"Az illóolajokat általában úgy ismerik, hogy finom illatot lehet velük varázsolni a térben, de kevesen tudják, hogy a konyhában is helye lehet. Finom leveseket, salátákat, smoothie-kat, süteményeket varázsolhatunk segítségükkel. Egy igazi kaland velük főzni, mert ezek a parányi aromamolekulák felhangolják az ételt. Egy-két csepp, és valami egészen más ízvilág áll össze!" – állítja Feller Adrienne illóolaj mester. A fentiek szellemében most egy olyan illóolajokkal turbózott levest mutat be, ami átsegít ezen a pár rusnya napon ami hátra van az igazi tavaszig. A hozzávalókat a videó alatt találod.
Gyömbéres édesburgonya leves (4 személyre):
4 db édesburgonya
1 db nagyobb zellergumó
3 szép zellerszár
1 csokor petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál kókusztej
1 tk kurkuma
2 csepp gyömbér illóolaj
1 csepp feketebors illóolaj
3 evőkanál olívaolaj
Az édesburgonyát, a zellergumót és a fokhagymát megpucoljuk, majd olívaolajon kissé megfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a kurkumát, újra megkavarjuk, hogy a fűszer elegyedjen az olívaolajjal. Ezután felöntjük vízzel, hozzáadjuk a zellerszárat és a petrezselymet és megsózzuk, majd hagyjuk megfőni.
Elkeverjük a 2 csepp gyömbért és az egy csepp feketeborsot a kókusztejjel és hozzákeverjük a megpuhult zöldségleveshez. Az egészet összeturmixoljuk, ha szükséges tovább higítjuk vízzel.
A tányérba helyezve a tetejét picit meglocsolhatjuk egy mokkáskanál tökmagolajjal és díszíthetjük petrezselyemlevéllel.
Fontos!
"Ahhoz, hogy biztonsággal használhassuk főzéshez az illóolajokat, csak olyan helyről szabad megvásárolni, ahol garantált a minőség, mert nagyon sokszor hamisítják. A másik szabály, hogy az illóolaj nagyon intenzív, erős anyag, ezért a kevesebb több!" – figyelmeztet a szakértő.