Ez a turmix tökéletes reggelire: a zabnak és a finom, édeskés töknek köszönhetően sokáig eltelít, és ha előző nap tököt sütöttél, a maradék felhasználására is remek.
Érdemes is jó sokszor mellette dönteni, a sütőtök tápértéke ugyanis elég magas, szénhidrát-, karotin- és C-vitamin-tartalma is felülmúlja a többi tökfajtáét. Zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotin és ásványi anyagok forrása is, mivel magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma. És hogy mit jelent ez az egész, betűkkel és számokkal teli hablaty? A sütőtök egészséges, ráadásul vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.
Hozzávalók 1 személyre
- 1 csésze főtt vagy sült tök
- 2 deci forró tej
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 nagy evőkanál méz
- 1 csipet só
- 1 marék apró szemű zab
Elkészítés:
Nem lesz semmi meglepetés: dolgozd el a hozzávalókat, idd is meg még melegen. Annyira jó, hogy ehhez az ízhez mostantól nem kell a pitét is elkészíteni!
(És ha már itt tartunk: ha sült tököt használtál és maradt még, készíthetsz belőle narancsos-tejszínes krémlevest is, jó sok reszelt narancshéjjal. Dolgozd el a hozzávalókat, forrósítsd fel, sűrítsd egy kanál liszttel.)