Világkonyha: 8+1 tradicionális tojásos étel reggelire!

Szinte minden nemzetnek megvan a maga változata a tojásos reggelire, bár ebben tulajdonképpen ki is merülnek a hasonlóságok: bárányhús, sajtos rétes és paradicsomszósz is szerepel a listán.

A magas fehérje és kolin-tartalma miatt az izmok és az agy karbantartása terén is fontos szerepet betöltő és egy kutatás szerint tulajdonképpen a szívbetegségek kockázatára is kedvező hatást gyakorló tojást mindenhol szívesen fogyasztják reggeli gyanánt. A legtöbb változat bizony jócskán túlmutat a britek közkedvelt, babbal, kolbászkákkal, baconnel és gombával felturbózott napindítóján, amit tulajdonképpen lehetetlen úgy prezentálni, hogy ne börtönkajának tűnjön. Madarat tolláról, embert reggelijéről: állítólag ezért ilyen csúnyák a britek.

Hát, tényleg nem nyerne szépségversenyt.
Hát, tényleg nem nyerne szépségversenyt.Shutterstock

Bolgár bánica

Az Insider gyűjtése szerint Bulgáriában például egy leveles tészta rétegek közé helyezett tojásból és fetasajtból álló rétesfélét, a bánicát  fogyasztják reggelire.

A bolgár bánica inkább rétesre emlékeztet
A bolgár bánica inkább rétesre emlékeztetShutterstock

Bánh mì

Vietnámban egy egyszerű, tükörtojásból, kolbászból és pirított hagymából álló reggelivel szokás indítani a napot, amit a kenyeret jelentő „bánh mi” szó tanúsága szerint… kenyérrel szolgálnak fel. És teával.

Bánh mì Vietnamból.
Bánh mì Vietnamból.Shutterstock

Shakshuka

A Közel-Kelet méltán népszerű „lecsója” egy paradicsomszószos, hagymás és különféle fűszerekkel, például köménnyel és csilipaprikával ízesített egytálétel, amelybe a szósz elkészülte után néhány buggyantott tojást ékelnek az izraeliek.

Shaksuka a Közel-Keletről
Shaksuka a Közel-KeletrőlShutterstock

A lengyelek és a venezuelaiak rántottája

A lengyelek gombás, kolbászos rántottája, a jajecznica tulajdonképpen elég hasonló a miénkhez, a venezuelai perico venezolano viszont már egy kicsit eltér ettől: ez utóbbi egy hagymás, paprikás, paradicsomos változat, amit gyakran kukoricalepénybe csomagolva fogyasztanak.

Venezuelai kaja: a perico
Venezuelai kaja: a pericoShutterstock

A maláj változat

A malájok egyik kedvence a nasi lemak, azaz a kókusztejben és pandanlevélben főtt rizs, amihez főtt tojást, szardellát, csilikrémet, pirított mogyorót és uborkaszeleteket is felhasználnak.

A malájok kosztja: a nasi lemak.
A malájok kosztja: a nasi lemak.Shutterstock

Huevos Rancheros!

A mexikóiak természetesen a tojásétel kategóriáját is igyekeznek teljesen kimaxolni: a tortillára pakolt tükörtojás mellé korianderes, csilis salsa is jár, és biztos, ami biztos egy adag avokádót, zöldséges rizst és babot is hozzácsapnak azért a reggelijükhöz.

Huevos rancheros
Huevos rancherosShutterstock

Reszelt krumpli

A kolbászok és tükörtojások mellé az Egyesült Államokban pirított és hagymával is bőven megszórt reszelt krumpli, azaz egy tócsnira emlékeztető röszti is jár.

Az amerikaiak kedvelt reggelije.
Az amerikaiak kedvelt reggelije.Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra