Szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne jelenne meg valami forradalmi új bizonyíték, tény, válasz, állítás az olajokkal/zsiradékokkal kapcsolatban. Akár növényi vagy állati eredetű, akár megesszük, akár magunkra kenjük, megannyi hit és tévhit kering a hatásukról.
Ha ráguglizunk, rengeteg információt kapunk, de ember legyen a talpán, aki a sokszor ellentétes értekezéseken ki tud igazodni: melyiknek higgyek, melyik igaz?
Ezért úgy döntöttünk, néhány hetente veszünk egy olajfajtát, majd Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozástudományi szakember segítségével körbejárjuk a témát, és megtanuljuk, melyik olaj mire is jó igazából. Nézzük az másodikat, az olívaolajat!
Ha arra is kíváncsi, mit kell tudni a kókuszolajról, itt megtalálja.
Az olívaolaj
Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból - általában - mechanikai úton (préseléssel) előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója.
Az olívaolaj a szívvédő hatású mediterrán diéta részeként lett egyre ismertebb és népszerűbb, ma már nem csak a tradicionális olívatermő vidékeken (pl. Spanyol- vagy Görögországban), hanem szerte a világon fogyasztják.
Egészségügyi hatások
Extra szűz, szűz, finomított, pomace - mit jelent ez?
Az előállítás módja szerint többféle olívaolajat különböztetünk meg, ezeknek nem csak az összetétele, felhasználása, hanem az egészségügyi hatása is különbözik. A csavar ott van, hogy ez önmagában még keveset jelent, az egyes kategóriákon belül is elképesztő minőségi-, íz- és árkülönbségek vannak.
- Extra szűz olívaolaj: előállításához mechanikus úton, hidegen sajtolják az olajat, sem kémiai behatások, sem magas hőmérséklet nem alkalmazható. A préselési folyamat során az olívacefre hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-t (=hidegen sajtolt felirat az üvegen). A fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók sajtolását, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés lerontja az olaj minőségét, többek között a savtartalmat is negatívan befolyásolja. Az extra szűz olívaolajok esetében jogszabály rögzíti, hogy a szabad zsírsavak részaránya – vagyis a savtartalom – nem lehet több, mint 0.8%.
- A szűz olivaolajjal nem nagyon találkozunk a boltok polcain,ez hasonlóan készül, mint az extra szűz, csak az olajbogyó kezelése és sajtolása során nem kell olyan szigorú kritériumoknak megfelelni, ezért az így préselt olajnak a savtartalma magasabb – de legfeljebb 2%, íze kevésbé karakteres, mint az extra szűzé.
- Olivaolaj/finomított olívaolaj/lampante. A hideg extrakciós eljárással készülő, magasabb savtartalmú "maradék" olajat - aminek már nincs annyira finom íze - finomítási eljárásnak vetik alá, ez elveszi a kellemetlen ízjegyeket, majd valamennyi szűz olívaolajjal vegyítik.
- Sansa/Pomace/orujo: A szétzúzott és kipréselt termést – a héjat, a magot és a gyümölcshúst –, vagyis a visszamaradt olívatörkölyt kilúgozóüzemek veszik át. Ezekben aztán további, alacsonyabb kategóriájú olajat gyártanak, végül a törkölyből oldószerek segítségével kinyerik a maradék olajat, azt finomítják, végül ezt vegyítik egy kevés szűz olívaolajjal.
Attól, hogy jót tesz, még hízlal
Akkora a választék, mint vörösborból
Tippek, tanácsok
- Vegyük figyelembe, hogy melyik fajta olaj mire való elsősorban! Inkább salátaolajként vagy akár főzésre és sütésre szeretnénk használni?
- Kedvező táplálkozás-élettani hatása ellenére az olívaolaj kalóriatartalma is magas. Fontos a felesleges kalóriák elkerülése érdekében hogy a zsiradék a lehető legkisebb mennyiségben kerüljön az ételbe, ebben segítenek a zsírtakarékos eszközök, pl. olaj spray, de használhatunk kiskanalat is az olaj adagolására. Egy adag ételbe ne tegyünk egy teáskanálnyinál több zsiradékot
- Az extra szűz olívaolajat sötét, hűvös helyen érdemes tárolni. A fémkannás kiszerelés előnye, hogy abban az olaj eleve védve van a fénytől. Ne tartsuk közvetlenül hőforrás közelében.
Ha ez egyes olívaolajok közötti különbségre kíváncsiak, ebben a videóban elég jól elmagyarázzák, ha nem beszél angolul, az automatikusan generált fordítás ugyan néhol elég vicces, de nagyjából érthető:
Figyelem, hamisítják!
Néhány éve pattant ki a botrány Olaszországban, ami először egy leleplező könyvvel kezdődött, majd egy nagy laborvizsgálattal folytatódott, amiből az derült ki, hogy a szupermarketek polcain extra szűz olivaolajakat áruló 20 cég közül alacsonyabb minőségű olajat árult, mint amit az üvegre írt.
Ebben az ügyben olyan cégek voltak érintettek, mint például a Bertolli, a Sasso, a Santa Sabina, a Coricelli, az első és az utolsó cég termékei nálunk is kaphatóak. A cégek tagadták ezeket a vádakat. Az olivahamisításról érdemes elolvasni ezt a riportot.