Egzotikus, mégis nagyon ismerős: marinált csirkeszárnyak friss gyömbérrel

Ezzel az izgalmas, ugyanakkor nagyon egyszerűen elkészíthető fogással a sokszor már unalmas csirkeszárnyaknak adhatsz új értelmet. Azt is megmutatjuk, hogy a megmaradt marinádból hogyan készülhet fűszeres, meleg salátaöntet.

A marinálás lényege, hogy a bepácolt húsok rostjai egy kicsit sérüljenek, így a hús megpuhuljon, illetve könnyebben átjárják a fűszerek. A technikával a húsokat omlósabbá, szaftosabbá, a salátákat és gyümölcsöket pedig egyszerűen finomabbá varázsolhatjuk.  

A szó eredete utal a pácolási folyamat során használt sóra (sale marina). A folyadék összetétele változó lehet, a pácnál különböző savas kémhatású összetevőket, mint például ecetet, citromlét, bort használnak, és persze a fűszerek számos variációját. 

Nem lehet eleget készíteni belőle.
Nem lehet eleget készíteni belőle.CarlaNichiata

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló csirkeszárny
  • 4 gerezd fokhagyma összetörve
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, paprika és bors
  • 1 evőkanál frissen lereszelt gyömbér
  • 3 evőkanál sherry
  • 2 evőkanál pirított szezámmag (a tálaláshoz)
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

A csirkeszárnyakat hajtogasd háromszög alakúra, majd tedd egy nagy tepsibe. Egy tálban keverd össze az összes többi hozzávalót a szezámmag kivételével, utána öntsd a csirkeszárnyakra. Ha jól eloszlattad a marinádot, tedd félre egy fél órára a húsokat, majd az egészet süsd aranybarnára legalább 30-40 perc alatt úgy, hogy közben néhányszor megforgatod őket. Amikor elkészült, szórd meg őket pirított szezámmaggal.

Ez a fogás egy egyszerű salátakeverék mellett is izgalmas, de néhány kocka ananásszal vagy szilvával is fel tudod dobni a zöldségkeveréket. 

Ha szeretnél hozzá egy különleges salátaöntetet, akkor a megmaradt szaftot tedd egy serpenyőbe, adj hozzá egy nagy evőkanál vajat, egy evőkanál citromlevet, majd ízesítsd sóval és borssal, ha szükséges, ezzel a meleg, fűszeres öntettel locsold meg a zöldségeket.

 

Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára

Nehogy már egy félreértett consommén, jus-n vagy szotírozáson múljon a családi karácsonyi menü sikere!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy remek tejfölös-sajtos: csirkemell fokhagymásan, őszi fűszerekkel

A csirkemellről tudjuk, hogy a húsok között az egyik legjobb választás, de egymás között azért bevallhatjuk, hogy könnyen lesz belőle száraz, unalmas fogás. De nem ezzel a recepttel: ebben a sajtos-tejfölös változatban még azok is szeretni fogják, akik egyébként nem a csirkemell rajongói.

2021. október29., 09:24

Zöldségleves csirkés húsgolyókkal, krémesen

Egy gyors finomság, ami még a diétába is remekül beilleszthető. Készítheted magyarosan, olasz fűszerekkel, de akár tejfölös habarással, citromos-tárkonyos változatban is.

2021. szeptember11., 10:44

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek