Útmutató és kisszótár top éttermekhez: amuse bouche-tól veloutéig

Olvasási idő kb. 12 perc

Jól lehet egyáltalán lakni egy fine dining étteremben? Minek adjak ki egy kisebb vagyont néhány falat ételért? Ciki ha nem értem az étlapot? A szakértő megmondja.

Chateaubriand, carpaccio, consommé – mi a közös ezekben a szépen csengő idegen szavakban? Mind a fine dining stílus fontos részei. "Nincs semmi baj a manapság divatos bisztró konyhával sem, egy ilyen helyen az ételek egyszerűek, jók, gyorsan elkészülnek. De egy fine dining vacsora egészen más. Az egyik csak egy étkezés, a másik viszont maga az esti program. A fine dining nagyobb élményt ad" – mondja a budapesti Baraka étterem tulajdonosa, David Seboek, aki már régi motoros a szakmában, a főváros első ilyen stílusú éttermei közt nyitottak meg 2001-ben. 

Így süss olyan kenyeret, mint a csúcséttermekéÍgy süss olyan kenyeret, mint a csúcséttermeké

A menő éttermekben valahogy még a kenyér és a vaj is sokkal jobb, mint otthon. Süss úgy, mint ők!

Tovább olvasom
David Seboek a Baraka bárjában mesélt nekünk
David Seboek a Baraka bárjában mesélt nekünkKaszás Tamás / Dívány

Akkoriban még újdonságnak számított Budapesten egy ilyen hely, ma szerencsére ez nincs így. Ennek ellenére elég sokan idegenkednek még mindig a műfajtól: félnek, hogy nem laknak jól, hogy nem értik a sok flancos kifejezést, és az egész étkezés koreográfiáját. Ezért a Baraka étterem szakértői úgy gondolták, összeszedik nekünk a műfaj és stílus legfontosabb kifejezéseit, hogy ha kedvet kapsz egy fancy étteremhez, semmi ne tarthasson vissza a kipróbálásától (na jó, max. a pénztárcád beltartalma).

Mi az a fine dining? 

"Exkluzív étkezés, vendégközpontú szervizzel, rendhagyó ízkombinációkkal, izgalmas textúrákkal, színekkel, illatokkal, fogásokhoz párosított borokkal, magas minőséggel. Ha betérsz egy ilyen étterembe, onnantól egy igazán mámoros, békebeli két-három óra következik. Nem csak egyszerűen jön, eszik és megy a vendég, hanem egy emlékezetes gasztronómiai élményben van része" – mondja a Baraka étterem szakértője.

Az étterembe érkezéskor

Kezdjük az elején: "amikor megérkezel, valószínűleg a személyzet egyik fontos tagja, a kedves és udvarias maître d' hotel fogad és kísér az asztalodhoz. Ezt követően jöhet az apéritif kiválasztása. Annak, aki a klasszikus ízeket szereti, a champagne, vermouth, sherry, Campari, prosecco, cava lehet jó választás, de ha van kedved, a bartender ajánlását is kikérheted, hogy ő milyen apéritif koktélt keverne ami megfelel az ízlésednek" – magyarázza a szakértő.

8 sörös-boros-pálinkás tévhit, amit talán te is bevettél8 sörös-boros-pálinkás tévhit, amit talán te is bevettél

Sörre bor bármikor, borra sör meggyötör? Szakértővel szedtük össze a leggyakoribb piás tévhiteket.

Tovább olvasom

Most, hogy a kezedben az aperitif, előkerül az étlap, amiről választhatsz á la carte, vagy dönthetsz a kóstolómenük mellett. Bon appétit! 

Menütípusok

Á la carte: Francia kifejezés, szó szerinti jelentése ‘a menükártya szerint'. Minden fogás külön, egyéni árral szerepel az étlapon.

Set Menu: A legkisebb, így fine dining mércével a legköltséghatékonyabb menü összeállítás, amely általában három fogást takar.

Menu Prestige/Kóstoló menü/ Degusztációs menü: Az étterem által összeállított menüsor egy fix összegért. A kóstoló menü fogásai a nevéből adódóan nem azonosak az á la carte fogások méreteivel, kisebbek.

Fine dining kisszótár

A top éttermek étlapjai hemzsegnek az idegen (többnyire francia) szavaktól, kisszótárunk segítségével könnyebben boldogulsz majd. Ami még fontos, hogy ne érezd magad hülyén, ha valamit nem értesz (akár az étel nevét, akár az elfogyasztás módját), kérdezz bátran, a személyzet azért van ott hogy segítsen.

A Baraka tulajdonosa szerint semmit nem ciki megkérdezni, főleg, mert sokszor annyira szokatlanul vannak tálalva az éltelek, hogy az lenne a furcsa, ha mindenki egyből tudná magától, hogy hogyan fogjon hozzá az elfogyasztásukhoz. Ráadásul, az ilyen éttermekben kifejezetten arra tréningezik a pincéreket, hogy mindenben tudjanak segíteni, és általában örülnek is az érdeklődésnek. 

15 étterem, ahol túlgondolták a tálalást15 étterem, ahol túlgondolták a tálalást

Jégtenyér, zselatincipő, guillotine, kutyatál: elképesztő, mit ki nem találnak az éttermek, ha tálalásról van szó.

Tovább olvasom

De most komolyan: jól fogok én ott lakni?

Mielőtt belemerülnénk az egyes ételek és technikák idegen neveibe, egy kérdést mindenképp tisztáznunk kell: jól fogsz lakni az apró fogásoktól? Van értelme egy zsák pénzt ott hagyni, hogy aztán korgó gyomorral távozz?

"Előfordul, hogy nem értik, az ilyen éttermekben miért olyan kicsik az adagok. Az emberek általában a szemükkel esznek, és egyszerre lehet, hogy tényleg kevésnek tűnik ami a tányéron van. De egy kóstolómenü hat-tíz fogásból áll, rengeteg ízt lehet megkóstolni egy vacsora alatt, és pont jól lehet lakni. Minden menü összeállításánál odafigyelünk, mennyi hús, mennyi zöldség  van a tányéron, nem megy haza éhesen senki.

A minőségi alapanyagokat pedig meg kell fizetni, azért drága egy ilyen vacsora, de például egy hasonló kategóriájú londoni vagy párizsi helyhez képest mi kifejezetten olcsók vagyunk" – magyarázza David Seboek. (A Baraka hatfogásos kóstolómenüje borpárosítás nélkül 27 900 forintba kerül, borokkal együtt pedig 49 900 vagy 69 900 forint lehet.)

Amuse bouche-tól a veloutéig

Amuse bouche (ejtsd: áműz bus) – Egy vagy több köszöntő falatka, amelyet a hely ajándékoz a vendégnek az étkezést megelőzően.

A Barakában például ezzel a kompozícióval üdvözlik a vendéget (a zöld és bordó leveleket lehet megenni róla)
A Barakában például ezzel a kompozícióval üdvözlik a vendéget (a zöld és bordó leveleket lehet megenni róla)Kaszás Tamás / Dívány

Blue (ejtsd: blú)– Olyan steak, amit kevesebb ideig sütnek, mint a rare (félig sült) változatot. Mindkét oldalát épphogy, csak tíz másodpercig sütik, így a hús belül közepén hideg, nyers marad.

Cannon (ejtsd: kánnon)–A bélszín szeme minden zsírtól ‘megtisztítva'. A bárány vagy őzhús legsoványabb és legomlósabb metszete.

Carpaccio (ejtsd: kárpáccsó) – Az eredeti recept a nagyon vékonyra szeletelt nyers marhahúst jelentette mustár mártásban, ahogy a velencei Harry's Bar-ban szolgálták fel. Napjainkra viszont a jelentése bővült és vékonyra szeletelt halra vagy zöldségre is használhatjuk.

6 gyönyörű nyaralóhely, ahol nem látnak szívesen6 gyönyörű nyaralóhely, ahol nem látnak szívesen

Nem azért, mert nem vendégszeretők a helyiek, hanem mert túl népszerű az otthonuk.

Tovább olvasom
shutterstock 330219134

Chateaubriand (ejtsd: sátobrian)– Több meghatározás is létezik; általánosan egy finom metszetét jelöli a bélszín javának. Két fő részére szervírozva.

Compote (ejtsd: kompot)– Párolt gyümölcs szirupban, általában desszertek eleme.

Confit (ejtsd: konfi)– Lassan sült hús, amelyet saját zsírjában sütnek. Legtöbbször kacsa.

Consommé (ejtsd: konszommé)– Egy nagyon tiszta, átszűrt erőleves, amely nem tartalmaz mást.

shutterstock 727080781

Coulis (ejtsd: kuli) – Sűrű, selymes, pürésített és szűrt zöldség- vagy gyümölcsszósz. Az 1980-as években rendkívül népszerű technika volt.

Digestif (ejtsd: dizsesztif)– Alkoholtartalmú ital, amelyet kifejezetten az étkezés lezárásaként szolgálnak fel. Olyan alapszeszek vagy koktélok, amelyek az emésztést segítik. Ilyen ital például a whisky, limoncello, grappa, brandy, cognac vagy armanac.

9 érdekesség, amit megtudtunk a Gourmet Fesztiválon9 érdekesség, amit megtudtunk a Gourmet Fesztiválon

Május 18-án kezdődött, és egész hétvégén tart az ország legjelentősebb gasztrofesztiválja, a Gourmet. Az első napon kint jártunk, mesélünk.

Tovább olvasom

En Papillote (olaszul Al cartoccio) (ejtsd: an pápijjot és ál kártoccso) – Sütési technika, amelyben az étel speciálisan egy lezárt tasakban vagy zsírpapírban sül megtartva így a saját kisülő leveit.

Entrecôte (ejtsd: antrökot) – Prémium szelete a marhahúsnak, a borda mellől.

Filet mignon (ejtsd: filé minyon) – A marhabélszín javának kisebb végéből kivágott része. Rendkívül lágy.

Florentine steak (ejtsd: florantin szték)– Csúcsminőségű steak chianina borjúból, amelyet 5-6 napig lógatnak. Faszénen grillezik, sóval fűszerezik, olívolajat pedig szigorúan a tűzről levéve tesznek a húsra. Egy vastagabb, nagyobb, többnyire félig sült szelet.

Flambé (ejtsd: flambé) – Főzési technika, amelyben alkoholt (többnyire brandy-t vagy cognac-ot) adnak a forró serpenyőhöz, amely ezáltal lángra lobban. Steak, banán vagy palacsinta közkedvelt sütési technikája.

Foie gras (ejtsd: foá grá) – Speciálisan hízlalt liba vagy kacsa mája. Gyakori tálalási formái: mousse, parfait, pâté vagy serpenyőben sült.

Profitól lestük el, hogyan lesz tökéletes a kacsasültProfitól lestük el, hogyan lesz tökéletes a kacsasült

A tökéletes kacsasült sütőben és serpenyőben készül, az egyik menő budapesti étterem séfje mutatja meg, pontosan hogyan.

Tovább olvasom
shutterstock 227446927

Fricassée (ejtsd: frikásszé)– Leginkább csirke vagy szárnyas, de lehet borjú is. A húst darabokra vágják, lisztbe forgatják, ezután vajban vagy olajban gyorsan átforgatják (sauté), majd zöldségek levével, hozzáadott borral megfőzik. Számtalan változatban létezik. A fricassée a pörkölt lágyabb, könnyedebb változata.

Fúzió – Megkerülhetetlen kifejezés a fine dining éttermekben. A fúzionálás különböző, egymással harmonizáló vagy épp meglepő ízkombinációkat létrehozó eljárás, amely eltérő technikák, összetevők és konyhák kreatív ötvözését takarja.

Ganache (ejtsd: gánáss)– Csokoládéból készülő bevonat/mártás.

Gremolata (ejtsd: gremoláta) – Olasz köret nyers, finomra vágott fokhagymával, petrezselyemmel valamint citrom héjával. Többnyire lassan készülő, párolt húsokat permetezik, fröccskölik le vele, ilyen például az osso bucco is, de kiváló kiegészítője hal-és szárnyasételeknek is.

10 étel amit ne hagyj ki, ha Olaszországban nyaralsz10 étel amit ne hagyj ki, ha Olaszországban nyaralsz

Valahogy mindig pizzát vagy spagettit eszel az olasz nyaraláson? Rengeteg ízélményről lemaradsz, ha sosem próbálsz mást.

Tovább olvasom

Julienne (ejtsd: zsülien) – Francia kifejezés a szinte gyufaszál vékonyságra vágott zöldségek kifejezésére.

Jus (Au jus) (ejtsd: zsü, ó zsü)– Francia jelentése egyszerűen levet jelent, a konyhában legtöbbször a sült húsok saját zsírjából keletkező levét, jus-t értik, amelyet sokszor használnak a későbbiek folyamán a serpenyőben is.

Millefeuille (ejtsd: millföjj) – Szó szerinti jelentésében ‘ezer lapos', amely ehhez a desszerthez a cukrászok által használt, a krémek között elhelyezett rétegeket jelöli.

shutterstock 512117833

Noisette vaj (beurre noisette) (ejtsd: börr názett) – Épp, hogy barnás (nem égetett), sótlan vaj.

Osso bucco (ejtsd: osszo bukko) – Milánói specialitás, amely szó szerint lyukas csontot jelent, egy vastag borjú lábszár szelet. Sütés közben a hús leve az üregen át folyik, innen ered maga az étel neve. Gyakran tálalják gremolata-val.

Parfait (ejtsd: párfé)– A parfé lehet sós vagy édes, számtalan változata létezik. A hagyományos francia értelmezésében a textúrája egyenletes, amelyben az összetevők rétegezve jelennek meg. Az édes parfé Franciaországban egy fagyasztott desszert, amely tojást, tejszínt, cukrot és ízesítést takar, formába öntve, vágható alakban. Ezzel szemben az amerikai parfé sokkal inkább tejszínes fagyiköntöst takar gyümölcsökből, valamint különböző krémekből készült fagylaltokkal a belsejében. Gyakori sós változata a kacsa- és a nyúlparfé.

Pavé (ejtsd: pávé)– Szó szerint macskakövet jelent. A kifejezés az ételek négyzetes vagy négyszögletű formájára utal a tálalás során, legyen az sós vagy édes.

Petit fours (ejtsd: pöti fur) – Apró sütemények és kekszek, a kávé mellé szervírozva.

Reduction (ejtsd: rédükszion) – Egy folyékony összetevő ízeinek intenzív kinyerésére szolgáló technika, amelyet hirtelen forralással érnek el. Redukció alapjaként szolgálhat, pár példával: alaplé, bor, tejszín, ecet.

Rémoulade (ejtsd: rémulád): Majonéz alapú mártás zöld fűszerekkel, mustárral és kaprival. Rengeteg változatban létezik.

Majonézek tesztje: az ár nem arányos a minőséggelMajonézek tesztje: az ár nem arányos a minőséggel

Tesztünk váratlan eredményt hozott: a talán legnagyobb név az utolsó helyen végzett, míg a győzelmet egy olcsóbb, sajátmárkás termék szerezte meg.

Tovább olvasom
shutterstock 215723755

Rouille (ejtsd: rujj)– Olívaolaj, kenyérmorzsa, fokhagyma, tojássárgája, sáfrány, cayenne bors valamint chili felhasználásával készülő mártás, amely különösel jól harmonizál a halételekkel valamint hallevesekkel.

Tudj meg mindent a fűszerekről!Tudj meg mindent a fűszerekről!

Hogyan leszel egészségesebb a fűszerektől, hogyan tárold őket, és melyiket melyikkel tudod helyettesíteni?

Tovább olvasom

Sauce vierge (ejtsd: szosz vierzs)– Más néven a „szűz szósz”. Olívaolaj, citromlé, összevágott paradicsom és bazsalikom felhasználásával készül.

Semifreddo (ejtsd: szemifreddó) – Olasz szó szerinti fordításában „félig hideget” jelent. Hűtött vagy enyhén fagyos desszerteket illetően használják, legyen szó süteményről, fagylaltról vagy sodóról.

Shank (ejtsd: senk) – Lábszárhús szelet borjú, birka vagy bárány húsból.

Tartare (ejtsd: tartár) – Finomra vágott nyers húsból vagy halból készülő étel, melynek alapja legtöbbször steak, őz, tonhal vagy épp lazac.

Jéghideg sárgadinnye leves, hűsítő lazactatár, málnaparfé: könnyű receptek hőhullám idejéreJéghideg sárgadinnye leves, hűsítő lazactatár, málnaparfé: könnyű receptek hőhullám idejére

A dög melegben biztosan senkinek nincs kedve hosszan pepecselni a konyhában, a forrón gőzölgő ételek pedig garantáltan tiltólistásak mindenkinél.

Tovább olvasom

Tempura (ejtsd: tempura) – Japán sütési technika.

Terrine (ejtsd: terrin)– A terrine hasonlít a pâtéhoz (más néven pástétomhoz), egy lényegi különbséggel a két étel között: a terrine főtt változatában is tartalmazza az alapul szolgáló ételt finom kéreg gyanánt.

shutterstock 498346789

Velouté (ejtsd: völuté) – Egy világos szósz, amely legtöbbször csirkéből vagy tengeri ételek alaplevéből készül francia rántás, azaz vaj és liszt keverékének (roux) hozzáadásával. Kis tejszín és fűszer hozzáadásával már tálalható is.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • Testem
Észrevétlenül öregít, ha ebből a vitaminból keveset fogyasztasz
Észrevétlenül öregít, ha ebből a vitaminból keveset fogyasztasz

Kevesen ismerik ezt a vitamint, de ha hiányt szenvedsz belőle, az gyorsítja az öregedést, és növeli a szív- és érrendszeri problémák esélyét.

március 16., 06:30

  • Önidő
Máig rejtély, hogyan alakult ki ez a tó: néhány éve még alig tudott róla valaki
Máig rejtély, hogyan alakult ki ez a tó: néhány éve még alig tudott róla valaki

A rejtélyes tónak nem csak egy titka van.

március 15., 16:00

  • világom
Így még sosem láttad Velencét: ez a város 2000 éves titka
Így még sosem láttad Velencét: ez a város 2000 éves titka

Ismert a technológia, elképzelni mégis nehéz a velencei építészetet. Ez a kép most segít: így néz ki a víz alatt a város.

március 15., 16:45

  • Édes otthon
Hatalmas pusztítást okoz ez a védett állatfaj Magyarországon
Hatalmas pusztítást okoz ez a védett állatfaj Magyarországon

Országszerte akár több, mint 10 ezer is élhet a védett állatokból, de már 2-3 példány is hatalmas kárt tud okozni.

március 15., 17:30

  • világom
Egykor az ország szuperútja volt, ma már az erdőtől sem látszik
Egykor az ország szuperútja volt, ma már az erdőtől sem látszik

Hihetetlen, hogy mivé lett az országút e szakasza.

március 15., 18:30

  • életem
„A gyerekvédelemben élőknek egy jó felnőttre lenne szüksége”
„A gyerekvédelemben élőknek egy jó felnőttre lenne szüksége”

Gyakran sütik rá a zacis és kóteres bélyeget a gyerekvédelemben felnövő fiatalokra. Esélyeikről Bárnai Árpád szociális szakemberrel beszélgettünk.

március 15., 15:10

  • Offline
Eladó a kísértetkastély, ahol a Betty nevű szellemmel lehet együtt élni
Eladó a kísértetkastély, ahol a Betty nevű szellemmel lehet együtt élni

Bárki megvehet egy kastélyt, amelyben szellem kísért.

március 15., 19:30

  • Testem
10 évvel előre jelezheti a Parkinson-kórt ez a korai tünet
10 évvel előre jelezheti a Parkinson-kórt ez a korai tünet

Egyes kutatók szerint a kevésbé közismert tünet annak is a bizonyítéka, hogy honnan indul el a betegség a szervezetben.

március 16., 06:00

  • Offline
Ezt kérik utolsó vacsorára a halálraítéltek
Ezt kérik utolsó vacsorára a halálraítéltek

A börtönben a halálraítéltek néha igazán furcsa kéréssel állnak elő, ha az utolsó vacsoráról van szó.

tegnap, 20:00

  • Édes otthon
Ezek a legpiszkosabb helyek a hálószobában
Ezek a legpiszkosabb helyek a hálószobában

Tisztának tűnhet a hálószoba, de sokszor ez csak a látszat, és tele van szennyeződésekkel. Ezek a legkoszosabb részek, és így tisztíthatod őket.

március 15., 19:00

  • Offline
Nehéz ünnepi kvíz: mindent tudsz március 15-ről?
Nehéz ünnepi kvíz: mindent tudsz március 15-ről?

Kvízünkben ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit tudsz március 15-ről.

március 15., 06:46

  • Mindennapi
Továbbra is munkát vállalnak: így élnek a nyugdíjasok Magyarországon
Továbbra is munkát vállalnak: így élnek a nyugdíjasok Magyarországon

Családi segítség, munka, sok nyugdíjas dolgozik Magyarországon.

március 16., 07:46

  • világom
Ebben a faluban senki nem lehet beteg: megtiltotta a polgármester
Ebben a faluban senki nem lehet beteg: megtiltotta a polgármester

Egy falu polgármestere megtiltotta, hogy bárki beteg legyen. Súlyos oka volt rá.

március 15., 13:36

  • Testem
Ha ilyen a vérképed, megérheted a 100. születésnapodat
Ha ilyen a vérképed, megérheted a 100. születésnapodat

Ez a 4 érték a laboreredményben kiemelten fontos a várható élettartam szempontjából.

március 16., 07:26

  • Offline
Egy miniszter életét fura fóbiája teszi kényelmetlenné: egy gyümölcstől retteg
Egy miniszter életét fura fóbiája teszi kényelmetlenné: egy gyümölcstől retteg

Szokatlan fóbiában szenved egy miniszter, nem tud egy gyümölcs közelébe menni.

március 15., 14:36

  • életem
Komoly veszélynek teszed ki magad, ha felteszed ezt a kérdést a családodról
Komoly veszélynek teszed ki magad, ha felteszed ezt a kérdést a családodról

Ha érintett vagy, semmit nem tehetsz ellene, teljesen jogszerű az eljárás.

március 16., 08:06

  • világom
Kiszámolták: ekkor látható a legnagyobb eséllyel a Loch Ness-i szörny
Kiszámolták: ekkor látható a legnagyobb eséllyel a Loch Ness-i szörny

A Loch Ness-i szörnyet sokan szeretnék látni, kutatók most megmondták, mikor érdemes próbálkozni.

március 15., 14:00

  • Offline
Nagy földrajzi kvíz: melyik hegységben található Istállós-kő?
Nagy földrajzi kvíz: melyik hegységben található Istállós-kő?

Kvízünkben ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered Magyarország hegységeit.

március 16., 06:46

  • Testem
Ez az alvási szokás Alzheimer-kór jele is lehet
Ez az alvási szokás Alzheimer-kór jele is lehet

A helytelen alvási szokásoknak számos következménye lehet, most meglepő összefüggést találtak a nem megfelelő alvás és az Alzheimer-kór között.

március 15., 06:30

  • Testem
Hatástalan lehet vitamint szedni, ha nem tartod be a 30 perces szabályt
Hatástalan lehet vitamint szedni, ha nem tartod be a 30 perces szabályt

Nem mindegy, milyen itallal veszed be a reggeli vitamint, lehet, hogy alig hasznosul belőle valami. Ezekre figyelj, hogy tényleg hasson.

március 15., 07:26

  • Offline
Bámulatos változás zajlik a Föld belsejében anélkül, hogy tudnál róla
Bámulatos változás zajlik a Föld belsejében anélkül, hogy tudnál róla

A tudósok most arra keresik a választ, hogy a változások milyen hatással lehetnek bolygónk hosszú távú fejlődésére.

március 15., 10:06

  • világom
Ez lehet a világ legfélelmetesebb autóútja: ha megnézed a videót, egyet fogsz érteni
Ez lehet a világ legfélelmetesebb autóútja: ha megnézed a videót, egyet fogsz érteni

Kezdetnek elég videón megnézned ezt a brutális autóútszakaszt. Ha erőt gyűjtöttél, élőben is végigmehetsz rajta.

március 15., 08:06

  • Offline
Emancipáció a Rákosi-korban: Gyertek lányok traktorra!
Emancipáció a Rákosi-korban: Gyertek lányok traktorra!

A traktoron dolgozó lány képe a Rákosi-kor nemi egyenjogúságának egyik fontos jelképe lett.

március 15., 11:10

  • életem
4 meglepő dolog, amiért elvehetik a jogosítványod
4 meglepő dolog, amiért elvehetik a jogosítványod

Nemcsak a volán mögött ülve veszíthetjük el a jogosítványunkat, ha közlekedés közben szabályt szegünk.

március 15., 08:20

  • világom
Ettől a magyar férfitól tudta meg a világ, mi zajlik a kommunista kényszermunkatáborban
Ettől a magyar férfitól tudta meg a világ, mi zajlik a kommunista kényszermunkatáborban

A recski munkatáborból egyedül Michnay Gyulának sikerült Nyugatra szöknie: négykézláb tapogatózva kerülgette a taposóaknákat.

március 15., 08:50

  • Testem
Két vitamin, amire mindenképp szükséged van a tavaszi fáradtság ellen
Két vitamin, amire mindenképp szükséged van a tavaszi fáradtság ellen

És nem is akárhogy és akármennyit ajánlatos bevenni.

március 15., 12:40

  • életem
Elmossa az eső az ünnepet? Kiderült, mikor állhat el
Elmossa az eső az ünnepet? Kiderült, mikor állhat el

Akár 20 mm csapadék is leeshet az ország nagy részén ma. Az is kiderül azonban, mikor áll majd el.

március 15., 07:45

  • életem
10 dolog, amit soha ne csinálj étteremben: azonnal elásod vele magad
10 dolog, amit soha ne csinálj étteremben: azonnal elásod vele magad

Íme egy összefoglaló arról, mit szabad egy étteremben, és mi az, amit semmiképpen ne csinálj, ha jót akarsz.

március 15., 11:40

  • Offline
Tragikusan halt meg a lány, akit anyja a világ legtökéletesebb nőjének nevelt
Tragikusan halt meg a lány, akit anyja a világ legtökéletesebb nőjének nevelt

Az anya egy pszichiátriai intézetben hunyt el 22 évvel lánya tragikus halála után.

március 15., 12:10

  • világom
Így néz ki belülről a világ egyik legszokatlanabb épülete
Így néz ki belülről a világ egyik legszokatlanabb épülete

Sokakat régóta izgat, milyen lehet a világ egyik legérdekesebb formájú épületének a belső elrendezése. Most végre te is beleláthatsz.

március 15., 09:06

Érdekességek