Sütiiskola: így készül a túrós ökörszem

Igazi klasszikus péksütemény a túrós ökörszem, de mintha már kikopott volna a legtöbb pékség állandó kínálatából. Az alapja puha édes kelt tészta, egészen pontosan a brióstészta, bele pedig illatos citromhéjjal ízesített túrótöltelék kerül. Az elkészítése nem bonyolult; tökéletes reggeli vagy uzsonna lesz belőle!

Ökörszem3
Ötvös Zsuzsanna

A töltelék akkor lesz igazán krémes, ha a túrót áttörtjük, vagy bekeverés után az egészbe belenyomjuk a botmixert, és azzal csapatjuk teljesen simára.

Hozzávalók mérettől függően 6-8 darabhoz:

Tészta:

500 g liszt 
100 g nádcukor  
20 g friss élesztő  (vagy egy majdnem teljes csomag szárított)
kb. 2,5 dl langyos tej  
egy csipet só  
2 tojássárgája  
fél rúd vanília kikapart magjai  
50 g olvasztott vaj

Töltelék:

125 g túró 
40 g nádcukor  
egy fél rúd vanília kikapart magjai  
egy kezeletlen citrom (vagy narancs) héja  
1 tojássárga  
egy kis maréknyi mazsola

egy tojás a lekenéshez

1. A tésztához először kovászt készítünk. A langyos tej felébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy csipet cukrot, és hozzákeverünk annyi lisztet, hogy kb. tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Hagyjuk, hogy az élesztő dolgozni kezdjen: kb. 15 perc alatt szépen megemelkedik. Akkor jó a kovászunk, amikor az ujjunkat belenyomva már teljesen megmarad a nyoma.

2. A kovászt a tészta összes többi hozzávalójával összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. Egy kevés lisztet szórunk a tészta tetejére, és hagyjuk, hogy kb. a duplájára keljen.

3. Közben elkészítjük a túrótölteléket. Ehhez a mazsola kivételével az összes hozzávalót alaposan összekeverjük. Még finomabb lesz a töltelék állaga, ha a túrót áttörjük, vagy ha a kész tölteléket botmixerrel átkeverjük.

4. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és 7-10 centi átmérőjű köröket szaggatunk ki (mi mindkét méretben készítettünk). A kiszaggatott korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd ismét kelesztjük.

Ökörszem1
Ötvös Zsuzsanna

5. Végül egy pohár aljával elkészítjük a mélyedéseket a tésztakorongokban. A mélyedésekbe beletöltjük a túrós tölteléket, majd megszórjuk pár szem mazsolával. Körben felvert tojással kenjük le a tésztát, majd 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 15-20 perc).

 

Ökörszem2
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra