Variációk pestóra: így készítsd el zöldtől a vörösig

Itt a medvehagyma szezon, de készíthetsz klasszikus bazsalikomos és paprikás kencét is.

A várva várt medvehagyma szezon egyik velejárója a pesto készítés, természetesen mi is szeretünk kísérletezni a különféle zöld fűszerekkel és sajtokkal. A hajtás után mutatjuk, hogy hogyan készül a grill húsokhoz és tésztákhoz is kiváló medvehagymás, a szicíliai vörös és a klasszikus bazsalikomos pesto!

Bazsalikom, azaz a genovai pesto

Ahogy az ilyen, csak pár alapanyagból álló kajáknál lenni szokott, az igazán jó genovai pestóhoz is jó alapanyagokra van szükség. Tehát nem érdemes nekiállni sansa olivaolajból, zacskós, előre reszelve árult kamuparmezánból.

Viszont azon, hogy a pesto genovesébe parmezán, pecorino vagy mindkettő kell-e, még az olasz mammák is képesek órákig vitatkozni, úgyhogy járjatok el a kedvetek szerint.

Hozzávalók:

egy nagy csokor bazsalikom

2 evőkanál reszelt parmezán sajt

1 evőkanál reszelt pecorino sajt

kis marék fenyőmag

1/2 dl extra szűz olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

egy csipet só

GettyImages-662711324
The Washington Post / Getty Images Hungary

Elkészítés:

Mosd át a bazsalikomot folyó hideg víz alatt, majd konyhai papírtörlőn szárítsd meg a leveleket. Nem kell teljesen száraznak lennie a bazsalikomnak, de ne is csurogjon róla a víz, mert úgy könnyebben megromlik majd.

Tépkedd le a szárakról a leveleket és tedd a turmixgépbe, vagy a botmixer magas falú keverőtáljába. Ezután add hozzá a fokhagymát, a sajtokat, fenyőmagot, és öntsd a tetejére az olajat.

Ne a legmagasabb fokozaton zúzd össze a hozzávalókat, és ne is mixelj folyamatosan. Ütemesen nyomkodd a gombot addig, amíg kicsit darabos, kicsit pépes lesz a pesztó. A végén sózd, ha szükséges.

Medvehagyma pesto

Hozzávalók:

1-2 csokor medvehagyma (az körülbelül 20-30 levél)

2 csésze napraforgó vagy lenmag

1/2 csésze fenyőmag

1-2 evőkanál olivaolaj

1 kávéskanál só

1 evőkanál facsart citromlé

kevés víz a turmixoláshoz

GettyImages-811027264
The Washington Post / Getty Images Hungary

Elkészítés:

Az olasz giallozafferano.it szerint a medvehagymát megmossuk, késsel feldaraboljuk. A többi hozzávalóval együtt turmixgépben pépesítjük. A napraforgó vagy lenmagot érdemes külön kávédarálón megőrölni mielőtt beletesszük a turmixba. Tésztával, krumplival vagy húsokkal együtt tálaljuk.

Szicíliai vörös pesto ricottával

Hozzávalók 4 személyre:

250-300 g koktélparadicsom

70 g ricotta

20 g bazsalikom

50 g hámozott mandula

1 gerezd fokhagyma

1 kávéskanálnyi peperoncino paprika

GettyImages-540159585
The Sydney Morning Herald / Getty Images Hungary

Elkészítés:

A giallozafferano.it szerkesztője szerint hagyományosan márvány mozsárban kellene összenyomkodni az alapanyagokat, de szerencsére készíthetjük mixerrel is. A lényeg, hogy alapanyagokat minél kisebb darabokra vágjuk, és csak rövid ideig turmixoljuk. Tehát dobáljuk bele az alapanyagokat a mixerbe és turmixoljuk össze. Ha elkészültünk, tegyünk még hozzá annyi olivaolajat, amennyire szeretnénk, hogy krémes legyen a pestónk. Ez a típusú kence szárított paradicsomból is készíthető.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek