13 zseniális kelt tészta kalácstól pogin át a buktáig

Nem a pikk-pakk összedobós műfaj, sokan félnek az élesztőtől, dagasztástól, kelesztéstől. Mégis érdemes nekiállni, hiszen a frissen sült, puha kelt tésztánál nem sok finomabb dolog van. Akár előre is megsütheti, majd fagyaszthatja, így nem kell annyiszor újat sütni.

sonkás bukta 2
Katuci

Egy dologra mindenképp figyeljen: a hozzávalók ne legyenek hidegek, hogy az élesztőgombák gyorsan és hatásosan tudjanak dolgozni. Érdemes egy jó kis kelesztő helyet is keresni, ahol nincs huzat, és kellemesen meleg van.   

1. Nagyikonyha: bukta

Nem, nem a pékségekben kapható átlagos, kiszáradt rémség. Pihe-puha, ízes kelt tészta, benne pedig mindenféle finomság. Készíthetjük vegyes töltelékkel is. Ezekbe sűrű szilvalekvár, nutella és sütésálló baracklekvár került, így mindenkinek jutott olyan, amit szeret.   

bukta2
Katuci

Próbálja ki a sós változatot is!

2. Kakaós csiga, népszerűséghajhászoknak

Sokan szoktak nosztalgiázni a régi jó kakaós csigákról. Nem tartozom közéjük, én gyerekkoromból kiszáradt, kakaót értelmes mennyiségben csak a közepén tartalmazó csigákra emlékszem, aminek legalább a bő felében nem volt semmi élvezet. Na, ez a kakaós csiga recept nem ilyen. Igaziból persze a klasszikus kakaós csiga nem is kelt tésztából készül, hanem hajtogatott vajastésztából, ahhoz is találnak receptet itt. Teszteltünk már bolti kakaós csigákat is, annak eredményeit itt találják.

kakaós csiga

3. Nutellás tekercs: bűnözés felsőfokon

Lehet, hogy nem túl egészséges (sőt!), és nem fér bele a mostanában divatos minden (tej-, cukor- és glutén-) mentes táplálkozási szokásokba, de ha már bűnözünk, akkor adjuk meg a módját.

nutellas csiga
Doctor Pepper

4. Ha már tekercs, süssön Ferdinándot is!

Hihetetlenül puha és szaftos. A vaníliától pedig olyan illat lengi be a lakást, hogy nem is akarunk majd kiszellőztetni.

Ferdinánd
Katuci

5. Így készül a túrós ökörszem

Igazi klasszikus péksütemény a túrós ökörszem, de mintha már kikopott volna a legtöbb pékség állandó kínálatából. Az alapja puha édes kelt tészta, egészen pontosan a brióstészta, bele pedig illatos citromhéjjal ízesített túrótöltelék kerül. Az elkészítése nem bonyolult; tökéletes reggeli vagy uzsonna lesz belőle!

Ökörszem3
Ötvös Zsuzsanna

6. Drezdai gyümölcskenyér (Stollen)

Kisgyerekkoromban biztos nem ismertem volna meg a Stollent, ha nem éltek volna Németországban családi barátaink. A feladott csomagjuk viszont elmaradhatatlan volt az ünnepek előtt, az édességek mellett a dobozban mindig helyet kapott a püspökkenyér, vagyis a gyümölcskenyér, vagyis a Stollen, ami nélkül nincsen advent Németországban.

PB142638
kh

7. Süssön fánkot, ne csak farsangkor!

Melós ugyan, de 2-3 röpke óra alatt “össze lehet ütni”, és tényleg ez az igazi. Ha ennyi időnk/türelmünk nincs, de már rápörögtünk a fánktémára, akkor a félórás fánkkal lehet ügyeskedni, ami nem olyan macerás, de nem is szalagos, viszont cserébe finom, és orvosolja a kóros fánkhiányt.

fánk

8. Süssön kalácsot!

Lehet-e otthon olyan jó foszlós kalácsot sütni, mint a bolti? Persze, hogy lehet, sőt, még annál jobbat is. Limara segített nekünk kalácskérdésben, nála jobban pedig kevesen tudják a tutit.

7807 680459555313893 1794329681 n
Limara

9. Süssön velünk pihe-puha kiskifliket!

A kiflik formázása nem ördöngösség, és az egész tésztával sincs sok gond, így nem csak hétvégére ajánlom, hiszen nem kell a fél napot a konyhában töltenünk miatta. Kiváló sörkorcsolya a felnőtteknek vagy uzsonna a gyerkőcöknek.

pihe
Katuci

10. Takarékos és kiadós: tejfölös pogácsa

Ugyan mi a tökmagos és túrós pogácsára esküszünk, néha alakul úgy, hogy szinte minden kifogy a hűtőből. Ilyenkor különösen jó tejfölös pogácsát sütni, mert elég takarékos és kiadós. Figyeljünk rá, hogy a tejföl tényleg jó zsíros legyen, annál jobb lesz a pogácsánk!

pogi
Katuci

11. Az igazi békebeli kapros-túrós lepény

Igazi békebeli sütemény ez a kelt tészta-alapú kapros-túrós lepény: a receptet még az édesanyám tanulta a nagymamájától, és jegyezte le a lánykorában kézzel írt szakácskönyvébe.

Túrós3
Ötvös Zsuzsanna

12. Töki pompos

A kenyérlángos (vagy más néven: langalló, töki pompos) újra virágkorát éli. A kirakodóvásárok egyik kedvence lett. Régen az asszonyok a kenyérsütéskor lecsíptek egy darab tésztát, megpakolták a kamrában található finomságokkal, és kisütötték a kemencében. Ez a verzió a húsvéti maradékokkal van megrakva, de kerülhet rá a klasszikus hagyma és sült szalonna páros is!

langalló2
Katuci

13. A pizzát mindenki szereti, ugye?

Még rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy én így készítem a pizzát, nem állítom, hogy eredeti, hogy így kell, vagy hogy csak így lehet, de mi így szeretjük. Aki a minimalista, az eredeti olasz hagyományokhoz közelebb álló verzióra vágyik, az süsse ezt.

pizza3
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra