Minden, amit a pizzáról tudni akartál: a tökéletes sajttól a melegítésig

Legszívesebben reggelire is pizzát ennél? Sajnálod kidobni a maradékot? Vagy csak egy kis boldogságra vágysz? Elmondjuk, hogy mit kell tenned, ha a válaszod mindegyik kérdésre igen.

Te is pizzaimádó vagy? Segítünk, hogy hogy hozd ki a szeletedből mindig a maximumot.

1. Egyem, ne egyem? 

Te is felejtetted már a maradék pizzát a konyhapulton egy jól sikerült házibuli után? Bizalmatlanul két ujjad közé csippentetted, szaglásztad és kerested rajta a nyomokat – vajon ehető még? Benjamin Chapman élelmiszerbiztonsági szakember szerint az egynapos pizzának még bátran nekiállhatunk, mivel a sült tészta és sajt túl száraz, a paradicsomszósznak pedig túl magas a savtartalma ahhoz, hogy megtelepedjenek rajta a baktériumok. 

shutterstock 1021885834

Jenő, a szerkesztőségi pizzaszeletünk például nemrég ünnepelte első szülinapját, és korához képest még mindig remekül festett, bár megenni már nem annyira akartuk volna. Az egynapos pizzádat viszont ezek szerint nyugodtan megeheted, a feltétet viszont mindig vedd figyelembe: a tenger gyümölcseit például jobb, ha inkább elengeded.

2. Produktív pizzázás

Egy jó főnök tudja, hogy mivel motiválhatja az alkalmazottait – dicsérettel és pizzával. Dan Ariely tanulmánya szerint a ropós tészta, az olvadt sajt és az oregánó illatának ígérete egy hosszú nap után felpörgeti a gép fölött gubbasztó irodai alkalmazottakat.

3. Az endorfinbomba

Egy kis boldogságra vágysz? Dobd fel magad pizzával! A The Journal of Neuroscience talmánya szerint egy szelet pizza elfogyasztása opioidot szabadít fel az agyban, vagyis hasonlóképpen hat ránk, mintha alkoholt fogyasztanánk – természetesen a káros hatások nélkül. Sőt, kedvenc olasz ételünk több endorfint termel, mint egy pohár Pina Colada.

4. Te mit reggelizel?

Te mivel kezded a reggelt? A dietetikus Chelsey Amer szerint bátran lecserélheted a müzlit pizzára, ugyanis – bármilyen meglepő – mindkét étel ugyanannyi kalóriát tartalmaz, a pizza azonban sokkal gazdagabb fehérjékben, ami segíthet, hogy átvészeld a délelőttöt.

5. A legjobb pizzasajt

Ha szoktál házi pizzát készíteni, te is biztosan törekszel arra, hogy a pizza lelkéből, a sajtból a legtöbbet hozd ki. A Mental Floss cikke szerint tudósok egy csoportja a sajtok sütési tulajdonságait vizsgálta, és arra jutott, amire az olasz szakácsok biztosan ősidőktől fogva evidenciaként tekintenek, hogy a mozzarella teszi a jó pizzát.

shutterstock 1023399505

6. Felmelegítve nem csak a káposzta jó

Felejtsd el a mikrót! Alkalmazd Christine Gallary gasztroblogger technikáját, és a maradék pizzád friss és ropogós lesz. Tedd a szeletet egy serpenyőbe, rakj rá fedőt, és hagyd magára hat percre közepes lángon a gáztűzhelyen.

7. Egy pohár víz

Ha mégis a mikró mellett döntenél, tegyél egy pohár vizet a pizza mellé, amikor felmelegíted, így nem puhul meg a tésztája.

Mustra