Egzotikus, mégis nagyon ismerős: marinált csirkeszárnyak friss gyömbérrel

Ezzel az izgalmas, ugyanakkor nagyon egyszerűen elkészíthető fogással a sokszor már unalmas csirkeszárnyaknak adhatsz új értelmet. Azt is megmutatjuk, hogy a megmaradt marinádból hogyan készülhet fűszeres, meleg salátaöntet.

A marinálás lényege, hogy a bepácolt húsok rostjai egy kicsit sérüljenek, így a hús megpuhuljon, illetve könnyebben átjárják a fűszerek. A technikával a húsokat omlósabbá, szaftosabbá, a salátákat és gyümölcsöket pedig egyszerűen finomabbá varázsolhatjuk.  

A szó eredete utal a pácolási folyamat során használt sóra (sale marina). A folyadék összetétele változó lehet, a pácnál különböző savas kémhatású összetevőket, mint például ecetet, citromlét, bort használnak, és persze a fűszerek számos variációját. 

Nem lehet eleget készíteni belőle.
Nem lehet eleget készíteni belőle.Fotó: CarlaNichiata

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló csirkeszárny
  • 4 gerezd fokhagyma összetörve
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, paprika és bors
  • 1 evőkanál frissen lereszelt gyömbér
  • 3 evőkanál sherry
  • 2 evőkanál pirított szezámmag (a tálaláshoz)
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

A csirkeszárnyakat hajtogasd háromszög alakúra, majd tedd egy nagy tepsibe. Egy tálban keverd össze az összes többi hozzávalót a szezámmag kivételével, utána öntsd a csirkeszárnyakra. Ha jól eloszlattad a marinádot, tedd félre egy fél órára a húsokat, majd az egészet süsd aranybarnára legalább 30-40 perc alatt úgy, hogy közben néhányszor megforgatod őket. Amikor elkészült, szórd meg őket pirított szezámmaggal.

Ez a fogás egy egyszerű salátakeverék mellett is izgalmas, de néhány kocka ananásszal vagy szilvával is fel tudod dobni a zöldségkeveréket. 

Ha szeretnél hozzá egy különleges salátaöntetet, akkor a megmaradt szaftot tedd egy serpenyőbe, adj hozzá egy nagy evőkanál vajat, egy evőkanál citromlevet, majd ízesítsd sóval és borssal, ha szükséges, ezzel a meleg, fűszeres öntettel locsold meg a zöldségeket.

 

Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára
Zavarba ejtő gasztronómiai szakkifejezések szótára

Nehogy már egy félreértett consommén, jus-n vagy szotírozáson múljon a családi karácsonyi menü sikere!

Tovább »

Még több recept

Gyömbéres édesburgonya-leves – nyáron hidegen is finom

Nyáron egy kevés banáncsipsszel és grillezett ananásszal, télen mézeskalács-fűszerekkel és egy nagy adag almás raguval készítsd el. A meleg hónapokban hidegen tálalva is finom.

május20., 06:04

Mazsolás-cukkinis bulgursaláta – ha szereted a különleges ízkombinációkat

Akik már rég felfedezték, milyen finom tud lenni egy-egy sós ételben néhány édes falatka, biztosan írni fogják ezt a klassz köretet, aminek az íze egy nagy adag citromtól és petrezselyemtől lesz igazán nyári és friss.

május27., 06:00

Cappuccinofagyi házilag: koffeinmentes kávéból a gyerekeknek is tálalhatod

A desszertes pohár mellett akár egy nyári jeges kávé közepén is klassz ebből a fagyiból egy gombóc. A tökéletes nap nyáron ezzel és néhány falat langyos, ropogósra sült, friss gofrival indul a teraszon.

május27., 06:00

Barackkal, édesburgonyával és répával sült rozmaringos csirkecombok

Tökéletes mellé egy adag friss házi kenyér, életmódváltó verzióban pedig egy kis csilivel, ecetes lében savanyított zellerszárak.

február3., 09:24

Nálad is van a fagyasztóban zöldborsó? Ebben a tejszínes csirkelevesben tökéletes helye lesz!

A zöldborsóleves friss borsóból, hagyományos változatban is finom, főleg, ha egy kevés karalábé és indokolatlan mennyiségű grízgaluska is kerül bele. Ha még egy változatban kipróbálnád, legyen ez a tejszínes verzió.

április12., 06:00

Sonkás-zöldséges csirketerrine - egészséges hozzávalók egy kicsit másképp

Az egészséges életmódba, diétába is simán belefér ez az alacsony kalóriás fogás, ami talán a saláta új szintre emelt változata lehetne egy őszinte világban.

január31., 11:20

Mustra