Karamellizált, fordított almatorta gyorsan

A híres francia fordított almatorta, a Tarte Tatin (ejtsd: tart taten) a Tatin nővérekről kapta a nevét, akik egy véletlennek köszönhetően fordítva kezdték sütni az almás pitét:feledékenységből először a karamellizált almatöltelék került a piteformába, majd mentésképpen arra a tészta. Ez az egyik verziója a történetnek. Sok másik is van, amelyek mindenféle konyhai balesetekről szólnak: a Tatin lányok földre ejtették a kész almatortát, és kénytelenek voltak fordítva felkanalazni a sütőformával. A sztori harmadik verziója szerint az egyik kisasszony feltett egy adag almát a tűzhelyre, csak elfelejtette, és véletlen karamellizálta, amit aztán inkább el is takart egy adag tésztával. Akárhogy is, végül a kész desszertet fordítva tálalták.

Ötvös Zsuzsanna

Az eredeti változat omlós tésztával készül; mi most a gyors változatot mutatjuk, ahol kész leveles tésztát használunk. A ropogós-zizegős vajas leveles tészta szuper kontrasztot alkot a puha karamellizált almával, de akár egy-egy gombóc vaníliafagyival is turbózhatjuk a desszertet!

Hozzávalók egy nagy piteformához:

3 nagyobb alma (keményebb, savanykásabb a jó hozzá)
80 g nádcukor
50 g vaj
egy csipet tengeri só 
250 g leveles tészta (bolti kész leveles tészta, de használhatunk házit is, ha van készen)

1. Az almákat meghámozzuk, majd vastagabb cikkekre vágjuk.

2. A nádcukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a vajat és a sót. Végül hozzákeverjük a cikkekre vágott almát is. Az almát addig pároljuk, míg kicsit meg nem puhul, de még nem esik szét.

3. Az almacikkeket legyezőformában elrendezzük a piteforma aljában, majd rákanalazzuk a vajas karamellát is.

A karamellizált almatöltelék a piteformában
A karamellizált almatöltelék a piteformábanÖtvös Zsuzsanna

4. A kinyújtott leveles tésztából a piteformánál kb. egy centivel nagyobb kört vágunk ki. Ezzel a tésztalappal betakarjuk az almatölteléket, a széleknél pedig a töltelék alá igazítjuk a tésztát. Villával megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni, és ne púposodjon fel a tészta.

Az almatölteléket betakartuk a leveles tésztával
Az almatölteléket betakartuk a leveles tésztávalÖtvös Zsuzsanna

5. 180°C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd 200°C-on még további öt percig pirítjuk. Miután kivettük a sütőből, pár percig várunk, majd egy tányért borítunk a piteformára, és óvatosan kifordítjuk a tányérra az almatortát – így a töltelék kerül végül felülre. Frissen, langyosan a legfinomabb!

Oszd meg másokkal is!
Mustra