Nem tudsz olyat, aki ne szeretné: ilyen a hagyományos csirkepaprikás

Te tudod, mi a különbség a paprikás és a pörkölt között? És számít ez egyáltalán?

Mint minden népszerű recept, a csirkepaprikásé is jó eséllyel levélmágnes, hiszen mindannyian egy kicsit másképp készítjük ezt a fogást is. Más sorrendben, eltérő mennyiségű hozzávalókkal, hagyományosan, vagy éppen lecsóval, vízzel, alaplével, esetleg paradicsompürével, szóval sokféleképpen. Ebben a receptben egy jó adag, tejfölös paprikás készül majd, ami nokedlivel lesz az igazi, de ha tésztával kell enni, akkor sem haragszunk meg. 
 

Nokedlivel és tésztával is jöhet.
Nokedlivel és tésztával is jöhet.Instagram/joseph the dady

Az online szakirodalom szerint a paprikával főzött nemzeti húsételeknek 3 tradicionális csoportja van: a paprikás, a pörkölt és az az étel, ami se nem paprikás, se nem pörkölt, ilyen például a gulyás. A különbségek elemzésekor is sokszor feszülnek egymásnak az egyes elméletek hívei az online térben. Egyesek szerint csak megszokás kérdése, hogy paprikásnak vagy pörköltnek hívjuk a finom, sűrű, húsos fogásainkat, mások azt mondják, az a különbség, hogy az egyik tejfölös étel, a másik pedig nem.

A harmadik csoport szerint az elkészítésében rejlenek a különbségek. Ők azt vallják, hogy a paprikás lényege az, hogy olvasztott zsírban hagymát sütünk, ebbe tesszük a paprikát és utána a húst. Ezzel szemben a pörköltben eredetileg a feldarabolt húst maximum egy-két evőkanálnyi vízzel tették a főzőedénybe, majd intenzív keverés mellett a tűzön pörkölték a saját levében. Sem zsírt, sem vizet, sem sót, semmiféle fűszert nem adtak hozzá, hogy a hús a maga levében pörkölődhessen meg – innen az elnevezés eredete.

Ki tudja, hogy volt, de talán mindegy is. A lényeg, hogy a csirkepaprikás nagyon finom és kifejezetten egyszerűen elkészíthetőn étel, főleg ebben a hagyományos változatban.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kiló csirkecomb
  • ízlés szerint só és bors
  • 0.5 liter víz vagy alaplé
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 deci tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 darab paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 evőkanál sertészsír
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát a zsiradékon, majd dobd hozzá a nagyon apróra vágott zöldségeket és fokhagymát. Néhányszor megkavarod, majd mehetnek bele a csirkecombok is, majd ha megpirultak, öntsd fel a húsos-zöldséges keveréket legalább fél liter vízzel vagy alaplével, utána add hozzá a paprikát, sózd és borsozd. Hagyd főni fedő alatt kis lángon (közben pótolhatod a vizet, ha kevésnek érzed), majd 30-40 perc után add hozzá a liszttel elkevert tejfölt. Ezek után már csak néhány perc kell neki.

kapcsolódó Így eszik a csirkét a világ körül - 10 ínycsiklandó fogás
Így eszik a csirkét a világ körül - 10 ínycsiklandó fogás

Joghurttal, nyárson, levesben? Vajon hogyan készítik el a csirkét az oroszok? És milyen formában fogyasztják Puerto Ricóban?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kung-pao csirke csípősen, kesudióval

Még egy csirkés fogás, amihez csak egy-két (nem is annyira) titkos összetevőt adtunk, így lett belőle egzotikus különlegesség.

2021. szeptember12., 12:52

Különleges vacsorarecept: csirkés szendvics lilahagyma-lekvárral

Két nagy szelet rozskenyér között, házi majonézzel és friss rukkolával szeretjük a legjobban ezt a szendvicset, ám ha így megunod, készítsd pirított kalácsszeletekkel és mézes mustárral, úgy is nagyon finom. Ha épp lilahagyma-lekvár készítésére nincs időd, boltban kapható, ropogós hagymakockákkal tálald.

2021. október14., 11:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

február24., 11:12

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

február16., 06:24

És a sajtos-csirkés pitét próbáltad már?

Sós változatban is finomak a piték, ebben ráadásul annyi hagyományos, ismert íz találkozik, hogy a legválogatósabbak is szeretni fogják. Ha így megunod, legközelebb bolognai raguval készítsd.

2021. szeptember3., 10:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

február15., 06:32

Mustra