Profi sós és édes gombócok otthon!

Számtalan ételből lehet gombócot készíteni. Mutatjuk a kedvenc sós és édes verziónkat.

Ismét eltelt egy év, újra itt az egyik kedvenc gasztronómiai témájú rendezvényünk, a Gourmet Fesztivál, amelynek slágere ezúttal a gombóc, a kaviár és a pezsgő lesz. Emlékeztek, tavaly főleg epres és mangalicás finomságokért álltunk sorba. A hétvégén ismét a Millenárison tudhatod meg, hogy mit hoznak ki a sokoldalú gombócból a programban résztvevő mesterek, de otthon is gyárthatsz a klasszikus paradicsomos húsgombócon át a hütték kedvencéig, a germknödelig mindenféle finomságot!

Nyári paradicsomos húsgombócok olaszosan

A receptgazda, Katuci szerint a kész paradicsomszószos gombócokat ropogós kérgű, belül puha zsemlébe tömve jó fogyasztani, de tésztával is kiválóan működik.

Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús (pl. felsál)

3 gerezd fokhagyma (lehetőleg új, a zöldje is mehet bele)

5 dkg parmezán / grana padano

40 dkg-os hámozott, kockázott paradicsom (akár konzervből)

1 szárzeller

2-3 ág friss bazsalikom

1 gombóc mozzarella

olívaolaj

só, bors

katuci2
Fotó: Dívány.hu / Katuci

Elkészítés:

A húst sóval, borssal, aprított fokhagymával, reszelt parmezánnal és 1-2 ág felcsíkozott bazsalikommal ízesítjük.

A masszából kis gombócokat gömbölyítünk. Egy vastag falú (lehetőleg sütőbe rakható) serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megsütögetjük benne a húsgombócokat. Épp csak kérget sütünk rá, nem itt készítjük el.

A pirult húsra öntjük a hámozott és aprított paradicsomot (persze friss is lehet), ezt is sózzuk és borsozzuk. A maradék bazsalikomot és a szárzellert is beletesszük.

A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a serpenyőt.

25 perc után kivesszük a zellert és a bazsalikomot (kevésbé finnyás gyerekekkel akár maradhat is). A tetejére tépkedjük a mozzarellát.

Visszatesszük még nagyjából 20 percre, amíg szépen megsül a sajt a tetején. A szaftja besűrűsödik, és a gombócok is teljesen átsülnek.

Juhtúrós krumpligombóc

Katuci szerint a krumpligombóc egy nagyon hálás étel, jól passzol a tartalmas levesekbe (a gombóclevesben vagy a gombalevesben is isteni), de akár mákkal megszórva is kitűnő. Ha túl sokat készítenénk a leveshez, vagy csak úgy magában nekiállnánk, érdemes feldobni egy nagy csokor snidlinggel és juhtúróval. Aki szereti, piríthat hozzá szalonnát is, a zsírjában meg is forgathatja a gombócokat, a szalonnát pedig a tetejére dobhatja.

Hozzávalók:

50 dkg főtt krumpli (60-70 dkg nyers krumplival számoljunk)

1 diónyi vaj

1 tojás sárgája

12 dkg liszt

25 dkg juhtúró

5 dl tejföl

1 nagy csokor snidling

katuci
Fotó: Dívány.hu / Katuci

Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzzük (sós vízben), lehúzzuk a héját, krumplinyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni.

A burgonyát összegyúrjuk a liszttel, egy kevés sóval, a tojássárgájával és a vajjal. Épp csak addig dolgozzunk vele, amíg összeáll a tészta. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk.

A gombócokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, és addig főzzük őket, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal átszedjük őket egy vékonyan kivajazott jénai tálba.

A juhtúrót elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt és a finomra aprított metélőhagymát. Elkeverjük, majd a gombócok tetejére szedjük. (Ha nem szeretnénk azonnal megsütni, lefedve a hűtőbe tehetjük másnapig, így már csak a sütőbe kell betolni.)

200 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük az ételt.

Gőzgombóc, avagy Germknödel

Aki síelt már, annak nem kell bemutatni a gőzgombócot, ami eredetileg a dél-ausztriai konyhákból hódította meg a hüttéket. Bár meglehetősen rémisztően hangzik, hogy egy kelt tésztát még gőzölni is kell, ez a verzió mindenféle konyhai trükk nélkül kivitelezhető otthon is. Nem kell hozzá párolóbetét, csak egy jó nagy lábas, amiben egyszerre készítjük el a gombócokat - ráadásul a sütőben. A gombóc lelke az igazi, sűrű házi szilvalekvár, amit rummal keverünk el, hogy jól átmelegítsen. Egy jó zöldséglevessel előtte pedig nem csak a téli szezonban élvezhető, komplett ebédet ad - mutatja be a régió egyik nagy visszatérőjét a receptet szállító Piszke.

Gőzgombóc hozzávalók: (8 gombóchoz)

a tésztához:

40 dkg liszt

2 dl langyos tej

1,5 dkg friss élesztő

3 dkg cukor

1 nagy tojás

1 citrom lereszelt héja

csipet só

4 dkg olvasztott vaj

a gőzöléshez:

7dl tej

7 dkg vaj

7 dkg cukor

a töltelékhez:

6 evőkanál sűrű szilvalekvár

6 evőkanál rum

a vaníliaszószhoz:

0,5 liter tej

2 tojás sárgája

4 dkg cukor

fél rúd vanília kikapart magja

1,5 dkg étkezési keményítő

díszíteni:

1 ek. porcukorral darált 2 ek. mák

piszke
Fotó: Dívány.hu / Piszke

Elkészítés:

A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tej felét, egy kávéskanálnyit a cukorból, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzákeverünk egy keveset a lisztből, és 15 perc alatt letakarva felfuttatjuk.

A vaj kivételével hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját, 10 percig dagasztjuk, majd beledolgozzuk a vajat is. A lágy tésztát langyos helyen, letakarva háromnegyed órát kelesztjük.

Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 8 egyforma méretű gombócra osztjuk. A gombócokat kilapítjuk, a közepébe tesszük a rummal elkevert lekvárt, és erősen összecsippentjük a széleket, hogy ki ne folyjon majd a lekvár. Ezután szép kerekded gombóccá gömbölyítjük, és 10 percig kelni hagyjuk.

Addig a sütőt 175 fokra előmelegítjük, a tejet, vajat, cukrot összeforraljuk egy legalább 22-24 cm átmérőjű, vastagabb aljú lábasban, amit szorosan le is tudunk majd fedni.

A tűzről épp levett, forró cukros-vajas tejbe (minimum másfél centi legyen a folyadékszint) először beleengedünk egy kör alakú sütőpapírt, majd belehelyezzük a gombócokat, a tetejüket is meglocsoljuk a tejjel, a lábast szorosan lefedjük, és 30 percre betoljuk a forró sütőbe.

A vaníliaszósz hozzávalóit hidegen simára keverjük, és addig főzzük - pár percig kevergetve -, míg a szósz besűrűsödik.

A gombócokat melegen, a szósszal leöntve, mákkal megszórva tálaljuk.

Mustra