Az igazi békebeli kapros-túrós lepény

Így készül az eredeti kapros-túrós lepény!

Igazi békebeli sütemény ez a kelt tészta-alapú kapros-túrós lepény: a receptet még az édesanyám tanulta a nagymamájától, és jegyezte le a lánykorában kézzel írt szakácskönyvébe.

Kapros-túrós lepény
Kapros-túrós lepényÖtvös Zsuzsanna

Tulajdonképpen az angol sajttorta vagy cheesecake távoli rokonának is tekinthető a kapros-túrós lepény: a könnyű, sült túrós réteg hasonlóan krémes lesz, mint amerikai rokona, míg a kaportól üde-friss lesz összhatásában.

Hozzávalók


Tészta:
  • 300 g liszt
  • 120 g zsír
  • 3 ek. cukor
  • 20 g friss élesztő
  • egy fél kk. só
  • kb. 3 ek. tejföl
Túrós réteg:
  • 750 g túró
  •  csipet só
  • 50 g puha vaj
  • 3 ek. cukor
  • 3 tojás
  • 2 ek. búzadara
  • 2 ek. liszt
  • 1 kis csokor kapor
Tetejére még:
  • 1 ek. tejföl.

 A megadott mennyiség egy kb. 38x26 cm-es tepsinyit fog kiadni.

1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a zsírt egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk.

Ezután annyi tejfölt gyúrunk még hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta és jól gyúrható legyen.

2. Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk a tésztát, amekkora a tepsink, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztát.

3. A töltelékhez a túrót a sóval, a cukorral és a vajjal összegyúrjuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat úgy, hogy a harmadik tojás sárgájának kb. a felét félretesszük. Hozzákeverjük a búzadarát, a lisztet és az apróra vágott kaprot is. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd két részletben a túrós töltelékhez forgatjuk.

4. A túrós tölteléket a tésztán elegyengetjük.

5. A félretett fél tojássárgát az egy evőkanálnyi tejföllel összekeverjük, és ezzel kenjük le a túrós réteg tetejét.

6. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. egy órán keresztül sütjük: akkor van kész, amikor a teteje már szépen megpirul. Ha langyosra hűlt, a tepsiben kockákra vágjuk, és azonnal tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek