Ne áltassuk magunkat: zöldségféléket használni süteményekben nem azért jó, mert akkor a napi vitaminszükségletünket is letudhatjuk egy-egy szelet süti elnassolásakor, ugyanis a sütés során a zöldségek vitamintartalmából nem sok marad.
Ennek ellenre van jó oka, amiért lépten-nyomon a zöldséggel tuningolt tésztájú édességek receptjeibe botlunk: nedvességtartalmuk révén elképesztően finom, szaftos állagúvá tudják tenni a süteménytésztákat. A sütik így tovább frissek-szaftosak maradnak, nem száradnak olyan gyorsan ki.
Milyen zöldségekkel kísérletezzünk? Olvasson tovább.
Répa
A kezdőknek javasoljuk a répát, hiszen a répatorta egy igazi klasszikus, ráadásul a süteményben megsült répának nincsen túl karakteres íze, így nem is lehet határozottan kiérezni a sütiből. Több receptből is válogathat:
- készíthet egy klasszikus verziót mazsolával és dióval turbózva,
- lehet muffinsütőben is sütni cuki egyszemélyes adagokban
- vagy akár ananászos-mézeskalácsfűszeres változatot is készíthet.
Sütőtök
Egy további zöldség, amivel szintén érdemes sütikben kísérletezni, a sütőtök, hiszen az édeskés íze remekül passzol desszertekhez.
- Érdemes kipróbálni a diós-sütőtökös muffint fehér csokis-mascarponés krémrózsákkal díszítve,
- a mézeskalácsos ízvilágú sütőtökös palacsintákat
- vagy a mandulakrémes sütőtökpitét.
Cékla
A cékla már haladóbbaknak való, hiszen a karakteres íze valamennyire érződni fog a süteményekben is. Jellemzően csokis desszertekhez szokták használni, a csokival ugyanis zseniálisan jó párost alkot. A cékla-csoki kettőséhez most még a szezonális gránátalmát társítottuk, ami nagyon jól passzol ehhez a csokitortához.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
160 g étcsokoládé
100 g nádcukor
65 g vaj
2 kisebb tojás
egy csipet tengeri só
60 g teljes kiőrlésű liszt
35 g darált mandula
1 tk. sütőpor
160 g nyers cékla (hámozva mérve)
A tálaláshoz:
tejszínhab
gránátalma
1. Az étcsokoládét, a nádcukrot és a vajat vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben, alacsony fokozaton összeolvasztjuk. Megvárjuk, hogy kissé kihűljön.
2. Ekkor egyenként hozzákeverjük a tojásokat, majd a sót, a lisztet, a darált mandulát és a sütőport is. A céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd a csokis masszához forgatjuk.
3. A masszát kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
4. Felvert tejszínhabbal és gránátalmaszemekkel tálaljuk.