Nem tudsz olyat, aki ne szeretné: ilyen a hagyományos csirkepaprikás

Te tudod, mi a különbség a paprikás és a pörkölt között? És számít ez egyáltalán?

Mint minden népszerű recept, a csirkepaprikásé is jó eséllyel levélmágnes, hiszen mindannyian egy kicsit másképp készítjük ezt a fogást is. Más sorrendben, eltérő mennyiségű hozzávalókkal, hagyományosan, vagy éppen lecsóval, vízzel, alaplével, esetleg paradicsompürével, szóval sokféleképpen. Ebben a receptben egy jó adag, tejfölös paprikás készül majd, ami nokedlivel lesz az igazi, de ha tésztával kell enni, akkor sem haragszunk meg. 
 

Nokedlivel és tésztával is jöhet.
Nokedlivel és tésztával is jöhet.Instagram/joseph the dady

Az online szakirodalom szerint a paprikával főzött nemzeti húsételeknek 3 tradicionális csoportja van: a paprikás, a pörkölt és az az étel, ami se nem paprikás, se nem pörkölt, ilyen például a gulyás. A különbségek elemzésekor is sokszor feszülnek egymásnak az egyes elméletek hívei az online térben. Egyesek szerint csak megszokás kérdése, hogy paprikásnak vagy pörköltnek hívjuk a finom, sűrű, húsos fogásainkat, mások azt mondják, az a különbség, hogy az egyik tejfölös étel, a másik pedig nem.

A harmadik csoport szerint az elkészítésében rejlenek a különbségek. Ők azt vallják, hogy a paprikás lényege az, hogy olvasztott zsírban hagymát sütünk, ebbe tesszük a paprikát és utána a húst. Ezzel szemben a pörköltben eredetileg a feldarabolt húst maximum egy-két evőkanálnyi vízzel tették a főzőedénybe, majd intenzív keverés mellett a tűzön pörkölték a saját levében. Sem zsírt, sem vizet, sem sót, semmiféle fűszert nem adtak hozzá, hogy a hús a maga levében pörkölődhessen meg – innen az elnevezés eredete.

Ki tudja, hogy volt, de talán mindegy is. A lényeg, hogy a csirkepaprikás nagyon finom és kifejezetten egyszerűen elkészíthetőn étel, főleg ebben a hagyományos változatban.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló csirkecomb
  • ízlés szerint só és bors
  • 0.5 liter víz vagy alaplé
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 deci tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 darab paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 evőkanál sertészsír
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát a zsiradékon, majd dobd hozzá a nagyon apróra vágott zöldségeket és fokhagymát. Néhányszor megkavarod, majd mehetnek bele a csirkecombok is, majd ha megpirultak, öntsd fel a húsos-zöldséges keveréket legalább fél liter vízzel vagy alaplével, utána add hozzá a paprikát, sózd és borsozd. Hagyd főni fedő alatt kis lángon (közben pótolhatod a vizet, ha kevésnek érzed), majd 30-40 perc után add hozzá a liszttel elkevert tejfölt. Ezek után már csak néhány perc kell neki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek