Ismét eltelt egy év, újra itt az egyik kedvenc gasztronómiai témájú rendezvényünk, a Gourmet Fesztivál, amelynek slágere ezúttal a gombóc, a kaviár és a pezsgő lesz. Emlékeztek, tavaly főleg epres és mangalicás finomságokért álltunk sorba. A hétvégén ismét a Millenárison tudhatod meg, hogy mit hoznak ki a sokoldalú gombócból a programban résztvevő mesterek, de otthon is gyárthatsz a klasszikus paradicsomos húsgombócon át a hütték kedvencéig, a germknödelig mindenféle finomságot!
Nyári paradicsomos húsgombócok olaszosan
A receptgazda, Katuci szerint a kész paradicsomszószos gombócokat ropogós kérgű, belül puha zsemlébe tömve jó fogyasztani, de tésztával is kiválóan működik.
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús (pl. felsál)
3 gerezd fokhagyma (lehetőleg új, a zöldje is mehet bele)
5 dkg parmezán / grana padano
40 dkg-os hámozott, kockázott paradicsom (akár konzervből)
1 szárzeller
2-3 ág friss bazsalikom
1 gombóc mozzarella
olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A húst sóval, borssal, aprított fokhagymával, reszelt parmezánnal és 1-2 ág felcsíkozott bazsalikommal ízesítjük.
A masszából kis gombócokat gömbölyítünk. Egy vastag falú (lehetőleg sütőbe rakható) serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megsütögetjük benne a húsgombócokat. Épp csak kérget sütünk rá, nem itt készítjük el.
A pirult húsra öntjük a hámozott és aprított paradicsomot (persze friss is lehet), ezt is sózzuk és borsozzuk. A maradék bazsalikomot és a szárzellert is beletesszük.
A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a serpenyőt.
25 perc után kivesszük a zellert és a bazsalikomot (kevésbé finnyás gyerekekkel akár maradhat is). A tetejére tépkedjük a mozzarellát.
Visszatesszük még nagyjából 20 percre, amíg szépen megsül a sajt a tetején. A szaftja besűrűsödik, és a gombócok is teljesen átsülnek.
Juhtúrós krumpligombóc
Katuci szerint a krumpligombóc egy nagyon hálás étel, jól passzol a tartalmas levesekbe (a gombóclevesben vagy a gombalevesben is isteni), de akár mákkal megszórva is kitűnő. Ha túl sokat készítenénk a leveshez, vagy csak úgy magában nekiállnánk, érdemes feldobni egy nagy csokor snidlinggel és juhtúróval. Aki szereti, piríthat hozzá szalonnát is, a zsírjában meg is forgathatja a gombócokat, a szalonnát pedig a tetejére dobhatja.
Hozzávalók:
50 dkg főtt krumpli (60-70 dkg nyers krumplival számoljunk)
1 diónyi vaj
1 tojás sárgája
12 dkg liszt
só
25 dkg juhtúró
5 dl tejföl
1 nagy csokor snidling
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük (sós vízben), lehúzzuk a héját, krumplinyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni.
A burgonyát összegyúrjuk a liszttel, egy kevés sóval, a tojássárgájával és a vajjal. Épp csak addig dolgozzunk vele, amíg összeáll a tészta. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk.
A gombócokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, és addig főzzük őket, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal átszedjük őket egy vékonyan kivajazott jénai tálba.
A juhtúrót elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt és a finomra aprított metélőhagymát. Elkeverjük, majd a gombócok tetejére szedjük. (Ha nem szeretnénk azonnal megsütni, lefedve a hűtőbe tehetjük másnapig, így már csak a sütőbe kell betolni.)
200 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük az ételt.
Gőzgombóc, avagy Germknödel
Aki síelt már, annak nem kell bemutatni a gőzgombócot, ami eredetileg a dél-ausztriai konyhákból hódította meg a hüttéket. Bár meglehetősen rémisztően hangzik, hogy egy kelt tésztát még gőzölni is kell, ez a verzió mindenféle konyhai trükk nélkül kivitelezhető otthon is. Nem kell hozzá párolóbetét, csak egy jó nagy lábas, amiben egyszerre készítjük el a gombócokat - ráadásul a sütőben. A gombóc lelke az igazi, sűrű házi szilvalekvár, amit rummal keverünk el, hogy jól átmelegítsen. Egy jó zöldséglevessel előtte pedig nem csak a téli szezonban élvezhető, komplett ebédet ad - mutatja be a régió egyik nagy visszatérőjét a receptet szállító Piszke.
Gőzgombóc hozzávalók: (8 gombóchoz)
a tésztához:
40 dkg liszt
2 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
1 nagy tojás
1 citrom lereszelt héja
csipet só
4 dkg olvasztott vaj
a gőzöléshez:
7dl tej
7 dkg vaj
7 dkg cukor
a töltelékhez:
6 evőkanál sűrű szilvalekvár
6 evőkanál rum
a vaníliaszószhoz:
0,5 liter tej
2 tojás sárgája
4 dkg cukor
fél rúd vanília kikapart magja
1,5 dkg étkezési keményítő
díszíteni:
1 ek. porcukorral darált 2 ek. mák
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tej felét, egy kávéskanálnyit a cukorból, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzákeverünk egy keveset a lisztből, és 15 perc alatt letakarva felfuttatjuk.
A vaj kivételével hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját, 10 percig dagasztjuk, majd beledolgozzuk a vajat is. A lágy tésztát langyos helyen, letakarva háromnegyed órát kelesztjük.
Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 8 egyforma méretű gombócra osztjuk. A gombócokat kilapítjuk, a közepébe tesszük a rummal elkevert lekvárt, és erősen összecsippentjük a széleket, hogy ki ne folyjon majd a lekvár. Ezután szép kerekded gombóccá gömbölyítjük, és 10 percig kelni hagyjuk.
Addig a sütőt 175 fokra előmelegítjük, a tejet, vajat, cukrot összeforraljuk egy legalább 22-24 cm átmérőjű, vastagabb aljú lábasban, amit szorosan le is tudunk majd fedni.
A tűzről épp levett, forró cukros-vajas tejbe (minimum másfél centi legyen a folyadékszint) először beleengedünk egy kör alakú sütőpapírt, majd belehelyezzük a gombócokat, a tetejüket is meglocsoljuk a tejjel, a lábast szorosan lefedjük, és 30 percre betoljuk a forró sütőbe.
A vaníliaszósz hozzávalóit hidegen simára keverjük, és addig főzzük - pár percig kevergetve -, míg a szósz besűrűsödik.
A gombócokat melegen, a szósszal leöntve, mákkal megszórva tálaljuk.