Szuper receptekkel várjuk a medvehagymaszezont

Leveshez, tésztához és sós desszerthez is kiváló a tavasz egyik első zöldsége.

Bár még kicsit drágán, de egy-két zöldségesnél már felbukkant a medvehagyma, amitől még inkább tavaszváró hangulatba kerültünk. A hajtás után mutatjuk, hogy mit készíthettek az egyik legszexisebbnek is kikiáltott zöldségből ha levesre, tésztára vagy sós desszertre vágytok!

Medvehagyma krémleves mentával

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma

2 kisebb burgonya

2-4 gerezd fokhagyma

száraz kifli, kenyér/kruton

0,5 l alaplé/víz

1 evőkanál kókuszolaj

1 púpozott evőkanál rizsliszt

só, bors

2-3 szál friss menta

1,5 dl rizstejszín/normál tejszín

A leves díszítéshez hagyj meg egy kevés nyers medvehagymát.

4181766 c770e16173e3b0c2000f584e23e5c08d wm
divany.hu

Elkészítés:

Mossuk meg a medvehagymát, mentát, krumplit, szeleteld fel, majd tegyük őket félre. Nem kell nagyon apróra vágni a hagymát, a végén úgy is össze kell turmixolni.

Dobjuk rá az aprított fokhagymát a hevített olajra, és kevergessük pár percig. Ezután jöhet a hagyma és a menta is. Akkor jó, ha már összeestek a levelek.

Szórjuk meg a liszttel, öntsük fel az alaplével/vízzel, és adjuk a leveshez a burgonyát is. Amikor megfőtt a burgonya sózzuk, borsozzuk az ételt, és adjuk hozzá a tejszínt is. Főzzük össze a levest, majd botmixerrel turmixoljuk össze. Hagyjuk a lábast a tűzhelyen kihűlni.

Medvehagymás lazacos tészta

Hozzávalók:

500 g spagetti, linguine vagy valamilyen szélesebb, nem lyukas tészta

2 nagy csomag medvehagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 citrom

parmezán

olívaolaj

só és bors

4 szelet bőrös lazac

4164336 d4a9d74ef545008887c867773f26608e wm
divany.hu

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A lazacokat olívaolajjal bekent tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk, felül is meglocsoljuk olívaolajjal és vastagságtól függően legfeljebb 15 percig sütjük.

Közben nagy serpenyőben olívaolajat melegítünk, a megmosott medvehagymák fehér szárrészét beledobjuk, mellédobjuk a vékony karikákra vágott fokhagymaszeleteket. Amikor serceg és még nem barnul a fokhagyma, el is zárjuk, belereszeljük a megmosott citrom héját.

A tésztát al dentére főzzük, és forrón beleöntjük a medvehagymás serpenyőbe, hozzákeverjük a nagyobb darabokra felvágott medvehagymaleveleket is.

Összeforgatjuk, mehet bele az egész, vagy fél citrom leve is ízlés szerint, még egy kis olívaolaj, só és bors.

Amikor kész a lazac, kivesszük a sütőből. Én megpróbáltam még serpenyőben rápirítani a bőrére, ami elég keserves dolog, mivel nagyon serceg-spriccel, a bőr hajlamos elválni a hústól, szóval, ha valaki feladja, megértem. Ha jól beolajoztuk a tepsit és bőrével lefelé van rajta a lazac és picit tovább sütjük, akkor is megpirul az alja, de a hús kiszárad, szóval ez nem olyan elegáns.

Tálaláskor a medvetésztára jókora parmezánkupacot szórunk, a tetejére megy a lazac és kész!

Medvehagymás-túrós pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró

80 dkg finomliszt

10 dkg medvehagyma

2 db tojás

175 g tejföl

2.5 dkg élesztő

1,5 dl tej

1 csipet cukor

2 kávéskanál só

2 ek kacsazsír vagy vaj

2 ek olaj

5423314 87022002aaf4b02e0cd2e29114083007 wm
Dívány.hu / Katuci

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral, 2 kanál lisztel felfuttatjuk.

A túrót összekeverjük az apróra vágott medvehagymával, sóval, 1 db tojással és tejföllel, zsírral. (Ügyeljünk rá, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert ha hidegebb, akkor nehezebben fog megkelni a tésztánk, és nehezebb is lesz).

A liszthez hozzákeverjük a túrós masszát, ha megkívánja a tészta akkor gyúrhatunk még hozzá lisztet vagy tejfölt.Mindezt jól összegyúrjuk, közepes keménységű tésztát kapunk, a végén gyúrunk még hozzá kb. 2 evőkanál olajat, így nem ragad a kézhez, sem a tál falához.

2 cm vastagságúra nyújtjuk, tojással megkenjük, majd egy éles késsel berácsozzuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd zsírpapírral bélelt vagy kivajazott tepsiben körülbelül egy órán át kelesztjük.

Előmelegített forró sütőben sütjük kb. 10 percig, hogy kérget kapjon, így nem szárad ki a pogácsa, aztán kisebb fokozaton kb. 10-15 percig aranybarnára sütjük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra