A nyugat egyik olyan ópiuma a sajttorta, amit mi, lelkes rajongói egyáltalán nem szeretnénk mellőzni. Ebben az őszi verzióban meg aztán főleg nem. Hamar elkészül, és a hideg, krémes sütin a langyos, fűszeres almaragu sajnos abbahagyhatatlan kombó.
Na de egy kis almát már csak megehetünk hétköznap délután.
Esetleg még reggel egy kicsit, mivel gyümölcs, tehát teljesen egészséges. Talán még este egy keveset, hogy ne legyen már maradék...
Hozzávalók 6 személyre
A kekszes alaphoz
- 2 zacskó édes keksz
- 5 deka olvasztott vaj
A sajtos krémhez
- 4 doboz natúr sajtkrém
- 1 fél mokkáskanál só
- 4 evőkanál cukor
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál liszt
Az almaraguhoz
- 4 darab alma
- ízlés szerint fahéj, gyömbér, vanília és szegfűszeg
- 1 fél mokkáskanálnyi só
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő (elhagyható, ha elég sűrű a ragu)
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A tésztához keverj el egy zacskó összetört, édes kekszet egy fél kocka puha vajjal, majd nyomkodd egy kerek tortaforma aljára.
Az almaraguhoz keverd el a felkockázott almát citromlével, cukorral, a fűszerekkel és egy csipet sóval, majd löttyints alá egy fél deci vizet, és hagyd puhulni néhány percig. Ekkor mehet hozzá az étkezési keményítő. Ha látod, hogy besűrűsödött, tedd félre hűlni.
(Ez a sűrű, almás ragu napokig eláll a hűtőben. A reggeli joghurttal vagy zabpehellyel is finom, de mascarpone-krémmel, egy kevés összemorzsolt kekszalappal és egy löttyintés konyakkal finom pohárkrém lehet belőle.)
A krémhez 4 kisebb doboz krémsajtot keverj össze két tojással, két evőkanál liszttel, egy fél mokkáskanál sóval és 4 evőkanál cukorral. Ezt a keveréket öntsd a tésztára, süsd 160 fokon, 30-40 percig gőzben vagy egy vízzel teli tepsivel a sütőben. Amikor kihűlt, mehet rá a langyos, almás ragu.