedékes lenne elhasználni. A szebb részeit add ehhez a tésztához, a kevésbé vállalhatóakból dobj össze egy zöldségalaplevet – a mártásoknál, krémleveseknél szuper hasznát veszed majd.

szeptember16., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.