14 étel, amivel csodákra képes a bazsalikom

Ha bazsalikomról van szó, ne csak olasz ételekben gondolkodj. Ez a fűszernövény szinte minden fogásban megtalálja a helyét, legyen szó thai levesről, salátákról vagy akár süteményekről. Elhoztunk néhány ötletet, amit biztosan te is szívesen kipróbálsz majd.

"A legfontosabb, amit tudni kell a bazsalikomról, hogy minél kevesebbet főzöd, annál jobb, de az illata nyersen a legfenségesebb" – írja Marcella Hazan Essentials of Classic Italian Cooking című szakácskönyvében. Nyáron bárhol hozzájuthatsz egy csokor friss bazsalikomhoz: a piacokon, sőt, még a szupermarketekben is.

Gyönyörű és egyben egészséges növény. Antioxidáns tartalma védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel szemben és segíthet az oxidatív stressz elleni küzdelemben is. Máris rengeteg okod van arra, hogy a bazsalikomcsokrod minden egyes levelét felhasználd. Elhoztuk a Food & Wine legjobb ötleteit, ha tanácstalan lennél, hogy mit kezdj vele a konyhában. 

shutterstock 554601856

Pesto

Készíts belőle egy jó nagy adag pestót. Ha később is szeretnéd élvezni az ízét, porciózd jégkockatartóba, löttyints a tetejére olívaolajat, és már mehet is a fagyasztóba. Így később bármikor előveheted, hogy tésztaételekbe, levesekbe, rizottókba vagy a sült lazac tetejére tedd.

Fűszervaj

Dobd fel a steaket, a sertésbordát vagy a roston sült csirkét egy kis fűszervajjal. Keverj össze apróra vágott bazsalikomot, sót és borsot olvasztott vajjal. Tekerd egy sütőpapír közepébe, majd második rétegként fedd be alufóliával. Hűtsd le, és a következő hetekben csak vágj belőle egy-egy újabb szeletet, ha szükséged van rá.

Saláták

Ha még sosem tettél friss fűszernövényeket a salátádba, kezd el most. A bazsalikom minden salátában isteni, nem csak a klasszikus Caprese-ben. Készíts hozzá mustárból, citromból, ecetből és mogyoróhagymából öntetet. Akár vegyes fűszernövény salátát is készíthetsz, ahogyan azt Jenn Louis javasolja a The Book of Greens című szakácskönyvében. Tálald sült lazaccal, locsold meg olajjal és ecettel.

shutterstock 432562459

Koktélok és frissítők

Bátran beledobhatod a koktélodba is. Sőt, a fröccsödet is ízesítheted vele vagy tegyél a limonádédba belőle. Ne feled, sós és édes ízvilághoz is passzol.

Szörp

Fogadd meg a Canal House Cooks Every Day írójának tanácsát, és készíts szörpöt a bazsalikomból két rész cukor és egy rész víz felhasználásával. Add hozzá a bazsalikomot, majd mire kihűl, vedd ki belőle. A szörpöt adhatod jeges teákhoz koktélokhoz vagy akár egy epres limonádéhoz.

Húsok

Rakd a bazsalikomot egy csirkébe, mielőtt a sütőbe tennéd, vagy bolondítsd meg vele a halvacsorát.

shutterstock 1014534181

Fagyi

Ha még sosem próbáltad a bazsalikomos fagylaltot, mi már biztosan tudunk egy dolgot, ami hiányzik az életedből. Gondolj bele: krémes és bazsalikomos, a luxus és a természet egy gombócban. Reméljük, most már érted, hogy miről beszélünk. Az interneten rengeteg receptet találhatsz.

Gyümölcsös süti

Jenn Louis szerint a bazsalikom a különböző gyümölcsös édességekkel is jól működik. Tökéletes párt alkot az eperrel, de remek választás mellé az őszibarack, a nektarin, a szilva vagy az áfonya is.

Szendvics

Fűszerezd bazsalikommal a tonhalból, vörös hagymából, paradicsomból és kemény tojásból összeállított híres, francia szendvicset, a pan bagnat-t. Tedd a leveleket egy csirkés-avokádós vagy tojásos saláta szendvicsbe. Jonathan Waxman az A Great American Home című könyvében sült padlizsánt, paprikát és cukkinit párosítsd pestóval. Kísérletezz bátran!

shutterstock 227093734

Majonéz

Ha még nem ettél házi, bazsalikomos majonézzel - apróra vágott bazsalikom, só, bors és majonéz - készült pulykás szendvicset, akkor még nem ettél pulykás szendvicset.

Salsa verde

Az olasz salsa verde (a mexiókitól eltérően) elkészítése pofon egyszerű: petrezselyem, bazsalikom, piros paprika, szardella, fokhagyma, olívaolaj, só és bors keverékéből készül, ami tökéletes hal- és húsételekhez.

shutterstock 470720843

Thai leves

Akkor se feledkezz meg a bazsalikomról, ha thai vagy vietnami ételt készítesz - tökéletesen helyettesítheti a mentát is. Bár a thai bazsalikom jellemzőbb a konyha ételeiben, a legelterjedtebb bazsalikomot is használhatod. Melissa Clark Melissa Clark's Kitchen című szakácskönyvében kókuszos-citromfüves halpörköltjének és csilis thai pulykájának elkészítésekor is használ bazsalikomot.

Pizza

A pizza tetején lévő, friss bazsalikomlevél a különbség az elviteles és a házi pizza között - többek között. Tegyél minden egyes pizzát különlegessé bazsalikommal.

shutterstock 528695137

Krumplisaláta

Keverj bazsalikomot a krumpli salátába és fedezd fel, hogy milyen csodát tesz az ízével. Az olajos és majonézes salátának jót tesznek a citrusfélék és a friss fűszerek - használd mindkettőt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra