Egzotikus, mégis nagyon ismerős: marinált csirkeszárnyak friss gyömbérrel

Ezzel az izgalmas, ugyanakkor nagyon egyszerűen elkészíthető fogással a sokszor már unalmas csirkeszárnyaknak adhatsz új értelmet. Azt is megmutatjuk, hogy a megmaradt marinádból hogyan készülhet fűszeres, meleg salátaöntet.

A marinálás lényege, hogy a bepácolt húsok rostjai egy kicsit sérüljenek, így a hús megpuhuljon, illetve könnyebben átjárják a fűszerek. A technikával a húsokat omlósabbá, szaftosabbá, a salátákat és gyümölcsöket pedig egyszerűen finomabbá varázsolhatjuk.  

A szó eredete utal a pácolási folyamat során használt sóra (sale marina). A folyadék összetétele változó lehet, a pácnál különböző savas kémhatású összetevőket, mint például ecetet, citromlét, bort használnak, és persze a fűszerek számos variációját. 

Nem lehet eleget készíteni belőle.
Nem lehet eleget készíteni belőle.CarlaNichiata

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló csirkeszárny
  • 4 gerezd fokhagyma összetörve
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, paprika és bors
  • 1 evőkanál frissen lereszelt gyömbér
  • 3 evőkanál sherry
  • 2 evőkanál pirított szezámmag (a tálaláshoz)
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

A csirkeszárnyakat hajtogasd háromszög alakúra, majd tedd egy nagy tepsibe. Egy tálban keverd össze az összes többi hozzávalót a szezámmag kivételével, utána öntsd a csirkeszárnyakra. Ha jól eloszlattad a marinádot, tedd félre egy fél órára a húsokat, majd az egészet süsd aranybarnára legalább 30-40 perc alatt úgy, hogy közben néhányszor megforgatod őket. Amikor elkészült, szórd meg őket pirított szezámmaggal.

Ez a fogás egy egyszerű salátakeverék mellett is izgalmas, de néhány kocka ananásszal vagy szilvával is fel tudod dobni a zöldségkeveréket. 

Ha szeretnél hozzá egy különleges salátaöntetet, akkor a megmaradt szaftot tedd egy serpenyőbe, adj hozzá egy nagy evőkanál vajat, egy evőkanál citromlevet, majd ízesítsd sóval és borssal, ha szükséges, ezzel a meleg, fűszeres öntettel locsold meg a zöldségeket.

 

kapcsolódó Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára
Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára

Nehogy már egy félreértett consommén, jus-n vagy szotírozáson múljon a családi karácsonyi menü sikere!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mogyoróvajas csirke ananásszal és tejszínnel

Ha te is szereted az egzotikus, thai hangulatú fogásokat és imádod az édes és sós párosítást együtt, akkor ezt a finomságot érdemes kipróbálnod. Ha a csilitől sem ijedsz meg, akkor néhány szelet jalapeno-t is karikázz a tetejére!

augusztus22., 11:24

Citromos lazac vajban sült, zsályás gnocchival

Egy nagy halom gnocchi akár frissen is összedobható egy kis burgonyából és lisztből, de akár tökös és édesburgonyás változatban is kipróbálhatod az olasz hangulatú nudlikat. Paradicsomos szószban, de egyszerűen, vajban sütve is tökéletes. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle lazaccal egy remek, gyors, mediterrán hangulatú vacsora.

szeptember20., 12:52

Ramentészta édes-csilis változatban, sertéshússal

Egy gazdag egytálételt hoztunk mindazoknak, akik szintén impulzusvásárlók és szintén megvettek egy többadagos ramentésztát, amihez már csak néhány recept kellene. Íme!

szeptember19., 10:40

Fokhagymás lazac – spenótos-paradicsomos csicseriborsóval lesz az igazi

Ez a isteni, ízesített csicseriborsó egy nagy adag zöldséggel salátává, egy kevés reszelt parmezánnal langyos köretté varázsolható. Ha pedig vegán vendégek jönnek, csak kanalazd egy nagy adag ananászos-citromfüves párolt rizsre és szórd meg egy kevés füstölt paprikaporral.

szeptember22., 12:52

Különleges csirkeegytál datolyával és karamellizált citrommal

Ha imádod az izgalmas fogásokat, ezt a datolyás, keleti hangulatú csirkét próbáld ki. Nem is kell mellé bonyolult köret, egy bögre párolt rizs tökéletesen megteszi.

szeptember1., 10:40

Vargányás csirkeragu pirított mogyoróval – a köreten nem kell sokat gondolkodnod

Egy ennyire különleges fogás mellé elég egy jó vajas burgonyapüré vagy párolt rizs.

szeptember5., 10:24

Mustra